Comunitat Valenciana

Ximo Puig: el nou Govern valencià d'esquerres mantindrà "el rumb"

  • El resultat dels comicis autonòmics aboca a una reedició de l’'Acord del Botànic' amb un PSPV més fort.
  • El president valencià defensa la fórmula dels últims quatre anys i apel·la a l'estabilitat "sense radicalitat".
  • Compromís demana parlar abans de les prioritats i les polítiques del futur Consell que del repartiment de càrrecs.
  • Podem-EU, que entrarà en l'Executiu, es veu central en la política autonòmica.
Puig celebra la victoria electoral del PSPV-PSOE en las elecciones autonómicas valencianas junto a otros dirigentes socialistas.
Puig celebra la victoria electoral del PSPV-PSOE en las elecciones autonómicas valencianas junto a otros dirigentes socialistas.
JUAN CARLOS CÁRDENAS / EFE
Puig celebra la victoria electoral del PSPV-PSOE en las elecciones autonómicas valencianas junto a otros dirigentes socialistas.

El Parlament valencià de la X legislatura que es constituirà el pròxim 16 de maig donarà suport a un nou Consell que suposarà la reedició de l’Acord del Botànic, aquesta vegada amb Podem com a integrant al costat del PSPV i Compromís. La majoria de 52 escons del bloc de l'esquerra que llança el resultat electoral, enfront dels 47 de la dreta, és menys àmplia que la de 2015 (per una mica més de 40.000 vots), amb una diferència d'11 seients, però permetrà a Ximo Puig repetir com a cap del Consell, ja que el PSPV s'ha convertit en la força més votada i ha ampliat el seu avantatge ja no només sobre el PP, sinó també sobre els seus socis de Govern.

El mateix Puig ha donat aquest dilluns, només un dia després de les votacions, les primeres pistes de l'acció del Consell, que buscarà "mantindre el rumb" de la fórmula que "ha funcionat aquests quatre anys". En entrevistes concedides a les cadenes de ràdio Ser, Cope i Onda Cero, Puig ha defensat que el fonamental serà que genere estabilitat "per al desenvolupament econòmic i social de la Comunitat" i ha admés que aqueix "acord de progrés" tindrà ara "unes tonalitats diferents", en al·lusió a l'anunciada entrada de Podem-EU en l'Executiu autonòmic.

Puig ha assegurat que la recepta del Botànic" ha funcionat aquests quatre anys" i ha definit l'acord com a "positiu, integrador, no excloent i sense radicalitat". Sobre la possibilitat que Mónica Oltra repetisca com a vicepresidenta, ha indicat que no té "cap problema" en què així siga, però haurà de decidir-ho Compromís. Puig ha afegit que ara han d’"interpretar adequadament el que han expressat els ciutadans" en les urnes.

Els altres dos futurs integrants de l'únic pacte que permeten els resultats electorals, Compromís i Podem-EU, han confirmat que treballaran per segellar l'acord. La diputada de Compromís Isaura Navarro ha afirmat que ara han d'asseure's a dialogar, pactar i negociar i "no parlar del qui, sinó del què: quines àrees reforçar en la legislatura o els reptes més urgents". El candidat de Podem-EU, Rubén Martínez Dalmau, s'ha mostrat content amb els seus resultats i veu a la seua formació central en la política valenciana.

De l'eufòria per reeditar el pacte a la desfeta del PP

La patacada de Bonig i la incògnita del PP. El mal resultat del PPCV, el pitjor de la història autonòmica, el deixa amb 19 escons, 12 menys que l'actual legislatura, la qual cosa obri un període de reflexió en el partit que lidera Isabel Bonig.

Cantó, eufòric malgrat no sumar amb PP i Vox. Ciutadans ha superat els pronòstics i, amb 18 escons (cinc més) se situa com a tercera força. Toni Cantó va celebrar haver superat a Compromís i va atribuir al mal resultat del PP la impossibilitat de governar.

Compromís aguanta, però no avança. Les cares dels dirigents de Compromís anaven des de la tristesa pels resultats de les generals, on només van aconseguir un escó, a l'alegria per la reedició de Consell d'esquerres, encara que amb menys força de la coalició, que, malgrat aguantar amb un bon resultat, perd dos escons.

Vox, una nova força en Les Corts. El partit que dirigeix José María Llanos a València tindrà 10 seients en Les Corts, encara que sumats al PP i Ciutadans no apleguen per a conformar un Consell alternatiu de dretes.

Eufòria en Podem-EU per la seua entrada en l'Executiu. Les celebració es va deslligar en la seu de Podem-EU ja en la matinada del dilluns quan l'escrutini va sobrepassar el 80%. Malgrat perdre cinc, els seus huit diputats seran imprescindibles per a formar un Govern d'esquerres en el qual ja han dit que entraran.

L'Alcaldia de València, principal objectiu dels partits el 26-M

Els resultats de les eleccions generals i autonòmiques s'han convertit en la principal enquesta per a les municipals del pròxim 26 de maig. L'Alcaldia de València és ara el principal objectiu dels partits, que aquest dilluns han analitzat el vot dual que es va registrar a la ciutat en l'urna de les generals, on es va imposar el PSOE, amb Compromís en sisena posició, i en l'autonòmica, on la coalició va ser la formació més votada i el PP va caure fins al quart lloc per darrere de Ciutadans. En les dues urnes es va imposar per la mínima el bloc de la dreta en vots, amb una mica més de marge en les generals.

L'actual alcalde i candidat de Compromís, Joan Ribó, ha afirmat que, mentre estiga a la seua mà, farà "possible un govern de progrés", mentre l'edil i candidata del PSOE, Sandra Gómez, ha dit que el seu partit no es pot "relaxar" i ha afegit: "Ens ho tornem a jugar tot". La candidata popular, María José Català, ha pronosticat que el PP recuperarà vots "per a arrabassar l'Alcaldia a Ribó".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento