Comunitat Valenciana

Toni Cantó: "No podem seguir amb aquest finançament"

  • El candidat de Ciutadans a la Presidència de la Generalitat valenciana aspira a repetir la fórmula andalusa.
  • "Qui vulga triar la llengua vehicular en castellà o valencià per als seus fills tindrà la llibertat de fer-ho".
  • "Veig a Mónica crispada, a Ximo despistat, a Dalmau demanant cas i a Isabel fent molt esforç".
Toni Cantó, candidato de Ciudadanos para la Comunidad Valenciana.
Toni Cantó, candidato de Ciudadanos para la Comunidad Valenciana.
EDUARDO MANZANA
Toni Cantó, candidato de Ciudadanos para la Comunidad Valenciana.

Toni Cantó arriba cansat, però animat, a la recta final de la campanya electoral valenciana. Amb el seu estil combatiu i mordaç contra el nacionalisme, el fins fa poc diputat en el Congrés ha aconseguit visibilitat en un escenari polític valencià cada vegada més fragmentat.

Crida a À Punt "TeleCompromís", al PSPV-PSOE "el PSC valencià" i al conseller d'Educació, Vicent Marzà, "el més talibà" del seu partit. Posa la política lingüística en el centre del seu discurs i veu la gestió del Consell del Botànic com el pas previ a la situació catalana. Advoca per repetir la fórmula de Govern que va desbancar al PSOE del poder l'Andalusia.

Ha afirmat que un govern com el d'Andalusia, format per PP i Cs sostingut per Vox, seria traslladable a la Comunitat Valenciana. Quines serien les seues línies roges?   No anirem amb ningú que no estiga disposat a aprimar l'Administració com han hagut de fer totes les empreses i famílies espanyoles per a estalviar diners que puguem destinar a traure als xiquets de barracons, que és irrebatible, a acabar amb les llistes d'espera en sanitat, a baixar els impostos (IRPF i patrimoni, fóra successions i donacions). Qui estiga disposat a això, a facilitar diners per a pagar les escoles de 0-3 anys i a retornar la llibertat de triar la llengua en la qual educar als nostres fills, a modernitzar l'economia acabant amb quiosquets, a atraure inversions… Amb nosaltres podran estar tots aquells que estiguen disposats a signar aqueixes condicions. Si no, no.

Però, davant coses que escolta als seus potencials socis, posaria alguna línia roja?

Crec que el PP i nosaltres hem sigut capaços d'entendre'ns, a plena llum i amb un document de 25 mesures que podria signar perfectament en la Comunitat Valenciana. Cada dia acabem amb un quiosquet del PSOE andalús i ens hem trobat un pufo. Això mateix ho signaria ací, amb l'única especificitat, que allí no pateixen, que els pares valencians puguen tornar a tindre la llibertat de triar la llengua en la qual s'eduquen els seus fills i acabar amb un requisit lingüístic que ací sí que hauré de convéncer al PP, que va ser el que va començar a introduir-ho, i la dificultat per cert en l'educació per a estudiar en castellà també va començar a introduir-la el PP, però jo espere que transigisquen.

Quant a la política lingüística es mostra molt combatiu. Aposta per tornar a un sistema educatiu de línies (valencià i castellà) com l'anterior o prefereix distribuir les assignatures incloent l'anglés?

Que cadascun trie la llengua vehicular en la que s'eduquen els seus fills, crec que això tothom ho entén, no fa falta explicar-ho, i a més no crec en les etiquetes. El tripartit valencià parla de trilingüisme i crea alhora 205 escoles de 3 a 6 anys on els xiquets no estudien ni una sola hora en espanyol a la setmana. Jo no enganyaré a la gent, li retornaré a la gent la llibertat de triar.

Però amb un sistema de línies?

Qui vulga triar la llengua vehicular en castellà o en valencià per als seus fills tindrà la llibertat de fer-ho.

Es pot passar d'un sistema bipartidista a un altre de blocs amb més partits?

No tinc eixa percepció. Jo sent que forme part d'un partit de centre que en teoria podria pactar a banda i banda, el problema és que tots dos costats estan allunyant-se una miqueta, sobretot el PSOE, del centre. Això explica que gent com Soraya Rodriguez, Celestino Corbacho, Paco Vázquez o Joan Mesquida s'allunyen d'un PSOE que s'ha oblidat de la E d'Espanya i se’n venen amb nosaltres. El PSOE ha anat anant-se’n a l'esquerra i a la dreta nacionalista. Per això creiem que és una emergència traure a Sánchez de la Moncloa i al líder del PSC valencià, que és Ximo Puig, del Palau de la Generalitat, perquè ha sigut capaç d'entregar l'educació dels nostres fills i el futur de la Comunitat Valenciana ni més ni menys que al més talibà de Compromís, al senyor Marzà.

Manté que no pactarà en cap cas amb el PSPV-PSOE després de les eleccions?

Amb el PSC valencià jo no vaig ni al girar el cantó.

Es creu les enquestes?

Algunes sí, però crec que marquen més tendències i per fortuna totes diuen que continuem creixent. Totes diuen que estem a punt d'acomiadar al tripartit. Me les crec fins a cert punt.

Com se situa vosté ideològicament?

Jo em considere una persona de centre, de veritat. Sent a més que forme part d'un partit que és rara avis a Espanya, perquè és l'únic que defensa la igualtat de tots els espanyols independentment d'on visquen. Sé que ho repetisc moltes vegades, però a mi em sembla crucial per a explicar on se situa ideològicament aquest partit. El PSOE, el PP i Podemos defensen que hi haja ciutadans de primera i de segona a Espanya. Em sembla tan inconcebible com home de centre, com a liberal, que no deixa de sorprendre'm que el puguen portar amb tal naturalitat.

Es refereix als règims forals basc i navarrés?

Clar, em referisc al ‘cuponazo’.

Però és una cosa complicada de canviar perquè està en la Constitució.

El problema no és el ‘cuponazo’ com no és en el problema navarrés la figura constitucional. El problema és l'opacitat del càlcul i la falta de solidaritat, perquè això no està en la Constitució, que no diu que els bascos o els navarresos han de tindre més recursos, a vegades quasi el doble, que els valencians per a finançar la seua sanitat o la seua educació. La Constitució no pot posar això, perquè parla d'igualtat entre els espanyols. El problema és que el PP i el PSOE han anat cedint als nacionalismes, i ara diuen que continuaran cedint amb els secessionistes catalans.

Què ha sigut el millor i el pitjor del Consell del Botànic?

No sé dir què pot ser el millor, perquè el millor és el pitjor. El millor pot haver sigut tombar al PP que ens va afonar en la corrupció, en la mala gestió i que ens ha fet heretar un deute insuportable i ha tacat el nom de la nostra terra en la resta d'Espanya i a l'estranger. Però el pitjor és que van prometre coses sabent que no les anaven a complir i després s'han demostrat incapaços de complir aqueixes promeses. El pitjor és que ens han enganyat i això genera un cabreig molt gran. Estem governats per un PSC valencià, per un nacionalisme i per l’anticapitalisme de Podem per culpa del PP. Per això entenc al votant cabrejat, jo també ho estic, a mi tampoc m'agrada que m'enganyen.

Durant aquests quatre anys, el seu grup parlamentari ha pactat lleis amb l'esquerra i en altres ocasions ha votat amb el PP. Pretén imprimir un nou segell a Ciutadans en la Comunitat Valenciana?

Tota persona li dóna un segell personal al treball que realitza. Jo per fortuna, i això m'encanta, pertany a un partit que diu el mateix en qualsevol part d'Espanya, després ací no hi haurà cap problema. Que es puga endevinar alguna cosa que tinga a veure amb el meu caràcter més combatiu? Sí. Poca gent ha combatut més contra els corruptes i contra els nacionalistes que jo en el Congrés.

Creu superada l'escissió que va provocar l'eixida d'Alexis Marí i altres tres diputats?

Sí, crec que ells es van adonar que Ciutadans no era el seu partit i els desitge la millor de les sorts.

Comentava abans una de les seues propostes estrela, l'eliminació dels barracons escolars. Com pretén fer-ho? Ho tenen quantificat?

Sí, 200.000 euros per barracó i al voltant de 150 milions acabar amb ells, així que és una qüestió de prioritats pressupostàries. He presentat exemples d'un aprimament de l'Administració de 750 milions a l'any: Conselleria de Transparència, 50 milions; externalització de la recaptació d'Hisenda, 25: aprimar TeleCompromís, el milió simbòlic de lliure designació que té Ximo Puig, els sis per a la seua autopropaganda, fusionant conselleries… Amb el milió d'euros de Puig tinc 18 metges o acabe amb cinc barracons. Però més que de càlculs és una qüestió de prioritats.

Quan parla d'eliminar els barracons es refereix als centres construïts íntegrament amb ells o al total?

No, aqueixa és el parany que fa Oltra, que quan parle amb ella em sol traure la dada dels barracons que existeixen en els centres que estan íntegrament formats per barracons. Però això un xiquet que està en un barracó no ho entén molt bé.

O siga que la proposta es refereix al total.

Sí, hi ha 13.800 xiquets en barracons en total. He visitat un col·legi a la Vila, a Alacant, que porta 40 anys en barracons, el 103 a València… A un li recorden un altre tipus d'instal·lacions, és una vergonya. Un senyor com Ximo Puig que va dir públicament que anava a acabar amb els barracons i finalitza la legislatura i segueixen 13.800 xiquets en barracons no pot tornar a ser el president de la Generalitat valenciana, no pot ser-ho.

Què opina del conflicte lingüístic valencià-català? Està superat en l'actualitat? Quina és la posició de Ciutadans?

La meua llei, l'Estatut d'Autonomia, diu que ací es parla valencià, no català.

Modificaria l'actual normativa que s'imparteix en els col·legis?

No, jo entraria a assegurar-me que l'organisme siga plural i que reflectisca totes les sensibilitats. No m'agradaria entrar a defensar com es fa ara una trinxera contra l'altra o viceversa.

O siga que no es ficarà en el terreny filològic.

Jo no sóc filòleg, però sí que m'agradaria que en l'AVL estigueren reflectides totes les sensibilitats.

Fins a quin punt el conflicte a Catalunya influeix en la política valenciana?

A mi que ataquen a un demòcrata, siga a Catalunya, en Alsaua o a Renteria, com a espanyol m'afecta. El que vam veure l'altre dia a Renteria és absolutament deplorable, és una vergonya que es munte aqueix pollastre a gent com Albert, Pagaza o Savater mentre es rep com a herois a assassins etarres. És una mostra d'una societat malalta i es fa perquè els poders públics permeten que succeïsca.

Quines mesures concretes proposa Ciutadans per a disminuir les llistes d'espera sanitàries? Quin termini seria admissible per a operacions no urgents?

El pla 60-60 permet tindre els recursos suficients per a doblegar els torns de quiròfans o contractar més personal per a poder assegurar que ningú haja d'esperar més de 60 dies a ser atés o operat. El tripartit està esperant a una segona legislatura per a imposar el requisit lingüístic en sanitat com ha fet a Balears. També vull començar amb alguna cosa que ja va començar amb el PP: que quan es valora el currículum d'algú per a vindre a treballar a la sanitat valenciana el valencià compta més que un excel·lent en la carrera. Em sembla una vergonya. Ningú està d'acord amb això: tothom vol un bon cirurgià, li és igual l'idioma que parle.

Aqueix pla seria amb recursos públics?

Amb recursos públics, no fa falta acudir als concerts. Però jo no faré el que ha fet el tripartit valencià, atacar als concerts per motius ideològics aconseguint que s'allarguen les llistes d'espera, que ens coste més diners i que hàgem de contractar a més gent que abans.

Aplicaria el model Alzira de gestió privada en la sanitat pública valenciana o prefereix la gestió directa?

Jo sóc fill de cirurgià i d'infermera de la sanitat pública i defensaré abans de res la sanitat pública. Si en algun lloc no puc arribar amb atenció pública i ja existeix un concert, un acord, i compleix amb la llei i un criteri de sentit comú, funciona bé i atén bé els ciutadans, si no tinc diners per a substituir-ho per raons ideològiques, no carregaré més els diners dels valencians. Però això és una anècdota dins del que és la sanitat, que és majoritàriament pública i sense concert ni res.

L'anomenat tap de la dependència s'ha reduït a la meitat en els últims anys, però, segons l'última dada d'abril de la Conselleria, encara queden 21.732 a l'espera de ser ateses. Quines són les seues propostes en aquesta matèria?

He tingut tres trobades amb gent per a entendre bé el problema i em parlaven de la dificultat de gestionar dues finestretes: el grau de discapacitat i el de dependència. Hi ha llocs al nostre país on això està unificat ja i això és el que volem fer ací. És una vergonya que hi haja gent esperant dos anys que li reconeguen el grau de dependència, encara hui, quatre anys després que haja entrat Oltra.

El deute de la C. Valenciana s'eleva ja a 47.000 milions d'euros. És una quitació o un pacte amb el Govern central l'única forma de saldar-la?

Quan va entrar el tripartit cada valencià devia 8.500 euros, ara devem 9.500, ens han colat 1.000 euros més. Això és inacceptable, tu no pots estar queixant-te del finançament, amb raó, perquè som els pitjors finançats d'Espanya, i generant més deute. Però tampoc dient que no cada any al quasi muntant d’infrafinançament anual: la inversió de 1.000 milions en el Port, a Intu Mediterrani…

La societat civil i el conjunt dels partits advoquen per un canvi en el model de finançament, però no es produeix. Creu que és realment possible en un escenari polític tan fragmentat?

Necessitem un president fort, que jo entenc que no pot ser altre que Albert Rivera, que diga no als privilegis d'altres comunitats autònomes i que entenga que això s'ha de fer de manera multilateral, no com diu el PSOE donar més per a solucionar la crisi catalana, jo ja sé el que és donar-li més al nacionalisme. Jo sóc optimista, crec que es necessita un líder valent, fort. Jo crec que la situació és insostenible, nosaltres no podem seguir amb aquest finançament. Cal garantir que totes les comunitats autònomes tinguen el finançament necessari per a cobrir els seus serveis socials, però no vull que el finançament just servisca per a obrir ambaixades en l'exterior que treballen contra Espanya o dur a terme votacions il·legals. Això sí ha de ser castigat.

Ha parlat de "tancar TeleCompromís". Pot concretar quin és el seu model i què farà amb À Punt?

Entenc que pot haver-hi una televisió autonòmica, però per descomptat està molt lluny del que tenim ara. Primer per cost, estem pagant el doble del que paguen els extremenys per la seua, per posar un exemple. No sé per què hem de tindre una televisió tan cara per a després tindre un u i escaig per cent d'audiència. Però el que jo no vull és una televisió de part que ha fet campanya en xarxes socials per Compromís, com la directora d'informatius, les dues vénen de TV3, és un model i jo abomine d'aqueix model, amb presentadors que han estat en les llistes de Compromís i consellers que m'insulten públicament i informatius que m'oculten. Jo no vull aqueix model de televisió. De dilluns a divendres, el 70% de les produccions estan fetes fora de la Comunitat Valenciana. És que aquests menteixen fins al metge.

Aposta per més producció pròpia o per externalitzar més?

Per descomptat el meu model no és una televisió ideologitzada ni que tinga més treballadors com ara que La Sexta.

Altres autonòmiques externalitzen els informatius. Aniria per ací el seu model?

Ja li dic que no amb més treballadors que La Sexta.

Com és la seua relació personal amb la resta de candidats?

Tinc una relació cordial amb tots ells, però no sé què opinaran de mi en privat. És cordial perquè crec que és part del meu treball bastir ponts amb la resta de les forces i entendre'm i no trencar cap pont personal perquè d'ací a unes setmanes hauré d'estar treballant amb ells en Les Corts, i hi haurà coses en les quals estiguem d'acord i unes altres en les quals no i caldrà negociar i treballar junts pel bé de la Comunitat Valenciana. Però també sé que aqueixa relació no impedirà en cap moment que jo admeta res que vaja en contra de la Comunitat Valenciana.

Veu aqueixa mateixa predisposició en ells?

Crec que sí. Els veig diferents en ànim a tots. Veig a Mónica crispada, preocupada, crec que a aquestes altures del partit es veia com a reina ja, i no ho és, i la veig enfadada amb Ximo. A Ximo el veig despistat, crec que no sap si ha fet bé o malament, a Dalmau com pegant salts perquè algú li faça cas i a Isabel també fent molt esforç, però crec que l'estem fent tots, jo també. És una precampanya molt llarga, portem molt de temps. Els valencians diran en quin lloc ens col·loquen a cadascun.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento