La presó de Picassent registra 778 incidents greus en sis mesos
La presó de Picassent registra 778 incidents greus en sis mesos GOOGLE MAPS

L'establiment penitenciari de Picassent (València) ha registrat un total de 778 incidents greus o molt greus en el semestre que va de l'1 de juliol al 31 de desembre de 2018, entre ells 10 agressions o intents d'agressió a treballadors.

Així figura en un informe elaborat pel sindicat de funcionaris de presons Acaip, que subratlla que aquesta presó és "una de les més conflictives del sistema penitenciari espanyol, degut a, entre altres coses, al fet que alberga una mescla molt diversa d'interns i internes, joves, adults, dones en primer grau, homes en primer grau (règim que s'aplica als considerats més perillosos)". El centre en l'actualitat allotja 32 interns d'aquest tipus, quan el màxim assignat és de 24, puntualitzen.

En l'informe d'Acaip es comptabilitzen 10 atacs o intents d'agressió a funcionaris amb lesions de diversa gravetat, a conseqüència dels quals, fins i tot, algun dels treballadors va haver de romandre de baixa mèdica. Punyades en la cara, patades, mossegades, esgarrapades són alguns dels mètodes utilitzats pels interns per a agredir els treballadors, especifiquen.

A més, s'han produït fets que no han arribat a l'agressió, per sort, o per intervenció d'altres interns, que subjecten al que intenta agredir. Entre els més significatius relaten com el 12 de setembre un intern molt conflictiu, que havia calat foc voluntàriament al seu matalaf i llençols, va agredir diversos funcionaris -un d'ells va patir una fractura en diversos dits de la mà- que havien acudit a rescatar-lo.

A més, el 21 de setembre un funcionari va rebre diverses espentes d'un intern quan intentava mediar en una baralla entre altres 3; el 18 de novembre un intern va agredir els funcionaris de servici en el mòdul exigint ser vist pel metge i altres interns van intentar alterar a la resta d'interns del departament contra els funcionaris, per la qual cosa diversos empleats van resultar lesionats de diversa gravetat.

Acaip fa notar que l'administració penitenciària només considera que hi ha agressió a un treballador si hi ha un dany. Així, per exemple, en el cas que un intern li pose un ganivet en el coll a un treballador, únicament seria reflectit com a agressió si li clava el ganivet, una cosa "totalment inconcebible", recalquen.

El sindicat agrega que en el període analitzat han tingut lloc un total de 121 casos d'amenaces greus, coaccions o insults greus a treballadors i fins a en huit ocasions els interns s'han resistit de forma activa i violenta al compliment d'ordres o de la normativa interior del centre.

Objectes prohibits

També hi ha hagut dos intents d'insubordinacions o desordes col·lectius, en els quals alguns interns intentaven que uns altres protagonitzaren incidents greus o no entraren en les seues cel·les; s'han comptabilitzat fins a 104 agressions entre interns; s'han trobat un total de 163 objectes prohibits per la normativa vigent (diversos "punxes", telèfons mòbils, i diversos tipus de drogues) i, almenys en 37 ocasions s'ha produït un deteriorament greu de mobiliari o dependències del centre.

Igualment, s'han denunciat un total de 54 casos d'amenaces i coaccions greus d'uns interns sobre uns altres; s'han produït 18 casos d'autolesions per part dels interns, dos d'elles greus -el mètode més utilitzat és el del tall en l'avantbraç, encara que també hi ha interns que s'engoleixen cristalls, piles o fins i tot un que es va clavar un bolígraf en els testicles, afirmen- i s'ha computat un intern en "vaga de fam".

Així mateix, fins a en 228 ocasions els interns s'han resistit de forma passiva al compliment d'ordres o de la normativa interior del centre; s'han detectat 10 casos d'intoxicacions greus per consum de drogues o altres substàncies; s'han denunciat 10 casos de sostració d'objectes personals d'interns per altres companys d'internament i huit interns han infringit la seua condemna al no tornar de permís.

En conclusió, per a Acaip l'Establiment Penitenciari de València "segueix presentant uns problemes endèmics com l'alt nombre d'interns i internes molt perillosos que acull, malgrat que disposa de menys mesures de seguretat i una pitjor estructura que uns altres més moderns per a albergar-los, mentre que el nou centre penitenciari de Setaigües segueix amb les obres parades, a la intempèrie, amb una despesa important cada any en vigilància de les obres".

També apunten al "dèficit en matèria de personal del centre, que continua augmentant, en els últims quatre anys s'ha perdut més d'un 20% de la plantilla". En aquest sentit, assenyalen que "no es reposen les vacants que cada any es produeixen per defunció, jubilacions, compliment de l'edat per a deixar de treballar en contacte amb els interns i el centre penitenciari ha pogut seguir funcionant gràcies a que hi ha hagut diversos mòduls tancats".

El sindicat assegura que, en l'actualitat, falten més de 100 treballadors sobre el nombre mínim que hauria d'haver-hi segons la Relació de Llocs de treball del Centre, la qual cosa suposa que "qualsevol dia en període vacacional hi ha menys gent treballant que la que es fixa com a servicis mínims durant els dies de vaga dels mesos d'octubre i novembre de 2018".

"Aquesta situació -prossegueixen- és de sobra coneguda pels responsables de la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, tant pels anteriors com pels nous".

Consulta aquí más noticias de València.