ADU invertirà 400 milions per a alçar vivendes en els terrenys de Mestalla
ADU invertirà 400 milions per a alçar vivendes en els terrenys de Mestalla EUROPA PRESS

La cooperativa ADU Mediterrani invertirà més de 400 milions d'euros en l'operació per a alçar les vivendes en els terrenys de l'estadi de Mestalla, entre la demolició del vell estadi, la urbanització i la construcció d'edificis terciaris, a la qual es destinen 41.456 metres quadrats, i a la construcció de vivendes, amb 55.769 metres quadrats.

Així ho ha explicat el representant d'ADU, José Luis Santa Isabel, que ha destacat que s'ha acordat amb el València CF que deixen l'estadi entre juliol i setembre de l'any 2022, a pesar que l'Actuació Territorial Estratègica (ATE) posava el límit en 2021, i preveu que les vivendes acaben de construir-se al juliol de 2025, mateixa data que donava l'ATE, per la qual cosa hauran d'"acurtar els terminis".

Així mateix, ha destacat que pretenen acordar amb l'Ajuntament de València, des de l'"economia social", la possibilitat de programar conjuntament els dos edificis que seran propietat del consistori, que tindrien espai per a unes 170 vivendes en les dos torres.

La cooperativa pretén que eixos edificis, que no s'inclouen dins del projecte inicial, donen cabuda "al màxim nombre de gent de València" i van a intentar que aquests terrenys del consistori "permeten oferir vivendes a més joves i majors", dos grups de la població que "no tenen satisfeta la seua demanda".

En aquest sentit, ha assenyalat que han proposat al consistori la possibilitat que es construïsquen, s'acaben i es posen en funcionament alhora. "Tenim clar que el complex no és el complex si li falta un tros, és vital un acord d'algun tipus".

"Poden ser serveis municipals, pot ser que l'Ajuntament ho destine a edificis administratius, però nosaltres anem a intentar arribar a un acord sobre la base de l'economia social, perquè creiem que hi ha molts edificis administratius i una resposta no satisfeta d'un mercat existent, que xifrem en 40.000 persones a València, de dos grups de població que no tenen satisfeta la seua demanda, joves i majors", ha ressaltat.

Els cooperativistes triaran vivenda

Respecte a les vivendes del projecte, ha detallat que comptarà amb cinc edificis i afegiran alguna cosa "que mai s'ha fet a València", ja que únicament programaran un immoble, mentre que els altres quatre seran els cooperativistes els que trien el seu model. "És un tetris que hem de fer en els buits que queden en cada edifici, perquè no caben més models, ficarem una vivenda de les quals tenim programades", que aniran d'una a cinc habitacions.

"Qualitats màximes, eficiència energètica màxima i tots els avanços que ens permeta la tecnologia en aquest moment; són vivendes d'alt disseny", ha assegurat Santa Isabel, al mateix temps que ha detallat que la cooperativa va resoldre el "problema greu" de la distribució.

El representant d'ADU ha puntualitzat que la part terciària es trobava en la planta -1, per la qual cosa perdia valor comercial, i l'ATE obligava al fet que en la zona del jardí es disposara una "fita singular". Per açò, "en referència al lloc on estava", l'han anomenat 'Stadium Center', en "una al·legoria a l'estadi de futbol".

En aquest context, obriran la plaça, baixaran el jardí a la planta -2, per a donar-li llum a la part comercial i, per tant, donar-li valor, i "de pas fer una fita, una al·legoria al que va haver-hi sempre".

Oferta "bastant superior al valor del sòl"

Respecte a les xifres, ha comentat que el "màxim interés" de la cooperativa era fer "millors vivendes al millor preu" per als cooperativistes i oferir el "millor preu" per al València CF, ja que coneixien els seus "problemes" i han fet "una oferta absolutament adequada al que el club necessita".

"L'oferta del preu del sòl és la millor oferta que ha rebut el València CF, compleix les seues expectatives i és bastant superior al valor de sòl que tenen en els seus llibres. Permet cobrir els seus deutes i acabar correctament el nou estadi amb tranquil·litat. El club tindrà el finançament que necessita al ritme que necessita", ha assegurat.

54% de cooperativistes

Quant als demandants de vivenda, que tindran un preu màxim de 4.000 euros per metre quadrat que ADU espera "disminuir notablement" perquè volen que "la màxima massa de València puga accedir" a ells, Santa Isabel ha assenyalat que la resposta del mercat ha sigut "sorprenent".

"A dia de hui és superior al 54 per cent, pugem tots els dies un 1%. Després que el València CF ho anunciara, hui la demanda ha sigut extraordinària, s'ha multiplicat per quatre o per cinc, ja que normalment eren quatre o cinc persones diàries i hui han arribat a 30. El ritme de la demanda és boníssim i crec que que ho podem tancar molt ràpid", ha sostingut.

D'altra banda, la cooperativa haurà de presentar al juliol que tenen almenys el 70% de cooperativistes necessaris per a comprar les venudes -que s'estimen en 485 amb 115 metres quadrats, encara que les dimensions poden variar-, i quan tinguen eixe percentatge les entitats financeres cobriran l'operació.

El representant d'ADU ha considerat que és una forma de pagament "òptima" per als cooperativistes, ja que realitzen desemborsaments durant tres anys per a pagar un terç de la vivenda que trien. Eixe pagament permetrà "assegurar el pagament al València CF en els terminis acordats, amb plena garantia i tranquil·litat".

"Triomf" de l'economia social

Santa Isabel ha ressaltat que es tracta d'un "triomf" de l'economia social i ha sostingut que la cooperativa treballarà per a "resoldre el problema de la vivenda a la Comunitat Valenciana", al mateix temps que ha assenyalat que aquest es tracta d'una de les majors transaccions de terrenys de l'última dècada en la ciutat, "fins i tot en els últims 20 anys".

"És un projecte per als valencians, esperem que es quede a casa, ho anem a aconseguir; segur que va a ser un èxit", ha apuntat Santa Isabel, que ha afegit que pretenen escriure la fulla "amb les línies ben rectes" i substituir una icona, ja que són valencians i saben el que significa l'estadi, per un altre.

Firma de compravenda a l'octubre

Respecte als terminis, ha comentat que queda "un llarg termini", ja que queda aprovar el projecte de reparcel·lació, en el que urbanísticament queda "un termini dilatat" d'entorn de nou o deu mesos, la presentació d'un estudi de detall que definirà els edificis i els terciaris, que hauran de recolzar el consistori i la Generalitat, per al que pretenen tindre l'avantprojecte per a octubre.

D'aquesta forma, si han complit en aquest mes les inscripcions i tenen el suport bancari la cooperativa Séquia de Mestalla, en un contracte privat, firmarà el contracte de compra-venda definitiu amb el València CF, que s'elevarà a públic quan el club isca del camp i puguen iniciar els treballs. Finalment, ha indicat que han de demanar la llicència de construcció, amb un procés administratiu d'un a dos anys.

Consulta aquí más noticias de València.