Comunitat Valenciana

Un greu incendi devasta la catedral de Notre Dame de París

  • Les autoritats donen per "salvada" l'estructura malgrat les flames
Un greu incendi devasta la catedral de Notre Dame de París
Un greu incendi devasta la catedral de Notre Dame de París
EUROPA PRESS
Un greu incendi devasta la catedral de Notre Dame de París

PARÍS, 15 (EUROPA PRESS)

La coberta de la catedral de Notre Dame de París ha quedat totalment destruïda aquest dilluns a causa d'un incendi d'importants proporcions, que ha sigut controlat pels bombers després de prop de huit hores ininterrompudes de treballs d'extinció.

El Cos de Bombers, que continua treballant en la zona per a aconseguir l'efectiu refredament de l'estructura del temple i les dos torres, que han aconseguit "salvar-se", ha explicat que les flames van acabar amb l'emblemàtica agulla de la catedral, una dels senyals d'identitat de Notre Dame.

L'incendi estaria "potencialment relacionat" amb les obres de renovació de l'edifici, que ja estan sent investigades, segons han apuntat fonts del Cos de Bombers citades per la televisió francesa BFMTV.

El foc es va albirar per primera vegada en la part de la coberta de la capçalera, sobre el deambulatori, entorn de les 18.50 d'aquest dilluns. Una hora després es va afonar l'agulla i posteriorment tot el sostre de la catedral.

Les forces de seguretat han establit un perímetre de seguretat entorn de la catedral i han desallotjat els ponts que comuniquen l'illa de la Cité, on està el temple, amb la resta de la ciutat.

Mentre, un portaveu de Bombers ha respost les acusacions de passivitat explicant que s'han mobilitzat importants mitjans humans i materials: un helicòpter i un avió no tripulat han sobrevolat la zona per a facilitar la tasca de bombers i policies, que han mantingut allunyats a turistes i veïns.

El secretari d'Estat d'Interior, Laurent Nuñez, que ha donat per "salvada" l'estructura, ha informat que prop de 400 bombers han sigut mobilitzats per a respondre un foc "molt violent". Un dels bombers que treballen en les tasques d'extinció ha resultat greument ferit.

El primer tinent d'alcalde de París, Emmanuel Grégoire, va explicar poc abans en declaracions a BFMTV que la prioritat era "evitar l'afonament perquè no hi haja víctimes entre els veïns i els turistes". "Ara la prioritat és salvaguardar les obres d'art de l'interior, ja que el dany pot ser major", ha explicat.

Les autoritats han habilitat diversos espais per a allotjar durant la nit els desplaçats. En l'illa viuen unes mil persones, segons les estimacions oficials i acull fins a cinc hotels ocupats en la seua majoria per turistes.

"UN INCENDI TERRIBLE"

"Estem mobilitzats en estreta col·laboració amb la Diòcesi de París. Convide a tots a respectar el perímetre de seguretat", ha informat l'alcaldessa de París, la gaditana Anne Hidalgo, a través del seu compte en Twitter.

El president francés, Emmanuel Macron, ha expressat la seua tristesa per l'incendi. "M'entristeix veure cremar aquesta part de nosaltres", ha apuntat a través de la citada xarxa social després de conéixer la notícia.

"Notre Dame de París sota les flames. Tota una nació emocionada. Pensem en tots els catòlics i en tots els francesos. Com tots els nostres compatriotes, aquesta nit m'entristeix veure cremar aquesta part de nosaltres", ha apuntat.

El mandatari va suspendre un missatge a la nació programat per a les 20.00 hores i, després de desplaçar-se fins a la catedral per a seguir en persona l'evolució de la situació, ha promès que el temple "serà reconstruït entre tots".

Per la seua banda, la Fiscalia de París ha anunciat l'inici d'una investigació per a aclarir les causes de l'incendi de la catedral gòtica, un dels edificis més emblemàtics de la capital francesa. Va començar a construir-se en 1163 i va ser culminada en 1345. Es troba en l'illa de la Cité, en el riu Sena.

PESAR INTERNACIONAL

Després de conéixer-se la notícia del greu incendi, nombrosos dirigents internacionals han expressat el seu pesar per la destrucció del monument, símbol de la cultura europea. El president del Govern, Pedro Sánchez, ha dit estar seguint "amb preocupació" els fets. "Una trista notícia per a la nostra història i el nostre patrimoni cultural universal", ha apuntat a través de Twitter.

També el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha manifestat el seu pesar. "Notre Dame de París és Notre Dame de tota Europa. Tots estem hui amb París", ha expressat també en Twitter.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha lamentat una greu pèrdua per al patrimoni cultural a nivell mundial i ha mostrat el seu suport al poble gal en el que ha titlat com un "desastre nacional per a França".

"Em sent profundament trist per les notícies que m'arriben sobre l'incendi de Notre Dame. Açò no és només un desastre nacional per a França sinó una gran pèrdua per al patrimoni cultural mundial", ha subratllat. "Emmanuel Macron, estem amb els francesos", ha recalcat Tsipras.

Mentre, el president nord-americà, Donald Trump, ha expressat les seues condolences al poble francés. "Déu beneïsca al poble de França", ha asseverat en el seu compte de Twitter.

Prèviament, el magnat novaiorqués havia instat als bombers a utilitzar avions cisterna per a extingir l'incendi. "És terrible veure l'enorme incendi en la Catedral de Notre Damede París. Potser amb avions cisterna podria ser sufocat. Cal actuar ràpid!", ha apuntat. No obstant açò, el Cos de Bombers ja havia descartat tals mesures atés que aquestes "suposarien la destrucció de tot l'edifici".

El seu vicepresident, Mike Pence, ha destacat que es tracta d'un símbol de la fe per a la gent de tot el món". "Trenca el cor veure una casa de Déu en flames. Resem pels bombers que treballen allí i per tota la gent de París", ha indicat.

Per a l'alcalde de Londres, Sadiq Khan, és "colpidor veure la Catedral de Notre Dame en flames". "Londres comparteix hui el dolor de París sempre en la seua amistat", ha afegit. També l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha expressat la seua "tremenda tristesa" per la notícia. "Tota la solidaritat amb el poble de París i el suport de la capital d'Espanya a Anne Hidalgo", ha oferit.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento