Comunitat Valenciana

Un jutjat anul·la una sanció a un conductor que va donar positiu en droga en fer el test un laboratori privat

  • El Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 3 d'Alacant ha anul·lat una sanció administrativa imposada per l'Ajuntament de Novelda a un conductor que va donar positiu en drogues perquè l'anàlisi de la saliva es va realitzar en un laboratori privat. La sentència és ferma i no cap recurs.
Control, Alcoholèmia, Policia
Control, Alcoholèmia, Policia
EUROPA PRESS/POLICÍA LOCAL - Archivo
Control, Alcoholèmia, Policia

La resolució, amb data del passat 23 de març, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), estima així el recurs del conductor sancionat després d'apreciar la "absoluta falta de garanties processals" per a la cadena de custòdia que suposa l'externalització del servei d'anàlisi d'aquestes mostres biològiques.

A més, exposa que malgrat que la sanció la imposa la Policia Local de Novelda, es parla en l'Acta d'Informació de Drets que qui incoarà el procediment sancionador serà l'Ajuntament d'Elx.

"Molt poc garantit queda el dret si al ciutadà se li informa que va a ser un altre Ajuntament diferent (el d'Elx) qui va a tramitar el procediment sancionador. Aquest tipus d'actuacions permeten dubtar de la professionalitat de la pròpia actuació policial. A Novelda estan utilitzant impresos d'Elx però ningú s'ha molestat a eliminar les referències a Elx", apunta la sentència.

A eixe respecte, la resolució precisa que la potestat sancionadora corresponent a l'Administració és "indelegable", "molt menys a favor d'un tercer o d'un particular privat".

El magistrat argumenta que la cadena de custòdia es trenca "en el moment en què la mostra ix de l'àmbit públic". Per tant, l'anàlisi en un laboratori privat de les mostres preses al conductor "manca absolutament de la presumpció de legalitat i certesa que tindria si s'haguera fet per un laboratori oficial dependent de l'Administració Pública", per la qual cosa ha d'anul·lar-se tot l'expedient sancionador.

"L'absoluta falta de garanties processals que suposa l'externalització en un laboratori privat d'una prova absolutament determinant com és l'anàlisi de saliva fa que hàgem d'anul·lar tot el procediment", subratlla.

El conductor va ser multat a l'abril de 2017 amb 1.000 euros i la retirada de sis punts del permís de conduir després de sotmetre's a un control policial en el qual es va detectar la presència de drogues en el seu organisme.

El sancionat va recórrer la multa en via administrativa a l'agost de 2017, però eixe recurs va ser desestimat per l'Ajuntament de Novelda al novembre del mateix any. Amb posterioritat, el conductor va presentar una demanda contra l'actuació municipal que ara ha resolt al seu favor el magistrat titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 3 d'Alacant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento