Comunitat Valenciana

Candidats al Congrés per Alacant reconeixen la necessitat de reformar un model de finançament "lesiu"

  • Els cinc partits amb representació en el Congrés dels Diputats per Alacant han coincidit a posar la reforma del sistema de finançament com l'element clau de la pròxima legislatura, ja que, segons han coincidit a afirmar alguns d'ells, resulta "lesiu" per als interessos de la Comunitat Valenciana i la província.

En el transcurs d'un debat en la SER, els candidats de PP, PSOE, Ciutadans, Compromís i Unides Podem han reconegut la necessària modificació d'un model que està pendent de reforma des de 2014.

El ministre de Ciència, Pedro Duque, cap de llista del PSOE per Alacant, ha reconegut que el sistema de finançament és "lesiu" per als valencians i per açò s'ha compromès a iniciar el canvi del model de finançament, no obstant açò, ha incidit en la necessitat d'aconseguir un nombre d'escons amb el qual "l'aritmètica" en el Congrés permeta "grans majories".

Ha incidit que des de 2014, hauria d'haver-se revisat el model i ha enlletgit al PP que "aleshores sí hi havia majories parlamentàries" per a dur-ho a terme.

Enfront d'açò, el candidat del PP, César Sánchez, ha demanat "no oblidar" la "gran manifestació" promoguda pel Consell del Botànic a València per a reclamar el millor finançament i ha acusat els socialistes d'oblidar-se d'eixa reclamació solament "un mes després", quan va arribar al Govern Pedro Sánchez. "Els ciutadans han de pensar que riem d'ells", ha lamentat Sánchez que ha recordat que un millor finançament és "clau" per a implementar polítiques en matèria d'educació i mesures socials, així com infraestructures.

La candidata de Ciutadans, Marta Martín, ha dit sentir-se "fluixejada" i ha tirat la "culpa" al bipartidisme perquè ha estat "donant llargues" i "queixant-se" quan han tingut, al seu juí, la possibilitat de modificar el model: "Ens estaven prenent el pèl".

Per la seua banda, des d'Unides Podem, Txema Guijarro, ha incidit en el fet que PIB valencià és "inferior" a la mitjana i que, malgrat açò, la Comunitat segueix aportant al sistema. Ha plantejat el problema del "dèficit en inversions" i ha sostingut que la solució "passa per la renegociació" en la qual ha de tindre's en compte "una condonació parcial o total del deute per a escometre les inversions".

Finalment, des de Compromís, Ignasi Candela, ha recordat que el sistema actual és hereu dels models del PP de 2002 i del PSOE en 2009 i que són "absolutament lesius". "Estem farts de ser ciutadans de segona", ha afirmat i ha assegurat que "en política com en la vida, fa més el que vol que el que pugues", i ha opinat que s'han d'implementar "mecanismes de compensació".

Candela ha plantejat a la resta de candidats per Alacant "un gran acord" per a exigir al pròxim Govern el canvi de finançament i un mecanisme de compensació, però la seua proposta llançada en el debat no ha sigut arreplegada per cap dels seus homòlegs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento