Comunitat Valenciana

Els candidats es reuneixen per al primer debat de les eleccions autonòmiques

  • PSPV, Compromís i Podem segueixen apostant pel Botànic i PP i Cs es reivindiquen com a líders del centre dreta.
  • La trobada s'ha celebrat aquest divendres al matí a València i ha estat organitzada per la Cadena Ser.
Celebració a València del primer debat dels candidats a les eleccions autonòmiques de la Comunitat Autònoma de València
Celebració a València del primer debat dels candidats a les eleccions autonòmiques de la Comunitat Autònoma de València
Jorge Gil - Europa Press
Celebració a València del primer debat dels candidats a les eleccions autonòmiques de la Comunitat Autònoma de València

PSPV, Compromís i Unides Podem Esquerra Unida han reafirmat aquest divendres la seua aposta per un nou Botànic per a "no tornar enrere" durant el primer debat electoral, organitzat per la Cadena Ser, en el qual el PP s'ha presentat com "l'únic" partit capaç de traure la Comunitat "de la paràlisi" i Ciutadans ha advocat per un pacte "a l'andalusa" liderat per la formació taronja.

Les aliances postelectorals ha sigut un dels temes abordats en el debat, en el qual han participat els candidats de PSPV (Ximo Puig), Compromís (Mónica Oltra), PP (Isabel Bonig), Ciutadaos (Toni Cantó) i Unides Podem (Rubén Martínez Dalmau).

En aquest punt, Oltra ha assenyalat que després del 28 d'abril el Botànic "no és la primera, és l'única opció i no hi ha cap més", i ha advertit que hi ha "anuncis que preocupen" i no permetran "ni un pas enrere".

Així, ha demanat a Puig que siga clar en aquest sentit, al qual ha respost que no té "cap dubte" que "el que ha anat bé a aquesta comunitat" ha sigut el pacte progressista, que ha sigut "exemple" per a Espanya. Per la seua banda, Dalmau ha reivindicat eixe Botànic a la Comunitat com també un govern central del PSPV i Unides Podem.

Cantó ha subratllat el seu "no" a una aliança amb "el PSC valencià" que ha "entregat" l'educació "al més radical dels nacionalistes" i ha apostat per un pacte "a l'andalusa" amb PP i Vox en el qual Cs siga líder. Així mateix, ha indicat a Puig que "quan un no pot il·lusionar apel·la al vot de la por" però ell no vol "espantar als valencians".

Sobre este tema, Puig ha assegurat que no vol espantar ningú i li ha advertit que "vol pactar amb els qui estan en contra de les autonomies, és terrible", i ha qualificat de "poc raonable" el cordó sanitari que planteja. Oltra ha assenyalat després d'eixes paraules que pareix que haja "mendigat" a Cs que no pose eixa línia roja i li ha advertit que eixe pacte "seria anar marxa arrere".

Bonig ha assenyalat que l'important no és amb qui es pacte, sinó "per a què" i ells no s'aliaran amb els qui "no respecten la llibertat dels pares, les institucions democràtiques, amb els qui defenen convocar referèndums il·legals o no tenen el concepte d'Espanya clar".

A més, ha qüestionat que Puig critique un pacte amb qui vol suprimir les autonomies, però no amb els qui volen que desapareguen les diputacions. "Pactarem amb els qui defenguen la llibertat i el progrés a la Comunitat", ha subratllat, sense donar noms.

"El bou per les banyes"

Altre dels blocs del debat ha versat sobre el balanç de la legislatura, que Puig i Oltra han qualificat de positiu en tant la Comunitat "està millor" i ha eixit del "col·lapse" del PP encara que queda "molt per fer", en paraules del 'president'. En aquest sentit, Oltra ha ressaltat que Compromís va ser "valent" en decidir entrar en el Consell i "agafar el bou per les banyes, no quedar-se a veure els bous des de la barrera": "No era fàcil, era l'opció valenta".

Per a Dalmau aquest ha sigut "una legislatura de transició", la de "sanejar les institucions" després de 20 anys de PP i ha atribuït a l'impuls de Podem bona part dels canvis. La gestió, ha dit, ha sigut "insuficient", ha faltat "valentia" i ha instat a "no caure en triomfalismes".

Bonig, per la seua banda, també ha criticat l'"excessiu triomfalisme" d'un Consell que "va prometre i no va fer" i ha assegurat que la regió "amb aquesta coalició sanchista ha perdut quatre anys". Cantó ha ressaltat que els valencians no són "conformistes" i "tampoc era molt difícil fer-ho millor que el PP" però ara el deute "és major", ha criticat les "cessions" del PSPV "al nacionalisme de Compromís" i ha preguntat a Oltra si segueix tenint les seues samarretes reivindicatives perquè "segueixen de moda" i ha qualificat Bonig d'"hereva" de Camps.

"La samarreta no ens la hem llevat mai, per açò es viu millor", ha replicat Oltra, que ha qüestionat el coneixement del candidat de Cs de la realitat valenciana.

Propostes: reforma fiscal

Respecte a les propostes de futur, tant PP com Ciutadans han explicat la seua rebaixa fiscal. En el primer cas, Bonig ha promès una "triple revolució (fiscal, econòmica i social)" i Cantó la baixada de l'IRPF o la supressió de Successions i Donacions i Patrimoni, a més de la fi de "quiosquets superflus" i l'aprimament de l'administració.

Puig ha apostat per consolidar l'escenari d'"estabilitat, honradesa i diàleg social" per a avançar en la creació d'ocupació, en la consolidació dels serveis públics. També ha restat credibilitat al PP i els seus 'fake news' sobre fiscalitat, assenyalant que el que pretén és "amnistiar a molts que el que han de fer és pagar més" tributs.

Oltra s'ha referit, per exemple, a la seua proposta de menjador escolar gratuït universal i ha qüestionat la rebaixa fiscal que proposen PP i Cs, que volen "llevar impostos als senyorets".

Dalmau, per la seua banda, ha incidit en la taxa turística, l'empresa pública d'energia per a abaratir la factura, garantir un dentista per a tothom o limitar els mandats o en un pla integral de vivenda. Així mateix, ha demanat a Puig que no plantege promeses que després no es compleixen com ha ocorregut a nivell estatal amb el finançament.

La relació amb el Govern

En el bloc sobre la relació entre els futurs governs central i autonòmic, Oltra ha incidit que sempre s'han mantingut reivindicatius per a la reforma del finançament "i així va a seguir sent" i ha avisat: "Qui vullga el vot de Compromís (en el Congrés) haurà de comprometre's amb el canvi del finançament, amb un calendari per escrit, que arriben les inversions justes i és irrenunciable suspendre el pagament d'interessos del FLA".

Puig també ha exigit eixa reforma del model, ha recordat que els pressupostos de l'Estat eren "els millors" però una "estranya aliança entre PP, Ciutadans i independentistes se'ls hi va carregar" i ha assegurat que advoquen per la "unitat en l'exigència i el pragmatisme per a solucionar" aquesta qüestió.

"Unitat, responsabilitat i fermesa" és l'estratègia del PP, ha apuntat Bonig, que ha criticat que el Consell, amb el PSOE en Moncloa, ha "renunciat a defendre els drets dels valencians". Puig ha preguntat a Bonig si pensen reivindicar el finançament "des de la plaça de Colón, en la qual han proclamat la recentralització d'Espanya" i ha criticat que "tota la seua possibilitat de tindre esperança està en l'extrema dreta".

Cantó, per la seua banda, ha responsabilitzat PP d'eixe mal finançament i ha apostat per una negociació multilateral, mentre que Martínez Dalmau ha assegurat que a PP i Cs "solament els interessa crear conflictes per la llengua o territorials" i "trencar llaços" i ha advertit Puig que a Madrid "no s'ha d'anar a plorar, s'ha d'anar a governar".

Apel·lació al vot

Finalment, els candidats han apel·lat al vot i Dalmau ha qualificat d'"històriques" les eleccions, ja que "és el moment de completar el canvi a Espanya i la Comunitat", mentre Cantó ha assegurat que somia amb una regió "lliure" en qüestions educatives i econòmiques, Bonig ha oferit les seues "solucions fiables" per a una Comunitat "orgullosa dels seus senyals d'identitat".

Oltra ha destacat que Compromís ha sigut "peça clau" en el canvi des de 2015 i té credibilitat, mentre Puig ha assegurat que no patrimonialitzarà els assoliments, que són fruit d'"una causa comuna". "Els valencians hem eixit d'un pou i no podem tornar a caure", ha conclòs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento