El bolero de Ravel alça el teló de Dansa València 2019
El bolero de Ravel alça el teló de Dansa València 2019 JESÚS RUBIO/GVA

El festival Dansa València arranca aquest dimarts, 9 d'abril, amb una "aliança poètica" de 12 ballarins i el famós 'Bolero' del compositor francés Maurice Ravel sota la direcció de Jesús Rubio Gamo en 'Gran Bolero', una coproducció dels Teatros del Canal de Madrid i del Mercat de les Flors de Barcelona.

"'Gran Bolero' és una oportunitat per a recordar que un dia vam decidir confiar que la dansa i la música anaven a salvar-nos de tota la resta", ha il·lustrat Rubio Gamo (Madrid, 1982) sobre la seua reinvenció escènica de 'Bolero'.

Aquesta idea va sorgir com un dueto de 15 minuts ballat per Clara Pampyn i Alberto Alonso. Ara arriba als escenaris com una peça coral que reuneix sobre l'escena una dotzena de ballarins, detalla el certamen en un comunicat.

La rítmica, hipnòtica i repetitiva música, amb eixe crescendo que acaba en explosió, ha seduït als coreògrafs al llarg de tot el XX. Per a Rubio, el 'Bolero' de Ravel transmet eixe moment vital de "quan ja no pots més però aconseguixes tirar endavant i mirar cap al futur".

Aquesta coproducció entre Teatros del Canal i Mercat de les Flors, amb sis ballarins de Madrid i altres sis de Barcelona, obri Dansa València aquest dimarts, a les 22.00 hores en el Teatre Principal.

'Aquí, siempre'

L'altra protagonista de la primera jornada és Poliana Lima, coreògrafa brasilera establida a Madrid, amb 'Aquí, siempre', a les 20.00 hores en el Teatre Rialto de València, un muntatge de dansa-documental a través dels cossos de Carla, Christine, Irene i Mona: "Tres generacions en escena. Quatre intèrprets que porten a escena les seues memòries, les seues vivències. Un muntatge sobre el pas inexorable del temps".

Aquesta peça sorgeix arran dels tallers que durant els últims mesos s'han impartit en el Centre Conde Duque de Madrid amb diversos tipus de públic, però especialment dones adolescents i majors de 45 anys. 'Aquí, siempre' exposa la concepció de la dansa en la societat i la relació que teixeix la població amb el temps.

Consulta aquí más noticias de València.