Paisatges d’aigua, dunes i cultius a l’Empordà

  • Diverses rutes pels aiguamolls ens permeten conèixer aquest espai natural creat per les aigües de la Muga, el Fluvià i la mar Mediterrània.
Una foto aèria dels Aiguamolls de l’Empordà, a la zona del Cortalet.
Una foto aèria dels Aiguamolls de l’Empordà, a la zona del Cortalet.
Pilar Maurell
Una foto aèria dels Aiguamolls de l’Empordà, a la zona del Cortalet.

Anem fins a l'Empordà per recórrer els camins del Parc Natural dels Aiguamolls, un territori protegit entre nou municipis: Pau, Palau-saverdera, Roses, Pedret i Marzà, Peralada, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, l'Armentera i l'Escala. Des de qualsevol d'ells es pot accedir al parc, tot i que l'entrada principal és al Cortalet, on hi ha el centre d'informació, una zona d'interpretació, i el punt d'inici dels diferents itineraris.

Totes les rutes, molt fàcils i sense desnivells, es poden fer a peu i, alguna, en bicicleta. A més, els itineraris que van del Cortalet al mas del Matà i d'aquest a les Llaunes estan adaptats.

Aquest espai natural de gairebé 5.000 hectàrees d'estanys, closes i prats inundables se situa a la confluència de les desembocadures dels rius Muga i Fluvià, i resulta un hàbitat privilegiat per a la fauna, especialment, pels ocells aquàtics -s'han arribat a observar 329 espècies d'aus- com les cigonyes i l'ànec collverd, però també mascarells, corbs marins, flamencs i martinets, entre molts d'altres.La majoria d'aquestes espècies estan amenaçades o en perill d'extinció, la qual cosa fa imprescindible la bona conservació del seu hàbitat.

Hi ha fins a nou itineraris per recórrer el parc que ens portaran pels diferents ambients naturals. El primer, des del Cortalet fins al mas del Matà, té només 2,5 quilòmetres, però és un dels més bonics pels amants de les aus, ja que passa per cinc aguaits i dos observatoris, on es poden descobrir les espècies més emblemàtiques del parc sense que la nostra presència els afecti. L'entorn del Cortalet és una zona de closes amb un estany artificial.

Les closes són prats i pastures humides separades per fileres d'oms, freixes, àlbers o verns, situats a les zones dels aiguamolls que es van dessecar al segle XVIII. Ocupen el llit dels antics estanys i per això s'inunden en èpoques de pluges. Les closes són similars a les peces o feixes que també veurem durant la nostra visita, es tracta d'uns prats llargs i estrets, tancats per tamarius, que resulten un hàbitat excel·lent per a moltes espècies.

Les closes i les feixes ens recorden la tradició agrícola d'aquesta zona de l'Empordà, on antigament s'hi cultivaven cereals d'hivern. Ara hi podem veure cultius de blat de moro, gira-sol i arbres fruiters, tot i que els arrossars són els més destacats, amb fins a 150 hectàrees conreades sense pesticides i que es mantenen inundades també fora de l'època de conreu per tal d'afavorir la presència d'aus aquàtiques. De fet, aquesta primera ruta acaba a l'observatori Senillosa, un mirador situat dalt d'una sitja d'arròs de més de 22 m d'alçada que ens permet gaudir d'unes magnífiques vistes de tot el parc i de l'Empordà.

El següent recorregut ens porta del mas del Matà a les Llaunes per conèixer part de la franja litoral del parc, des dels estanys d'aigües dolces i poc profundes que envolten el mas del Matà, fins a la platja, vorejant la llacuna litoral de la Massona. La primavera és una de les estacions perfectes per descobrir aquest espai. De març a maig, els estanys que envolten el mas del Matà s'omplen de multitud d'ocells migradors, sobretot quan la tramuntana bufa fort i els ocells han de buscar recer aquí. Hi veurem tètols, cames-llargues, batallaires, capons i flamencs, entre altres espècies d'ocells.

Mentre passegem en direcció a la costa, descobrim les llaunes, formades per la interacció entre les aigües superficials i el mar. Reben aigua dolça dels recs i aigua salada dels temporals marins, la qual cosa fa que tinguin una salinitat variada i esdevinguin un paisatge molt especial, amb una vegetació baixa i espessa que és refugi de multitud d'ocells aquàtics. Els veurem des dels aguaits que trobem pel camí, com els del Gall Marí i del Bruel o la torre d'observació de la Platja del Matà.

Des del mateix mirador podem gaudir del paisatge de dunes i platges que ens envolten, modelades per les llevantades que impacten amb força en el litoral.

Un altre dels recorreguts que podem fer al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és el que ens porta del Cortalet als estanys Europa. Es pot fer en bicicleta i és una excursió de quatre quilòmetres per una zona de camps sense gaire ombres, que enllaça dos espais humits creats pel parc i connecta el Cortalet amb Empuriabrava.

A la primavera, hi floreixen els lliris grocs i molts ocells s'hi instal·len per criar, com les cigonyes, els abellerols, els martinets menuts i els agrons rojos. La ruta finalitza als estanys Europa, d'origen artificial i que recullen les aigües netes de la depuradora. Des del pont de fusta que hi ha sobre el riu Muga, es pot gaudir d'un magnífic paisatge de bosc de ribera.

També podem triar un altre itinerari de dos quilòmetres, molt fàcil, per la reserva de l'estany de Vilaüt, el darrer rastre de l'antic estany de Castelló, que es va dessecar i que ocupava una extensió de fins a 6 km de diàmetre. Aquí hi trobem el primer aguait per a l'observació d'aus construït a Catalunya, l'any 1983, enmig d'un paisatge de canyissars, boscos de ribera, closes i feixes.

Hi ha dues excursions més, recomanades per fer en bicicleta, la dels Estanys, de 32 quilòmetres, i l'itinerari natural el riu Fluvià. La primera ens permet conèixer les dues reserves integrals del parc, la dels Estanys i la de les Llaunes, així com les basses de les Garrigues, el rec del Molí o la resclosa de Vilanova de la Muga. Mentre que la ruta pel riu Fluvià, de 8,6 quilòmetres, surt de Sant Pere Pescador i arriba a la gola del riu i a la zona de dunes de la platja, seguint el marge dret del Fluvià.

Ocipèdia

Per visitar el parc natural d'una manera diferent podeu pujar al Trenet dels aiguamolls, una visita guiada de dues hores fora dels itineraris habituals, per closes, aguaits, camps d'arròs, cavalls de l'eugassada Senillosa i closes de la Gallinera. Us explicaran la importància i la singularitat de parc mentre passegeu amb el trenet, i us deixaran prismàtics per observar les aus. Cal reservar al telèfon 696 142 713 (Jaume).

També us podeu apuntar a la visita Deixa't guiar pels aiguamolls, una activitat de descoberta en família pels voltants del Cortalet que s'inicia al punt d'informació i que es realitza tots els diumenges de primavera. A més, en ocasió de la Setmana Santa, del divendres 19 al dilluns 22 d'abril es realitza l'activitat Primavera als aiguamolls, també a la zona propera al Cortalet.

I el proper 19 d'abril es farà una sortida de dues hores al capvespre, amb una visita a les closes d'en Llovet, resseguint els jardins del Rei. En els tres casos s'ha de fer reserva al telèfon 972 45 42 22.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento