Les Paelles Universitàries es traslladen a la Punta després de la negativa de Montcada a acollir el festival
Les Paelles Universitàries es traslladen a la Punta després de la negativa de Montcada a acollir el festival FESTIVAL UNIVERSITARIO PAELLAS - Archivo

El Festival de Paelles Universitàries ha anunciat que celebrarà la seua edició de 2019 en el Multiespai de la Punta a València aquest pròxim divendres 12 d'abril. Els responsables de l'esdeveniment han explicat, en un comunicat, que aquesta reubicació del certamen es produeix després de "les injustificada negativa de l'Ajuntament de Montcada a repetir la celebració del festival en la seua localitat".

"L'organització va reactivar altres alternatives de localitzacions en les quals ja havia estat treballant des de fa mesos i que havien sigut presentades dins del termini i en la forma escaient, entre les quals a més de la Punta es trobava La Marina i els terrenys d'ADIF en el Port, espais on també s'ha celebrat aquest festival en edicions anteriors", recorden.

Aquest canvi de localització suposa, recalquen els impulsors de la cita, "un esforç organitzatiu i un perjuí econòmic important per a l'empresa organitzadora, coeixedora a més de les seues possibilitats legals sobre la realització del Festival a Montcada, en complir sobradament els requisits tècnics, humans i materials que les diferents normatives exigeixen, conscients per tant que legalment podrien realitzar-se allí".

Els organitzadors diuen no entendre "com complint tota la normativa i legislació per a la celebració de l'esdeveniment a Montcada, havent-se celebrat l'any passat en el mateix espai i amb el mateix dispositiu sense cap problema, l'Ajuntament de Montcada es creue de braços, amb vagues i inherents justificacions i sense mostrar cap tipus d'interés a rebre a l'organització o a donar explicacions, a trobar alternatives i donar una solució als milers d'assistents".

"En la decisió de plantejar La Punta com a ubicació definitiva, -prossegueixen- preval la professionalitat de l'organització i l'afany de donar seguretat i tranquil·litat sobre l'esdeveniment als més de 25.000 joves que ja han mercat les seues entrades i que esperen celebrar sense demores ni incidents un esdeveniment de música, festa i paelles prèvia als exàmens universitaris".

Així, per a la celebració de l'esdeveniment en La Punta de València divendres que ve 12 d'abril, l'organització "ha tingut i haurà de fer un esforç extra per a complir les majors exigències sol·licitades per part de l'Ajuntament de València, molt per damunt del que obliga la normativa i del que ja s'havia previst en el dispositiu".

En aquest sentit, han recalcat que, "davant la problemàtica creada a Montcada, i la injustificada negativa del seu ajuntament, l'organització ha trobat a un Ajuntament de València disposat a solucionar la situació i treballar per a donar viabilitat a un esdeveniment per al qual ja havia venut 25.000 entrades a joves, que l'única cosa que desitjaven és gaudir de la tradicional festa prèvia als exàmens".

Així, destaquen que "l'Ajuntament de València, en col·laboració amb altres institucions implicades a tots els nivells, s'ha bolcat amb una solució per a l'esdeveniment després del conflicte generat a Montcada, i es va posar a treballar en honor de col·laborar amb l'organització, davant la possibilitat que sense un espai per al Festival en Paelles es poguera generar desordre i una situació d'alarma entre la comunitat universitària, així com la celebració de forma espontània de botellots en algunes zones de la ciutat per part dels 25.000 estudiants que tenien previst acudir a l'esdeveniment, com ja va ocórrer en algunes edicions on també es van suspendre".

SEGURETAT I ACCESSOS

Els seus impulsors defenen que la ubicació del festival en el Multiespai de la Punta - on ja es va celebrar el Festival en dos ocasions a l'abril de 2015 i 2016 "amb èxit de participació i d'organització"-, reuneix "totes les característiques tècniques, de seguretat i d'accessos per a garantir la normal afluència dels assistents i garantir la viabilitat de l'esdeveniment".

Aquesta edició, el cartell compta amb una "potent proposta musical" amb Lola ÍndiGO, Maikel Delacalle, Bombai, Rels B, Chelina Manuhutu o Brian Van Andel, entre d'altres, "que durant deu hores ininterrompudes i en dos escenaris diferents amenitzaran la festa als 25.000 estudiants".

El Festival de Paelles "ha complementat la seua oferta musical i gastronòmica amb iniciatives culturals i elements transformadors, en línia amb les exigències de l'Ajuntament de València, que aporten un benefici a la ciutat i a la societat, aspectes en els quals l'organització ja treballava després de la publicació de l'estudi d'Anàlisi cost-benefici i estratègia de reposicionament del Festival de Paelles realitzat per investigadors de la Universitat de València", apunten.

En aquesta decisió de "reposicionamient", el certamen ha desenvolupat campanyes de conscienciació en la moderació del consum de begudes alcohòliques, iniciatives contra la violència masclista i per la igualtat o un Trashtag challenge per a eliminar el fem i altres residus dels espais naturals, ressalten.

Sobre l'anunci de la celebració del festival en La Punta s'ha pronunciat l'Associació de Veïns de La Unió La Punta, que ha mostrat el seu rebuig al que consideren un "macrobotellot".

VEÏNS: "PREMEDITACIÓ I TRAÏDORIA"

Sobre este tema, el president del col·lectiu veïnal, Vicente Romeu, ha declarat que el canvi d'ubicació s'ha fet "amb premeditació, nocturnitat i traïdoria" i ha criticat la falta de "participació veïnal i de transparència".

Des de l'associació -que assegura que l'alcalde pedani de la Punta afirma "no saber res" del certamen- animen a "tirar d'hemeroteca" per a comprovar "els macrobotellots, inseguretat, vulneració de llibertat veïnal, col·lapses, controls privats i policials, escàndol, soroll i fem que açò genera".

Consulta aquí más noticias de València.