Comunitat Valenciana

Dures crítiques a CaixaBank per l'ERO durant la Junta: "La infanta Cristina també està inclosa?"

  • VALÈNCIA, 5 (EUROPA PRESS)

Representants dels treballadors i xicotets accionistes de CaixaBank han arremès aquest divendres contra la direcció de l'entitat per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que s'ha plantejat i que suposaria l'acomiadament de 2.157 treballadors (més del 7% de la plantilla), el tancament de 793 oficines (el 18% de la xarxa), a més de mesures de mobilitat geogràfica i ampliació d'horari.

Durant la Junta d'Accionistes que se celebra en el Palau de Congressos de València, han pres la paraula per a expressar en successives intervencions la seua "decepció", "tristesa" i "indignació" per l'ERO plantejat per l'entitat, en el marc del seu Pla estratègic 2019-2021 i fins i tot s'han preguntat si "la infanta Cristina està inclosa entre els acomiadaments".

En aquest punt, el president de CaixaBank, Jordi Gual, ha volgut deixar clar que "la infanta no és empleada de CaixaBank", sinó que "és empleada de la Fundació Bancària La Caixa, accionista de CriteriaCaixa i accionista del 40% de CaixaBank", per la qual cosa ha rebutjat fer comentaris sobre aquest tema.

A més, s'han criticat els sous dels directius. "No els fa vergonya" escometre un ERO com aquest quan el Consell d'Administració del banc "costa 14 milions". "El conseller delegat -Gonzalo Gortázar- cobra 3,5 milllones per què?, han qüestionat. En aquest sentit, s'ha defès que "ningú cobre més que el president de la Generalitat".

Per als representants sindicals, de totes les maneres en què es podia escometre la reestructuració de l'entitat, s'ha triat la "més lesiva", per la qual cosa han demanat a la direcció que "reflexione perquè pot fer-ho molt millor" i han reclamat que "retire les mesures forçoses" i que "humanitze les seues propostes".

A més han assenyalat que "el 60% de la representació sindical rebutja l'actuació del conseller delegat", Gonzalo Gortázar, que lidera les negociacions amb els sindicats i han criticat que intente "justificar un ERO injustificable". En aquest sentit, han censurat que present als sindicats un "panorama catastrofista" davant de les bones perspectives que presenta de cara els mercats i li han acusat de "trencar la pau i la confiança".

GUAL: "HEM DE REACCIONAR"

No obstant açò, el president

de CaixaBank ha defès la necessitat d'aquest ERO perquè "cal anticipar-se" als reptes actuals i futurs per a garantir la continuïtat del banc. Segons ha dit, "el sector bancari està subjecte a una enorme pressió competitiva que es deriva de tipus d'interés inaudits, propers a zero, i d'uns creixements de volums inexistents a causa que venim d'una època d'expansió desaforada dels nivells de crèdit i estem encara acabant el procés de desapalanquejament".

Si a açò se suma "l'arribada de les noves tecnologies i els canvis d'hàbits per part de la clientela, és indubtable que les entitats financeres hem de reaccionar davant reptes actuals i futurs". En aquest sentit, Gual ha apuntat que "la millora de la rendibilitat de CaixaBank en 2018 "no garanteix el futur".

Segons ha argumentat, els quasi 2.000 milions de beneficis obtinguts en 2018 suposen en rendibilitat sobre capital invertit aproximadament el que exigeix la comunitat inversora i "és obligació d'aquest Consell vetlar perquè el retorn sobre inversió es mantinga en aquests nivells a futur per a assegurar continuïtat del banc, l'adequada capitalització i la generació d'ocupació i riquesa en els anys futurs". En tot cas, ha assegurat que el procés de reestructuració es farà sempre des del "diàleg".

En la mateixa línia, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha insistit que "per a gestionar una empresa cal pensar en el futur" i CaixaBank ha de fer un "gran esforç per a augmentar els ingressos i reduir costos cada dia. Així ha assegurat que té "tota la intenció de portar l'ERO a bon port". Les negociacions es van iniciar al gener i està previst que finalitzen al maig.

"COMPROMÍS ABSOLUT" AMB LA COMUNITAT VALENCIANA

Pel que fa a la seua vinculació amb la Comunitat Valenciana, després que l'entitat financera traslladara la seua seu social de Barcelona a València a l'octubre de 2017 arran de la situació catalana, Jordi Gual ha volgut expressar el seu "compromís absolut" amb aquesta regió, en la qual ha assegurat el banc té gran presència i col·labora en nombrosos projectes a través de la seua Obra Social.

Ha apuntat així a la seua col·laboració amb Casa Caridad o al futur Caixaforum obrirà en la Ciutat de les Arts i les Ciències i que comptarà amb més de 6.500 metres quadrats i dos grans sales d'exposició. Serà un centre "paradigmàtic", ha assegurat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento