El vitrall del MuVIM visibilitza la lluita i realitat de dones treballadores

  • L'artista María José Planells ha donat color al hall del centre artístic amb el seu projecte 'Davantals Vivencials'.
  • El vidre del hall del museu canvia cada sis mesos per a donar visibilitat a les dones creadores.
MARÍA JOSÉ PLANELLS REFLEXIONA SOBRE LA DONA TREBALLADORA EN EL VITRALL DEL MUVI
MARÍA JOSÉ PLANELLS REFLEXIONA SOBRE LA DONA TREBALLADORA EN EL VITRALL DEL MUVI
DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

L'artista María José Planells reflexiona sobre la dona treballadora, al mateix temps que visibilitza la lluita i la realitat de les dones en el vitrall del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) amb el projecte 'Davantals Vivencials', que pretén rescatar una part de la realitat de les dones i mostrar-la, evitant que passe desapercebuda.

La mostra, que es podrà visitar en el hall del museu, s'ha inaugurat aquest dimecres, en un acte en el qual han participat el director del museu, Rafael Company, el cap d'exposicions, Amador Griñó, i la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó. L'exposició forma part del compromís del programa 'Friendly Museum', impulsat per l'àrea de Cultura, ha explicat la corporació provincial en un comunicat.

Per a Planells, el davantal identifica la posició subordinada de la dona i la seua tasca, sempre diferenciada de la qual fa l'home. Aquests davantals són testimonis de les relacions entre les dones i mostren el treball com un factor socializador perquè, per a l'artista, la incorporació de la dona al món laboral, encara que en diferents condicions dels seus companys, "va suposar un factor socializador que va permetre que establiren amistat entre elles i compartiren problemes en comú".

En aquest context, ha assenyalat que tots els treballs que les dones han desenvolupat i l'espai on ho han fet, han servit per a "aplanar" el camí que encara hui és complicat per a moltes d'elles.

Així mateix, l'absència de les dones que ja no estan -representades amb els davantals buits- i al mateix temps la seua pròpia presència -perquè encara estan esperant les dones que se'ls posen cada dia-, serveixen per a "reivindicar el treball de les quals no estan i de les quals segueixen estant, per a continuar la lluita que és necessària per a visibilitzar, dia rere dia, el paper cada vegada més rellevant de les dones en la nostra societat".

El director del MuVIM ha posat de manifest el compromís del vitrall del museu, ja que "cada sis mesos, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona Treballadora, al març, i amb el Dia Internacional de la Lluita Contra la Violència de Gènere, al novembre, canvia per a donar visibilitat a les dones creadores i per a recordar a la societat valenciana les situacions de desigualtat de gènere que, encara hui en dia, se segueixen donant".

"A aquelles persones que no acaben de creure que el feminisme és una lluita social i justa, sense la lluita feminista gran part d'elles no tindrien drets, perquè els drets de les dones són producte d'aquesta lluita", ha asseverat Company.

"Cante a l'apoderament"

En la mateixa línia, el cap d'exposicions del MuVIM ha detallat que des del museu van decidir utilitzar aquest vitrall com a "ensenyament quotidià no escrita per a posar en valor el treball de les creadores" i ha puntualitzat que Planells analitza la situació de la dona treballadora i, per açò, ha escollit un magatzem de taronges.

Per a Griñó, la fotografia de Planells és "un cant a l'apoderament de la dona en aquesta època de crisi, un recordatori de la importància de les dones en tots i cadascun dels moments i àmbits de la nostra vida".

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació ha destacat que el vitrall té, des de l'any 2016, "cares de dones, d'artistes, de creadores, en definitiva, de treballadores" i ha sostingut que és "un homenatge a les dones treballadores en general, però també a aquelles dones que treballen en una cosa tan nostra com és un magatzem de taronges".

Amigó ha agraït que el MuVIM es comprometa a tindre present a les dones i al fet que aquest estiguen representades en el museu i ha animat a "continuar tenint present a les dones, que som el 50 per cent de la població i que, mentre les coses seguisquen estant com estan, hem de continuar lluitant amb l'ajuda de totes i tots".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento