Comunitat Valenciana

Confisquen 26 peces d'ivori d'elefants africans i asiàtics a la venda en internet

  • La Guàrdia Civil ha intervingut en la província d'Alacant un total de 26 objectes d'ivori d'elefants africans i asiàtics, espècies en perill d'extinció, presumptament a la venda en internet per part de tres persones, dos d'ells antiquaris. El valor de cada peça en el mercat negre oscil·la entre 68 euros la més xicoteta i 1.900 euros la més gran.
LA GUÀRDIA CIVIL D'ALACANT CONFISCA 26 OBJECTES D'IVORI D'ELEFANT AFRICÀ I
LA GUÀRDIA CIVIL D'ALACANT CONFISCA 26 OBJECTES D'IVORI D'ELEFANT AFRICÀ I
GUARDIA CIVIL
LA GUÀRDIA CIVIL D'ALACANT CONFISCA 26 OBJECTES D'IVORI D'ELEFANT AFRICÀ I

L'operació 'Lifram' va arrancar al novembre de l'any passat en tindre constància del comerç en la xarxa de parts d'elefants catalogats en perill d'extinció, informa l'institut armat en un comunicat.

Agents del Servei de Protecció a la Naturalesa (Seprona) han realitzat inspeccions en diverses localitats alacantines després de comprovar que estaven a la venda i que incomplien part de la legislació de la tinença i comerç d'aquest tipus d'espècies.

Una vegada identificats, els tres presumptes autors van ser investigats per suposadament comerciar amb objectes d'ivori, fet que està prohibit en poder fomentar el tràfic il·legal de determinades espècies i posar-les així de debò perill d'extinció.

Els 26 objectes d'ivori d'elefant africà o asiàtic (família Elephantidae) van ser depositats en dependències de l'administració principal de duanes a Alacant i a la disposició de l'autoritat judicial.

Després de l'operació, la Guàrdia Civil va sol·licitar al Soivre (autoritat administrativa del conveni Cites) l'autenticació de les parts protegides, la legislació infringida en la tinença i venda i la seua valoració econòmica total.

FINS A DOS ANYS DE PRESÓ

Els autors d'aquests fets poden incórrer en un delicte tipificat en el Codi Penal, castigat amb penes de presó de sis mesos a dos anys o multa de huit mesos a dos anys. La pena serà aquesta última si es tracta d'espècies o subespècies catalogades en perill d'extinció.

La família Elephantidae només comprèn dos espècies contemporànies: l'elefant africà (Loxodonta africana) i l'asiàtic (Elephas Maximus). Les dos estan incloses en el més alt grau de protecció d'espècies protegides pel conveni Cites i el reglament europeu de 1997.

En el dispositiu van participar efectius del Seprona de la comandància de la Guàrdia Civil d'Alacant, dins del pla d'acció contra el tràfic il·legal i el furtivisme internacional d'espècies silvestres (Tifies), dirigit pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

A través d'aquest tipus de controls es pretén detectar transaccions o vendes encobertes de parts d'animals protegits o catalogats com en vies o en perill d'extinció, a través de publicacions sense filtre.

A més de males pràctiques de cria, d'açò es deriven condicions de manteniment, falta d'atenció veterinària i transports de llarga distància. Açò també implica una elevada mortalitat i malalties greus contagioses, a més de la contravenció de la legislació nacional i internacional que regeix el mercat d'espècies, incloses en els apèndixs del conveni Cites.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento