Comunitat Valenciana

Estudiants valencians aïllen més de 1.300 microorganismes per a avaluar la seua capacitat d'antibiosi

  • Un total de 133 escolars de set centres valencians, tutoritzats per 39 estudiants de la Universitat CEU Cardenal Herrera, han completat la fase experimental de cerca de nous antibiòtics en el medi natural, dins del projecte internacional de ciència ciutadana 'Small World Initiative'. Integrats en l'equip SWI@CEU, durant els mesos de febrer i març han aïllat 1.310 microorganismes per a avaluar la seua capacitat d'antibiosi enfront de bacteris.
ESTUDIANTS DE SET COL·LEGIS VALENCIANS AÏLLEN MÉS DE 1.300 MICROORGANISMES PA
ESTUDIANTS DE SET COL·LEGIS VALENCIANS AÏLLEN MÉS DE 1.300 MICROORGANISMES PA
CEU
ESTUDIANTS DE SET COL·LEGIS VALENCIANS AÏLLEN MÉS DE 1.300 MICROORGANISMES PA

Segons ha explicat la catedràtica de Microbiologia de la CEU UCH, Teresa Pérez Gracia, que dirigeix l'equip, de moment ja han detectat 60 microorganismes amb capacitat de generar antibiosi, és a dir, "que produeixen substàncies que podrien convertir-se en potencials nous antibiòtics".

Els 133 escolars participants en el projecte SWI, sota la coordinació de la Universitat CEU Cardenal Herrera, són estudiants de 4º de l'ESO i 1º de Batxillerat dels col·legis valencians American School of València, Santa María del Puig, Col·legi Alemany, CEU San Pablo, Edelweiss, Sant Pere Pascual i Caxton College. Per part de la CEU UCH han dirigit el seu treball en laboratori 31 alumnes dels Graus en Farmàcia, Infermeria, Medicina, Nutrició i Veterinària.

Durant els experiments, els escolars participants, guiats pels universitaris de Ciències de la Salut de la CEU UCH, han realitzat totes les fases experimentals reals necessàries per a trobar nous antibiòtics. Han pres mostres de sòl i han diluït la terra per a sembrar-les en plaques amb mitjans de cultiu.

Cada escolar ha après a detectar en la seua placa colònies de bacteris amb capacitat d'antibiosi, és a dir, que inhibisquen el creixement d'altres microorganismes. Una vegada detectades eixes colònies, les han aïllat i avaluat la seua eficàcia enfront de diferents bacteris, molt paregudes a les quals causen les infeccions més resistents i sobre les quals ha alertat l'OMS.

En l'àmbit divulgatiu, l'equip SWI@CEU, per primera vegada dins de la xarxa SWI de més de 200 universitats de dotze països, ha incorporat a 8 estudiants dels Graus en Periodisme, Publicitat i Comunicació Audiovisual, per a col·laborar en la comunicació i conscienciació entorn del bon ús dels antibiòtics entre els joves.

La seua tasca ha consistit a formar i animar els 133 escolars valencians per a conscienciar al seu entorn sobre la importància de fer un bon ús dels antibiòtics a través de les seues xarxes socials.

En aquesta tasca de conscienciació, l'equip SWI@CEU ha sigut premiat per la xarxa Small World Initiative, al costat de la University of Califòrnia-Irvine i l'Ethel Walker School de Simbury, en Connecticut, per la seua participació en el 3rd Annual 'Do Something About Antibiotics' Challenge. L'equip SWI@CEU ha rebut aquest premi internacional per la campanya de difusió amb infografies i vídeos, en anglés i en espanyol, presentant deu consells bàsics per al bon ús dels antibiòtics entre la població.

El pròxim mes de maig, l'equip donarà a conéixer els resultats científics finals dels experiments realitzats pels 133 alumnes dels set col·legis valencians participants en aquesta edició. I també avaluarà l'eficàcia de les accions divulgatives empreses, en un acte final que tindrà lloc en la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat CEU Cardenal Herrera.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento