La dimensió humana de Federico García Lorca

  • Pep Tosar enalteix  encara més la immensa figura del poeta granadí universal amb el seu aclamat espectacle ‘Federico García’, ara al teatre Goya.
El poeta Lorca projectat en l'espectacle 'Federico García' de Pep Tosar.
El poeta Lorca projectat en l'espectacle 'Federico García' de Pep Tosar.
TEATRE GOYA
El poeta Lorca projectat en l'espectacle 'Federico García' de Pep Tosar.

Lorca aterra al teatre Goya amb les funcions, durant cinc úniques setmanes, de l'obra Federico García de Pep Tosar. Aquesta mirada polièdrica a la figura del poeta andalús, basada tant en la seva vida com en la seva obra, va ser tot un èxit de crític a i públic durant la seva estada al teatre Romea. i també en el moment de la seva estrena, dins de la programació del Festival Grec del 2015, al teatre Hiroshima.

L'espectacle combina poesia, testimoni, cant, ball, flamenc i imatge documental. Pep Tosar puja a l'escenari artistes destacats de la nova fonada del flamenc, com ara el músic i guitarrista Rycardo Moreno, el bailaor Pol Jiménez, les cantaores i actrius Mariola Membrives i Ana Brenes o el percussionista David Domínguez.

La cantant andalusa Mariola Membrives ha editat juntament amb el guitarrista Marc Ribot (Nova Jersey, 1954) un disc amb les cançons populars que va gravar Lorca (1898-1936) amb la cantant i ballarina La Argentinita (1898-1945) l'any 1931.

El treball recull el cançoner popular espanyol que Lorca va recopilar durant 10 anys. El geni granadí va proposar amb aquesta gravació que «els poetes callessin davant aquesta magnífica poesia que han fet els camperols» amb temes com La Tarara, Los cuatro muleros, En el café de Chinitas, Los peregrinitos o Anda jaleo. El guitarrista flamenc Paco de Lucía (1947-2014) va gravar l'any 1965 totes aquestes composicions en versió instrumental.

Però, tornant a l'espectacle que ara es pot veure al Goya, el muntatge projecte, entre altres elements valuosos sobre Lorca, fragments de sis entrevistes fetes en un vagó de tren a diferents experts en la figura del granadí, com Allen Josephs de la Universitat de West Florida;Mario Hernández, catedràtic de la Universidad Autónoma de Madrid; el poeta Juan de Loxa; l'escriptora AntoniaRodrigo; Domingo Ródenas, professor de la Universitat Pompeu Fabra (UPF);i la neboda del mateix Lorca, Vicenta Montesinos García (l'única persona viva que el va conèixer en persona).

El paper de la música i el ball és el de traslladar al públic els diferents estats emocionals vitals des de la infància de l'autor fins a la seva mort, amb una rellevància per a la seva estada a La Residencia de Estudiantes de Madrid, amb la família Dalí, els seus viatges a L'Havana i Nova York o el seu posicionament polític arran de la II República espanyola.

A les cunetes

L’actor i director balear Pep Tosar defineix de «catarsi» aquesta peça teatral entorn la vida de Lorca. Són 9 escenes que recullen de manera cronològica la vida del poeta. «L’espectador  fa el viatge de Federico de forma referencial, perquè això també li va passar als 100.000 que estan a les cunetes».

Mostrar comentarios

Códigos Descuento