Comunitat Valenciana

Alfàs del Pi plantarà un nou pi en la plaça Major després de la mort del que donava nom al poble

  • L'Ajuntament de l'Alfàs del Pi (Alacant) plantarà a l'abril un nou pi pinyoner de sis metres i 65 centímetres de calibre en la plaça Major després de la mort biològica de l'arbre que va ser plantat en 1949, en referència al del XVIII que va donar nom al poble.
L'alfàs PLANTARÀ A l'abril UN NOU PI EN LA PLAÇA MAJOR
L'alfàs PLANTARÀ A l'abril UN NOU PI EN LA PLAÇA MAJOR
ALFÀS DEL PI
L'alfàs PLANTARÀ A l'abril UN NOU PI EN LA PLAÇA MAJOR

Des de 1786 s'han plantat sis pins en la mateixa plaça per la seua càrrega simbòlica com a "moment històric per al municipi", destaca el consistori en un comunicat.

El primer pi es va plantar quan el poble era encara un xicotet llogaret depenent de Polop. Des del XVIII fins a l'actualitat s'han col·locat diversos arbres perquè, malgrat que es cuidaven amb cura, se n'anaven assecant i cada 60 o 70 anys era necessari reposar-los, com ha relatat l'historiador alacantí Figueras Pacheco.

A partir de diverses fonts històriques, l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi té constància que el pi actual és el sisé exemplar que es va plantar en la plaça Major, al febrer de 1949. De manera previsora, es van plantar dos per si algun s'assecava, encara que un va haver de ser retirat entre 1952 i 1954 perquè molestava l'eixida d'una figura en la processó de les festes majors.

Després de 70 anys s'ha confirmat la mort biològica de l'actual pi de la plaça Major. Els primers símptomes d'esgotament de l'arbre es van detectar en la primavera de 2018.

Des d'aleshores, l'Ajuntament de l'Alfàs ha desenvolupat diferents treballs dirigits a la recuperació de l'exemplar, com el buidatge de l'escocell elevat que envoltava l'arbre i la incorporació d'una tarima flotant per a augmentar la ventilació radicular, la infiltració i afavorir l'aplicació de tractaments.

Com cap dels sis exemplars que hi ha hagut en la plaça Major ha aconseguit superar la barrera dels 80 anys, es dedueix que aquesta espècie no aconsegueix envellir en aquest lloc, probablement com a conseqüència de factors urbans que ocasionen compactació i impermeabilització en el sòl, impedint el desenvolupament radicular de l'arbre a mesura que avança en edat.

L'Ajuntament de l'Alfàs procedirà la setmana vinent a la tala de l'arbre per a plantar a continuació un nou pi pinyoner de sis metres d'altura i 65 centímetres de calibre, coincidint amb la celebració de la Setmana Cultural L'Alfàs amb Història, dedicada enguany a la transformació dels oficis tradicionals del poble.

Aquesta setmana cultural sorgeix en 2012 per a commemorar la segregació de la Baronia de Polop i la creació del nou municipi de l'Alfàs del Pi, que va tindre lloc el 16 d'abril de 1836, i serveix per a posar en valor els diferents aspectes històrics, sociològics, econòmics i culturals relacionats amb el passat del municipi.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento