Més del 60% dels valencians pateix patologies alimentàries
Més del 60% dels valencians pateix patologies alimentàries CODINUCOVA - Archivo

Actualment hi ha 3.126.037 persones en la Comunitat Valenciana que presenten alguna malaltia relacionada amb l'alimentació, la qual cosa suposa un 63% de la població total resident en l'autonomia. Això es desprén d'un estudi realitzat pel Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes (Codunicova), que destaca a més entre les malalties més comunes la hipertensió, el colesterol alt, la diabetis i les al·lèrgies i intoleràncies. 

Quant a xifres de prevalença, la hipertensió és la més comuna: es dóna en més de 1,8 milions de persones, amb una prevalença del 40,7% en homes i del 35,7% en dones. En segon lloc, més de 415.600 valencians presenten índexs de colesterol per damunt del recomanat, seguit de la diabetis, patida per 402.740 persones, de les quals 18.000 tenen diabetis mellitus tipus 1 i la resta, diabetis tipus 2. Segons la Generalitat, les al·lèrgies i les intoleràncies afecten a entre un 1% i un 3% en el cas de la població adulta i entre un 4% i un 6% en el cas dels xiquets. 

El Col·legi destaca especialment el cas de la celiaquia, la intolerància al gluten, una malaltia en la qual l'únic tractament efectiu és l'alimentació. Hui dia, en la Comunitat Valenciana viuen 12.460 persones amb celiaquia, encara que el diagnòstic es retarda i pot existir un alt percentatge que encara no sap que la pateix. L'assessorament dietètic i nutricional resulta determinant per a la prevenció i tractament d'aquestes patologies, que poden implicar greus problemes per a la salut. 

No obstant això, el sistema sanitari públic valencià només compta amb quatre dietistes-nutricionistes per a atendre a tota la població, quan la recomanació per a Espanya, segons l'Organització Mundial de la Salut, és d'un per cada 100 llits. 
Per això, “impera una gran desinformació sobre causes, símptomes i abordatge d'aquestes patologies i, en concret, de quina manera la dieta pot influir en el tractament i evolució de cadascuna d'elles. A més, és difícil que els pacients reben assistència nutricional”, explica Paula Crespo, presidenta del Codunicova.

Campanya de conscienciació 

Per a donar visibilitat a aquestes malalties, sensibilitzar i conscienciar sobre la importància d'una correcta alimentació per a millorar l'estat de salut dels qui les pateixen, el Col·legi ha llançat la campanya #Comoloquesoy, que recull testimonis de persones amb aquestes patologies.

Consulta aquí más noticias de València.