La primavera serà més càlida i amb valors de pluges normals a la Comunitat
La primavera serà més càlida i amb valors de pluges normals a la Comunitat EUROPA PRESS - Archivo

La primavera serà més càlida de l'habitual a la Comunitat Valenciana però amb valors de precipitacions normals per a aquesta època després de registrar l'hivern més sec des d'almenys 1950, amb un 86% menys de pluges, i l'octau més càlid des que hi ha mesuraments.

Així ho ha explicat aquest dijous el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia a la Comunitat, Jorge Tamayo, en roda de premsa per a informar del resum climàtic d'aquest hivern i la predicció per a aquesta primavera, que va començar aquest dimecres 20 de març a les 22.58 hora peninsular i acabarà el pròxim 21 de juny.

Sobre aquest tema, ha assenyalat que hi ha un 45% de probabilitats que les temperatures estiguen per damunt dels valors mitjans, encara que és prompte per a determinar quant, mentre que les precipitacions seran les habituals per a aquesta estació.

D'aquesta manera, la primavera segueix així a un hivern també molt càlid a la Comunitat Valenciana amb una temperatura mitjana de 9,4 graus, un grau superior a la mitjana normal, el més càlid dels últims tres anys i l'octau des del 1950.

No obstant açò, Tamayo ha recalcat que el que ha caracteritzat aquest trimestre és que ha sigut "extraordinàriament sec" ja que només han caigut 18 litres per metre quadrat de mitjana, un 86% menys dels 130,6 l/m2 que són habituals en aquest període.

Malgrat açò, la precipitació acumulada d'aquests sis mesos és pràcticament igual a la normal l'any hídric perquè la tardor va ser molt humida. No obstant açò, hi ha una gran diferència entre comarques ja que mentre a Castelló i en el litoral de València els temporals tardorencs van ser especialment intensos a Alacant i en l'interior de València el balanç és quasi deficitari. Així, en l'interior sud de València i en l'interior nord d'Alacant l'acumulat de l'actual zona hidrològica no registra ni a la mitat de la mitjana normal.

Tamayo ha explicat que "ningú de la comunitat científica dubta ja que estem davant un canvi climàtic per influència humana" que està provocant un augment de les temperatures en la zona del Mediterrani, com s'ha constatat des dels anys 80, i que es preveu que seguisquen en ascens.

No obstant açò, la seua influència en les pluges "no està tan clara" ja que es calcula que la quantitat de les precipitacions siga similar però canviarà la seua freqüència de manera que hi haurà episodis més torrencials seguit de períodes de sequera més prolongats.

En eixe sentit, ha apuntat que som "la primera i única generació" que som conscients de les conseqüències del canvi climàtic i que pot adoptar mesures per a evitar-les ja que si no s'actua ja en el futur viuran ja amb els efectes.

Forts contrastos

Així, ha aclarit que aquest caràcter càlid de l'hivern és la conseqüència de la presència d'una situació anticiclònica centrada en la península que porta aparellada poca nuvolositat, la qual cosa genera una gran insolació diürna i una forta irradiació nocturna.

Per açò, en aquests mesos s'han registrat "forts contrastos" entre el dia i la nit amb màximes molt suaus, 2,2 graus superiors a la mitjana, i nits fresques en el litoral i fredes en l'interior, 0,2 graus més baixes del que és habitual.

De fet, només va haver-hi un episodi de fred i molt breu, els dies 10 i 11 de gener quan es va produir una invasió d'una massa d'aire polar molt seca que va fer baixar els termòmetres fins als -11,4º en l'observatori del pic Gavilán, en la la Puebla de San Miquel o a les -9,2º a Ademuz, els -8,6º al Pinós, els -8,5º a Fontanars dels Alforins o els -8,4º a Villena.

Així mateix, també va gelar en la matinada del 12 de gener en les localitats del litoral i prelitoral de la mitat sud amb mínimes de -2,4º a Oriola, o els -3º a Crevillent. De la mateixa manera, el més destacat va ser l'intens temporal de vent en la província de Castelló pel pas de la borrasca Helena.

Amb tot, van predominar els dies càlids amb màximes que van superar els 25º especialment el dia 27 quan es va arribar a registrar el 27,3º en l'aeroport de València, la temperatura més alta d'eixe observatori a l'hivern des de febrer de 1990.

Per la seua banda, l'"acusat" dèficit de pluges ha sigut general en tota la Comunitat Valenciana: un 89% en la província de València, un 85% a Castelló i un 77% a Alacant respecte a la mitjana 1981-2010. Sols va haver-hi un dia de pluges significatives en el trimestre, el dia 13 de desembre, quan es van superar els 20 l/m2 que van arribar als 55,4 l/m2 acumulats a Tibi, o els 48 l/m2.

Els valors màxims de pluges en el trimestre es van registrar a Fredes en 64,4 l/m2 i els 54,6 l/m2 enfront dels sol 5 l/m2 de Chiva, Tuéjar o Buñol.

Consulta aquí más noticias de València.