Comunitat Valenciana

L'Ajuntament demanarà més mitjans de neteja a les falles que celebren revetles davant el creixent incivisme

  • Residus Sòlids va advertir verbalment a sis comissions després de realitzar 68 inspeccions durant les festes.
  • Soriano diu que el cap de setmana va haver-hi "10 punts complicats" i demana a la Policia Local que multe.
  • "El problema no és que es faça un espectacle o no, sinó que es tire el fem al sòl", afirma l'edil.
  • La cendra recollida ha augmentat un 11,5% per la pluja i hi ha hagut més fem en els contenidors de reciclatge.
Miembros del cuerpo de Bomberos, durante la cremà de la falla municipal de 2019.
Miembros del cuerpo de Bomberos, durante la cremà de la falla municipal de 2019.
Kai Försterling / EFE
Miembros del cuerpo de Bomberos, durante la cremà de la falla municipal de 2019.

Els problemes d'incivisme en forma d'acumulació de fem i orins registrats a València durant aquestes Falles, vinculats especialment a algunes revetles, i molt especialment a les del centre històric i Russafa, provocaran la revisió del ban faller de cara a l'edició de 2020 per part de l'Ajuntament.

La regidora de Residus Sòlids, Pilar Soriano, ha oferit aquest dimecres, hores després de la cremà, el primer balanç de recollida de fem i cendres per part dels serveis municipals de neteja, i ha valorat la situació generada pel botellot en entorns com el de la Llotja i el Mercat Central.

Malgrat destacar la "gran col·laboració" de les comissions falleres en la recollida i neteja de les seues demarcacions, Soriano ha dit que, com tots els anys, l'equip de Govern "revisarà el ban faller i cada servei municipal dirà aquelles qüestions que s'han de millorar". L'edil ha explicat que cada comissió s'ha esforçat per a evitar el botellot en les seues zones assignades. "Quan s'utilitza l'espai públic, s'ha de complir unes normes mínimes de civisme i, si no, s'ha de sancionar", ha afegit.

La major afluència de persones es va produir el divendres i dissabte, amb "un milió de visitants" als carrers de València durant les festes, segons l'edil. Això va provocar que les dues primeres nits hi haguera "deu o dotze punts complicats en tota la ciutat" pel botellot associat a les revetles.

Per això, els inspectors dels serveis de neteja van realitzar 68 inspeccions que van derivar en sis prevencions verbals a comissions falleres. Aquestes sis falles "van millorar l'endemà els serveis de neteja" contractats després de les revetles, ha afirmat.

En opinió de Soriano, s'ha de fer "especial recalcament" en aquestes ubicacions. "El que ocorre a l'entorn del Mercat Central és qüestió de civisme, no que es faça o no una revetla. Aqueixes qüestions s'han de sancionar per part de la Policia Local", ha afirmat Soriano en referència a les escenes de persones orinant en la Llotja o a l'església dels Sants Joans que han circulat per les xarxes.

Així i tot, encara que la regidora responsable municipal ha dit que a les 5.00 hores de la matinada "la majoria estaven netes", ha assegurat que el seu departament farà "recomanacions" a les falles, perquè alguns mitjans "no són suficients per a la neteja". Des de la seua òptica, "el problema no és que es faça un espectacle o no, sinó que es tire el fem al sòl", ha explicat.

D'altra banda, s'han comptabilitzat 31 contenidors cremats, i les papereres encara s'estan recomptant. Als parcs i jardins no hi ha "cap acció significativa" relacionada amb el vandalisme, encara que sí alguns trencaments de regs que s'estan avaluant.

Més cendra i reciclatge

L'operatiu per a la retirada de les cendres de la cremà ha finalitzat, tal com tenien previst els serveis municipals, a les 8.00 hores del matí d'aquest dimecres. Els operaris han recollit 2.446 tones, un 11,5% més que l'any passat, a causa de la pluja caiguda durant la nit que ha fet augmentar el pes d'aquests residus.

Pel que respecta al fem recollit del 12 al 20 de març, la producció de selectiva (contenidors de reciclatge) ha augmentat en general, mentre que la no selectiva (el contenidor gris convencional) ha caigut quasi un 2%. Aquestes són les principals magnituds al detall:

Paper i cartó. S'han recollit 307,58 tones, un 14,56% més que en les Falles de 2018.

Envasos. Han augmentat un 25,14%, fins a les 242,32 tones.

Estris. S'han retirat 193,56 tones, un 15,39% més que l'any passat.

Vidre. Ha caigut un 6,31%, en comptabilitzar 355,70 tones en tota la ciutat.

Orgànica. S'han acumulat 259,26 tones en els nous contenidors marrons. En ser el primer any d'implantació, no es pot comparar amb 2018.

Papereres d'envasos (grogues). Han recollit 6.575 quilos d'envasos, un 38,13% més que en 2018.

Campanya específica de reciclatge. La campanya de recollida de residus de la plaça de l'Ajuntament ha comptat amb 7.500 participants, un 9% més que en l'edició de l'any passat.

Més aigualeig i repàs fins al 23 de març

El dispositiu especial de neteja de Falles continuarà fins al dissabte 23 de març degut al gradual desmuntatge de carpes i parades ambulants. Inclourà l'aigualeig general de tota la ciutat "perquè quede en perfecte estat", segons Soriano, que ha explicat que durant les festes no s'ha pogut realitzar en alguns carrers per la instal·lació de monuments i escenaris. En el barri del Carmen i en algunes zones ja es van netejar carrers la pròpia nit del 19 de març.

Les labors de neteja després de la cremà han comptat amb 34 equips que portaven pales, agranadores, camions cisterna i entre 10 i 12 operaris per grup. En total, el dispositiu de la cremà ha comptat amb 300 equips mecànics i 600 treballadors en tota la ciutat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento