Comunitat Valenciana

Puig diu que el Tajo-Segura "està garantit" i demana "tranquil·litat"

  • "En el cor de la sentència no hi ha un sentiment antitransvasament ni cap conseqüència directa", ha declarat.
Aigua.-Puig subratlla que el transvasament Tajo-Segura 'està garantit' i demana
Aigua.-Puig subratlla que el transvasament Tajo-Segura 'està garantit' i demana
EUROPA PRESS
Aigua.-Puig subratlla que el transvasament Tajo-Segura 'està garantit' i demana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que el transvasament Tajo-Segura "segueix vigent" i està "garantit", per la qual cosa ha demanat als regants "tranquil·litat" després de la sentència del Tribunal Suprem (TS) sobre el Pla Hidrològic del Tajo que, al seu juí, no suposa "ruptura del status quo actual", sinó que obri "una nova oportunitat" per a legislar millor.

"Expressar amb tota rotunditat que el Tajo-Segura segueix sent una realitat i està vigent amb caràcter general", ha emfatitzat Puig per a incidir que "en el cor de la sentència no hi ha un sentiment antitransvasament ni cap conseqüència directa".

Així ho ha remarcat Puig, en atenció als mitjans de comunicació, després de mantindre aquest dimecres una reunió amb responsables de la Conselleria d'Agricultura i amb l'Advocacia per a estudiar la sentència de l'alt tribunal que anul·la alguns articles del Pla Hidrològic del Tajo per no fixar cabals ecològics a Aranjuez, Toledo i Talavera de la Reina. Aquesta sentència, emesa el passat 11 de març, resol el recurs contra el vigent Pla Hidrològic de la conca del Tajo aprovat pel Reial decret 1/2016.

El president ha explicat que han estudiat la sentència, que no recorreran, per a "actuar amb rigor i sense fer lectures interessades, parcials i partidistes" i, després d'aquest treball, la Generalitat ha conclòs que la sentència "consolida la norma reguladora del sistema Tajo-Segura" del 2014 que "en absolut queda invalidada", ha remarcat.

"Obri una finestra d'oportunitat"

Per tant, ha volgut llançar un missatge de "tranquil·litat" als regants atés que "no hi ha una ruptura del status quo actual" i el que aconsegueix és "consolidar la solidaritat" perquè "aferma i jerarquitza els usos per damunt de les pretensions territorials". Així mateix, ha destacat que "s'obri una finestra d'oportunitat per a legislar millor el sistema del transvasament i el sistema hidrogràfic espanyol".

Ha assenyalat que la decisió del Suprem posa de manifest la "preocupació" pels cabals ecològics, una qüestió que interessa a la Comunitat Valenciana per la importància de comptar amb "un riu viu i amb futur". De fet, ha puntualitzat que la fixació d'un cabal ecològic no ha de suposar que es transvase menys aigua ja que la pròpia sentència "arreplega flexibilitat depenent del moment", ha detallat.

En qualsevol cas, Puig ha avançat que se'n va a crear una "cèl·lula permanent de vigilància" per a evitar "interpretacions esbiaixades" de la sentència que ha negat que siga "devastadora" per a la Comunitat Valenciana com s'ha plantejat des d'alguns àmbits. "El sistema Tajo-Segura, en funció d'aquesta sentència, continua estant garantit", ha insistit.

"Corresponsabilitat de l'aigua"

Puig ha destacat la política en matèria hídrica que ha dut a terme la Generalitat Valenciana i que s'ha basat en la corresponsabilitat. "La política de l'aigua sempre porta amb si molta emoció i a vegades poca raó, però en el nostre cas hem assumit la corresponsabilitat buscant totes les fórmules per a sumar recursos i sinergies i impulsant la dessalinització, la modernització de regs i la reutilització", ha emfatitzat.

En aquest punt, ha sol·licitat al Govern d'Espanya que "en el futur s'invertisca molt més" que en els últims anys amb l'objectiu de millorar l'eficiència i la reutilització, especialment en la zona alta del Tajo.

No ha parlat amb Page

Puig ha admès que no ha parlat amb el seu homòleg a Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, encara que ha assenyalat que entén que "cadascun ha de defendre els seus interessos generals". No obstant açò, ha considerat que obrir espai de confrontació en aquesta qüestió "no és responsable".

D'altra banda i preguntat per la petició del PP de reunir la Diputació Permanent de les Corts perquè tots els partits aproven garantir la permanència del transvasament Tajo-Segura, Puig ha apuntat que és el poder legislatiu el que ha de prendre aquesta decisió.

"La posició de la Generalitat és la defensa dels interessos dels regants i no fer política de confrontació amb l'aigua. Això forma part del passat. Nosaltres volem ser efectius i ajudar de veres els regant i no generar guerres de l'aigua que tant de mal han portat a la Comunitat i al conjunt del sistema", ha subratllat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento