Comunitat Valenciana

Els treballadors Socials veuen una "fallada" col·lectiva en el crim de Godella

  • Demanen un "reforç" en els servicis socials d'atenció primària i un "augment de la corresponsabilitat social".
  • Diuen que "la clara insuficiència de recursos en la proximitat fa que siga necessari l'enfortiment dels servicis".
Operatiu de cerca dels dos xiquets morts a Godella (València)
Operatiu de cerca dels dos xiquets morts a Godella (València)
Francisco Martínez - Europa Press
Operatiu de cerca dels dos xiquets morts a Godella (València)

El Consell General del Treball Social i el Col·legi Oficial de València han lamentat que, "més enllà de la correcta aplicació dels protocols d'atenció", hi ha hagut "una fallada com a col·lectivitat al no haver sabut previndre adequadament" el doble crim de Godella, que va acabar amb la vida de dos menors, un xiquet de tres anys i mig i una xiqueta de cinc mesos, presumptament a les mans dels seus pares.

En aquest sentit recorden que els sistemes sanitari, educatiu i judicial, les forces i cossos de seguretat, els servicis socials, la família, el veïnat i altres organitzacions socials han tingut "relació amb l'entorn directe en el qual es van desenvolupar aquests xiquets". És a dir, "la societat en el seu conjunt de forma corresponsable va participar en la seua atenció en un moment o un altre de les seues vides", han indicat en un comunicat.

Davant aquesta situació, els treballadors socials reclamen un "augment de la corresponsabilitat social respecte a l'atenció de situacions de violència en general i de violència cap a la infància i adolescència en particular", al mateix temps que adverteixen sobre la "clara insuficiència de recursos en la proximitat" i demanen un "reforç" en els servicis socials d'atenció primària.

Des del col·lectiu professional apunten a la "necessitat d'una garantia de continuïtat de l'atenció" i per a açò, "l'atenció social, sanitària i educativa han d'actuar de forma sinèrgica", mitjançant el conjunt dels dispositius de les xarxes assistencials i d'atenció que permeta la ciutadania transitar pels sistemes de forma fluïda i sense dissolució de continuïtat, assenyalen.

Els professionals implicats en la intervenció familiar i l'atenció de situacions de vulnerabilitat per a la infància i l'adolescència, asseguren sentir-se "responsables, com a col·lectiu, de la implementació, desenvolupament i millora constant dels protocols per a atendre i previndre situacions de risc que puguen abocar a la vulneració de drets dels qui més necessitat tenen de la seua garantia", i aclareixen que "no existeixen protocols de risc zero, especialment en sistemes garantistes com el qual ens hem dotat".

En tot cas, el Consell General del Treball Social i el Col·legi Oficial de València recorden que qualsevol actuació de Servicis Socials està sotmesa al principi general del menor, tal com arreplega la nova Llei de Protecció de la Infància, que regula i defineix les situacions de risc i desemparament de forma concreta. En aquest sentit, destaquen que la pobresa de pares o tutors ja no és l'única causa per a determinar la situació de desemparament dels xiquets.

"Indicis clars"

En el cas particular del doble crim de Godella, les associacions que representen les Treballadores i Treballadors Socials a Espanya i a València recorden que "ha d'haver-hi indicis clars per a l'actuació professional i del sistema", al mateix temps que asseguren que "és evident la necessitat de reforçar els servicis socials d'atenció primària".

En aquest sentit, apunten que "la clara insuficiència de recursos en la proximitat fa que siga necessari l'enfortiment dels servicis de suport" a les famílies, tant per a la prevenció com per a l'acompanyament en totes les comunitats autònomes, el reforç del paper dels municipis en la detecció del risc i la posada en marxa de mesures, així com la detecció precoç i l'activació dels procediments d'urgència, i de les actuacions coordinades amb les comunitats educatives, de servicis socials i sanitàries.

Història social única

Per al Consell General del Treball Social i el Col·legi Oficial de València, un instrument que facilitarà les actuacions és la "història social única" que es detalla en la nova Llei de Servicis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana.

Aquesta ferramenta aglutinarà el conjunt de la informació obtinguda en els processos d'intervenció social de cada persona usuària en el Sistema Públic Valencià de Servicis Socials, a fi d'aconseguir la "màxima integració possible de la documentació social", expliquen des del col·lectiu professional.

Al seu entendre, la història social contindrà la "informació suficient" per a identificar clarament les persones usuàries, prescriure la intervenció i documentar els resultats amb exactitud.

Des de la professió es reclama la "continuïtat en la millora del desenvolupament legislatiu iniciada", ja amb les recents Llei de servicis socials inclusius i Llei de drets i garanties de la infància i l'adolescència, que estableixen les bases de nous models de treball, millors dotacions de personal i de coordinació interadministrativa i coresponsabilidad social.

Informes complets

Per la seua banda, l'Ajuntament de Godella (València) ha informat que, seguint instruccions d'Alcaldia, s'ha procedit a "completar els informes" inicialment elaborats sobre els fets ocorreguts el passat dia 14 de març.

Aquests informes, realitzats pels diversos departaments que han intervingut en el cas al llarg d'aquests dies, han sigut "completats" i presentats a Alcaldia, que els remetrà a l'òrgan judicial en el moment siguen requerits.

Atés que està decretat el secret de sumari, el consistori no farà manifestacions i demana "prudència i rigurosidad en la informació que es proporciona a la ciutadania". Finalment, reitera el seu "condol a la família" i recorda que està "a la seua disposició per a qualsevol suport que necessiten".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento