Comunitat Valenciana

Les Falles s'acomiaden en una nit de llums, cendra i emoció

  • Aquest dimarts es va celebrar la Cremà dels quasi 770 monuments que van omplir València d'art, sàtira i enginy.
  • Les d'enguany han sigut les terceres Falles que se celebren com a Patrimoni de la Humanitat.
  • Mancant les dades finals, l'ocupació s'ha situat el cap de setmana en el 85%.
  • Aquesta edició ha sigut una de les més assolellades i estables, amb temperatures que van fregar fins als 30 °C.
Un ninot de la falla infantil del Ayuntamiento es devorado por las llamas de la Cremà durante el broche final de unas Fallas multitudinarias y marcadas por la actualidad política.
Un ninot de la falla infantil del Ayuntamiento es devorado por las llamas de la Cremà durante el broche final de unas Fallas multitudinarias y marcadas por la actualidad política.
Kai Försterling / EFE
Un ninot de la falla infantil del Ayuntamiento es devorado por las llamas de la Cremà durante el broche final de unas Fallas multitudinarias y marcadas por la actualidad política.

Aquest dimarts va ser Sant Josep, però també l'últim dia de Falles. L'any passat la pluja i el vent van ser els grans protagonistes d'una fi de festes que, en aquesta edició –malgrat que les temperatures van descendir en els últims dies– va ser primaveral i estable. Tant els valencians com tots aquells que es van animar a acudir a València per a gaudir de les seues festes més emblemàtiques van poder gaudir d'unes Falles amb temperatures que fins i tot durant les primeres jornades van fregar els 30 °C.

D'aquest temps estable va derivar, a més, una alta ocupació hotelera: del 85% durant el cap de setmana, mancant les dades finals. Quasi 770 monuments van decorar durant diversos dies els carrers i els barris de València, en els quals es van invertir 7,67 milions.

Primer es va realitzar la crema de les falles infantils, a les 22.00 hores, i, mitja hora després, la del monument d'aquesta categoria guanyador del primer premi de la secció Especial, la composició ‘Si falles’ d'Iván Tortajada per a la comissió Mestre Gozalbo-Conde d'Altea.

Ja sobre les 23.30 hores, el focus mediàtic estava previst que es desplaçara fins a la plaça de l'Ajuntament, on la fallera major infantil, Sara Larrázabal, i la seua cort d'honor acomiadarien la falla infantil municipal, fora de concurs, Paradeta de flors número 14 del duet d'artistes Cap de Suro, en homenatge a les floristes.

A mitjanit li tocava el torn a les falles grans i, a les 00.30 hores, a la guanyadora de la secció Especial, el monument titulat ‘Juga, juga... i voràs’, de l'artista Carlos Carsí per a la comissió de L’Antiga de Campanar, i que va costar 170.000 euros. Seria a la una de la matinada quan el focus d'atenció tornaria a la plaça de l'Ajuntament per a veure un espectacle de focs artificials que precediria a la crema de la gran falla municipal Procés Creatiu. Aquesta, amb un pressupost de 205.000 euros, va ser dissenyada pel duo d'artistes urbans PichiAvo i realitzada per José Latorre i Gabriel Sanz.

Els espectacles pirotècnics, l'art i la sàtira van impregnar la ciutat de València de cendra, ironia i llum. Però també d'emocions. Sens dubte, un dels moments clau de la jornada va ser l'ofrena de flors de les falleres majors –la jove Marina Civera i la xiqueta Sara Larrazábal–davant la imatge de Sant Josep i en el pont que porta el seu nom. Es va celebrar a les 11.00 hores amb la col·laboració especial de la Falla Doctor Olóriz Arquebisbe Fabián y Fuero.

I és que ser fallera major de València és una experiència de somni a la qual cada any aspiren candidates de les més de 300 comissions falleres que s'han xopat durant anys d'aqueixa germanor que practiquen, difonen i representen i que compensa cada sacrifici que suposa. La triada passa de ser una completa desconeguda a ulls dels valencians a escriure el seu nom amb lletres d'or en la història d'unes festes que enguany són les terceres després del reconeixement de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

També, per això, es van mantindre les altes mesures de seguretat i el nivell 4 d'alerta antiterrorista i van intensificar la lluita contra el furt i les agressions sexuals. Encara que, com tots els anys, no van cessar les crítiques per la gran quantitat de fem que hi havia pels carrers després de les nits de revetla.

Tant és així que els col·lectius en defensa del Patrimoni van tornar a denunciar l'incivisme en els Sants Joans i la Llotja, declarada Patrimoni de la Humanitat, que tot i que al clos parcial de la seua façana no s'ha deslliurat dels orines i la brutícia. A més, un conductor que va donar positiu en drogues va atropellar aquest dimarts a tres persones que tornaven de veure l'última mascletà de l'any.

“Rècord de participació” 

Fins a 108.983 persones han desfilat aquestes festes falleres de 2019 en l'ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, patrona dels valencians, la qual cosa suposa “un rècord de participació”, segons va destacar la Junta Central Fallera. En concret, el primer dia de l'ofrena, el diumenge 17 de març, van desfilar 58.525 persones; mentre que el segon, el dilluns 18, ho van fer altres 50.458. En total, van participar 390 comissions.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento