Comunitat Valenciana

Els joves omplin la plaça de la Verge per a alertar sobre el canvi climàtic

  • Els manifestants han exigit que "es declare l'emergència climàtica, un objectiu simple però precís".
  • S'ha produït "un increment de gent molt important" des que van començar a protestar, assenyalen.
  • La convocatòria ha sigut secundada en prop de 100 països i més de 1.300 ciutats de tot el món.
Jóvens omplin la Plaça de la Verge de València per a reclamar que es declare la
Jóvens omplin la Plaça de la Verge de València per a reclamar que es declare la
EUROPA PRESS
Jóvens omplin la Plaça de la Verge de València per a reclamar que es declare la

Joves estudiants universitaris i de secundària han omplit aquest divendres la Plaça de la Verge de València en una concentració per a denunciar "la inactivitat dels polítics" en matèria de canvi climàtic i exigir que "es declare l'emergència climàtica, un objectiu simple però precís per a intentar reunir al màxim de gent possible", segons ha declarat Carlos Serra, un dels portaveus del col·lectiu Juventud por el Clima en el qual s'organitzen els protestants.

Aquesta acció ha tingut lloc en el marc de la vaga convocada pel moviment internacional Fridays for Future, que ha sigut secundada en prop de 100 països i més de 1.300 ciutats. Els convocants de València, que estan duent a terme accions des del dia 1 de març, han declarat que s'ha produït "un increment de gent molt important" des que van començar a protestar i asseguren que es continuaran fent-ho cada setmana.

"Exigim als polítics i governs que el canvi climàtic estiga en el centre del focus de l'agenda social, política i mediàtica. Que es comencen a fer accions reals, ja no valen les bones paraules ni el discurs que és necessari reciclar i altres accions individuals, sinó que necessitem canvis estructurals des de ja", ha explicat una altra de les integrants del moviment, Sara Gil.

En l'acte s'han llegit diversos manifestos per a denunciar la falta de mesures efectives en la lluita contra el canvi climàtic. "Hi ha els qui encara neguen l'estat d'emergència climàtica. Nosaltres els responem que es pot canviar abans que siga massa tard. Protestem perquè no volem arribar a eixe maleït punt i ens queda ben poc", han assegurat els estudiants en un d'ells.

Durant la concentració, també ha tingut lloc una performance en la qual s'han donat nou colps de tambor "per a denunciar que cada dia s'extingeixen entre 150 i 200 espècies, per la qual cosa durant aquesta manifestació se'n van a extingir entre sis i nou", segons ha explicat un altre dels portaveus del moviment, Juan Antonio Oliver.

"Alcem la veu abans que ho facen els oceans i mars. Ho fem perquè els patrons dominants de producció i consum estan causant l'esgotament de recursos i una extinció massiva d'espècies", han manifestat els convocants, els qui han insistit que "els acords de París contra el canvi climàtic no només són insuficients, sinó que no s'estan complint".

"Canviar el sistema"

Els estudiants també s'han dirigit la classe política per a assegurar que "s'estan quedant sense excuses" i que "ja no valen les bones paraules". "Protestem per la vida, el present i el futur que pretenen ser arrabassats a colp d'una inacció política insuportable", han expressat.

Durant la protesta s'han assenyalat molts dels efectes provocats pel canvi climàtic, entre ells "les més de 800.000 morts prematures per contaminació" o "els fenòmens meteorològics extrems que es preveuen cada vegada més intensos i freqüents" pels quals "els governs seran assenyalats".

De la mateixa manera, també han recordat que "ja existeixen els refugiats climàtics i nosaltres podríem ser els pròxims" i que "si les solucions dins del sistema són tan impossibles de trobar, potser hauríem de canviar el propi sistema". Amb aquestes paraules han exigit a les institucions "mesures d'adaptació i mitigació del canvi climàtic reals, urgents i eficaços". "Si açò no ocorre, haureu de bregar amb la nostra lluita, haureu d'esperar resistència", han advertit.

Un altre dels focus de la protesta ha sigut "la transició energètica, que ha de ser una prioritat per a crear un model net i just que faça front a la pobresa energètica". D'aquesta manera, els estudiants han reivindicat "la justícia ambiental i climàtica com a drets universals que són vulnerats per a satisfer les necessitats de solament uns pocs", una cosa que ocorre "quan el valor econòmic està per damunt del valor ecològic".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento