Comunitat Valenciana

Zaplana va recórrer la confiscació del mòbil de la seua filla investigada en Erial perquè coordinava la seua defensa

  • L'expresident de la Generalitat i exministre de treball Eduardo Zaplana va recórrer la confiscació per part de la Guàrdia Civil de suports informàtics, telèfons i documentació de la seua filla María Zaplana Barceló -investigada també en el cas Erial- a causa que aquest s'encarregava de coordinar per dites mitjans la tasca dels diferents advocats que han treballat en la defensa del seu pare.
La investigació d'Erm veu a l'exdiputada Elvira Suanzes (PP) 'intermediària'
La investigació d'Erm veu a l'exdiputada Elvira Suanzes (PP) 'intermediària'
Francisco Martínez - Europa Press
La investigació d'Erm veu a l'exdiputada Elvira Suanzes (PP) 'intermediària'

La titular del Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que instrueix el cas Erial, en el qual es troba investigat Eduardo Zaplana, ha inclòs recentment com a imputats en la causa una de les filles de l'excap del Consell, María, i al marit d'aquesta última, Luis Iglesias, per un presumpte delicte de blanqueig de capitals que s'hauria comès a través d'una vivenda llogada en el centre de la capital valenciana.

Prèviament, en un escrit datat el 30 de novembre de 2018 i inclòs en el sumari del cas, al que ha tingut accés Europa Press, l'exministre va recórrer la confiscació per part d'agents de la Guàrdia Civil de suports informàtics, telèfons i documentació durant l'escorcoll del domicili de María Zaplana.

En aquest document, l'excap del Consell sostenia que la seua filla participa en les tasques de la seua defensa en el procés. En concret, el seu treball consistiria a "coordinar la tasca dels diferents professionals que treballen en la seua defensa lletrada".

Així, argumentava Zaplana que la seua filla i els advocats compartixen resolucions judicials, escrits processals, esborranys i notes amb dades aportades per ell mateix -en definitiva, documents sobre els quals ha "construït la seua estratègia processal"- a través de correu electrònic o mitjançant aplicacions de missatgeria instantània (Whatsapp), que també rebia el gendre de l'expresident.

Per açò, Zaplana entenia que l'accés per part de la jutgessa del cas o del fiscal anticorrupció a aquesta documentació i comunicacions causaria "un dany totalment injustificat i difícilment reparable en els drets de defensa dels imputats" i al "dret-haver del secret professional" dels lletrats i per aquestes raons reclamava la devolució del material confiscat.

A aquest escrit va respondre la Fiscalia Anticorrupció amb un altre en el qual assenyalava que María Zaplana "no és advocada defensora del seu pare, ni mai ho ha sigut" i "tan sols consta un escrit de l'anterior advocat defensor de Zaplana on es feia constar que era col·laboradora". "Havent canviat de defensa no existeix ni tan sols en la causa escrit que mantinga la condició de col·laboradora de la citada persona", afegia.

A més, recordava que tant María Zaplana com el seu marit es troben investigats en la causa i assegurava que no havia accedit "en cap moment" a documentació personal relativa a la defensa de l'expresident valencià, "de tal forma que el secret professional no es veu en absolut vulnerat", afirmava.

A aquests arguments es va sumar després la jutgessa, que en un acte indicava que "no s'entén com, no sent lletrada designada, sinó simple col·laboradora de l'altre lletrat anterior, María Zaplana se li estiga donant informació, per molt filla que siga del seu client", per la qual cosa considerava que estava davant "una estratègia processal que no pot ser acceptada, intentant eludir amb ella l'anàlisi del material intervingut". Per tant, rebutjava la devolució de tot l'intervingut per la Guàrdia Civil.

VISITA "LES VEGADES QUE FAÇA FALTA" A LA PRESÓ

En un altre escrit, la defensa de l'exministre de Treball també sol·licitava al jutjat que tres "advocades col·laboradores", entre elles María Zaplana i una altra filla de l'expresident, pogueren comunicar-se i visitar "les vegades que siguen necessàries" a Zaplana mentre aquest va romandre a la presó preventiva en el centre penitenciari de Picassent (València).

Per a justificar aquesta petició, el lletrat defenia que aquestes visites es produirien "a fi de poder exercitar eficaçment l'assistència lletrada d'Eduardo Zaplana i la seua defensa" i "a l'efecte d'informar-li tant del continu esdevindre processal, com de l'estratègia de defensa, així com per a l'intercanvi de documentació pertinent, inclosa la necessària per a no crer indefensió i mantindre continu contacte a l'efecte del seu estat físic i anímic que incideix de forma automàtica en la pretensió d'obtindre la llibertat o si escau la presó atenuada".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento