Compromís demana una llista de l'esquerra valenciana al Senat davant l"obsessió" del PP per "controlar" la cambra
Compromís demana una llista de l'esquerra valenciana al Senat davant l"obsessió" del PP per "controlar" la cambra REMITIDA COMPROMÍS

Els representants de la coalició valenciana insten, en un comunicat, a "les forces progressistes que en 2015 van fer possible una bolcada regeneradora en la política valenciana, després d'anys de corrupció generalitzada en l'administració valenciana gestionada pel PP, a possibilitar una candidatura unitària de les forces progressistes en aquesta cambra seguint la filosofia del Govern del Botànic".

Segons el senador per Castelló durant la XII Legislatura Jordi Navarrete, "existeixen precedents ben clars com a l'Entesa catalana de 1977 que va obtindre 18 senadors i 12 en les del 2008 on va ser l'opció majoritària en totes les circumscripcions". "En l'actualitat la fragmentació en l'esquerra i el pervers sistema d'elecció de senadors perjudica les opcions minoritàries i sobredimensiona en l'actualitat al PP, que explica tan sol amb un 30% dels vots de l'Estat i una amplísima majoria de la càmera", afig.

Des de Compromís recorden que el PP en les generals de 2016 va obtindre el 36% dels vots a la Comunitat Valenciana i 9 senadors. La coalició Podem-Compromís-EUPV el 26% i 3 senadors i el PSOE el 21,5% i cap senador electe, amb una participació del 73,5%.

"Algú ha de fer una lectura dels beneficis de superar al PP i obtindre el màxim de senadors, per a afeblir a una formació que ja està nerviosa pel daltabaix que la va a suposar la proliferació de forces en la dreta i perdre el control del seu quiosquet, on cuinen al seu gust i utilitzen la cambra com un búnker enfront d'altres opcions polítiques la ideologia de les quals no comparteixen", ha abundat.

En opinió de Navarrete, el PP "vol seguir utilitzant la càmera, no com una institució al servici de les autonomies i les qüestions territorials, sinó contra elles, contra la pluralitat i nosaltres apostem per una institució en la qual es respecte i valore aquesta riquesa, s'aborden qüestions que afecten territorialment a tot l'Estat com són els recursos i el medi ambient, els fons europeus, el finançament autonòmic o un fòrum on treballar per a resoldre els conflictes territorials i de competències".

"UNITAT"

Per al polític castellonenc, "tan sol amb la unitat podrem revertir i afeblir un PP temorós de perdre el control de les institucions i que insta formacions com Vox a no presentar-se en el Senat i no perdre així els seus privilegis i capacitat d'activar amenaces sobre autonomies com és el 155, competència que correspon al Senat".

"En les passades eleccions el PSOE de Pedro Sánchez va vetar la proposta en aquest sentit defesa per Ximo Puig. Ara les enquestes no poden envalentir-los a intentar ser la força més votada, ja que en política en una setmana pot passar de tot i acabar donant una àmplia majoria al PP per ambició partidista com va ocórrer a Andalusia", conclou.

Consulta aquí más noticias de València.