EL DOGV i el BOE publiquen la reforma de l'Estatut, entrant així en vigor
EL DOGV i el BOE publiquen la reforma de l'Estatut, entrant així en vigor INMA CABALLER/CORTS - Archivo

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publiquen aquest dimecres la reforma de l'Estatut de la Comunitat Valenciana que arreplega el compromís que les inversions de l'Estat en la regió siguen equivalents al pes poblacional, per al que es crearà una comissió negociadora integrada per les dos parts. La seua entrada en vigor serà a partir d'aquest mateix dimecres.

En concret, la modificació de la norma valenciana inclou un nou punt a l'article 52 que arreplega que "la Generalitat Valenciana participarà en les decisions sobre la inversió de l'Estat a la Comunitat Valenciana, la qual, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, serà equivalent al pes poblacional de la Comunitat sobre el conjunt de l'Estat per un període de set anys".

Així mateix, assenyala que per a aconseguir aquesta finalitat, "es constituirà una comissió integrada per l'administració estatal, autonòmica i local".

Després de la publicació de la norma en els butlletins oficials entra en vigor una reforma que portava huit anys de tramitació, des que al març de 2011 el parlament valencià aprovara modificar l'Estatut i enviara la proposta al Congrés.

El passat mes de novembre els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans van aconseguir un acord per a desbloquejar el text, que fou finalment aprovat en el Congrés i en el Senat amb l'única abstenció de Cs i que, posteriorment, van validar Les Corts.

El text pactat per les formacions modula la clàusula sobre inversions de l'Estat, denominada 'clàusula Camps' perquè el seu promotor va ser l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, que establia que la inversió de l'Estat en aquesta autonomia, exclòs el Fons de Compensació Interterritorial, havia de ser "equivalent al pes de la població de la Comunitat Valenciana sobre el conjunt de l'Estat per un període de set anys".

Aquest és el text que es va enviar al Congrés i que la Cambra va admetre tramitar fins a en tres ocasions. La dos anteriors no van servir de res perquè Les Corts es van dissoldre en convocar-se eleccions generals, així que la iniciativa va haver de tornar a debatre's i votar-se a l'octubre de 2016, a l'inici de la present legislatura.

Una vegada admesa a tràmit, es van anar ampliant els terminis per a la presentació de les esmenes durant un any i mig i finalment els grups les van registrar al març del passat any. No obstant açò, tampoc aleshores es va poder fer un pas més fins que la Presidència del Congrés no va dictar una resolució per a regular la participació d'una delegació dels Corts en la tramitació.

Al desembre d'enguany, els grups PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans van acordar que el que la càmera autonòmica valenciana va aprovar en el seu moment com una disposició addicional de l'Estatut es transformaria en un nou punt de l'article 52, que és el que finalment s'ha aprovat.

Aquest canvi d'ubicació de la 'clàusula Camps' tenia com a objectiu evitar que la reforma estatutària haguera de ser ratificada en referèndum ja que l'Estatut valencià estableix que qualsevol modificació del text que no afecte el marc de les competències de la comunitat ha de ser confirmada en les urnes.

Consulta aquí más noticias de València.