Un decàleg per a unes Falles més cíviques
Un decàleg per a unes Falles més cíviques EUROPA PRESS

“Unes festes per a tots” en les quals no tenen cabuda “la xenofòbia, el racisme, la LGTBIfòbia, el masclisme” i “els excessos”, especialment pel que respecta al consum d'alcohol. Aquests són els principis del Decàleg d'unes Falles Responsables, elaborat per l'Ajuntament de València i la Junta Central Fallera (JCF) en col·laboració amb diferents entitats, perquè les festes d'enguany siguen el més cíviques possibles

Igualment, aquestes normes rebutgen experimentar “amb substàncies tòxiques” i adverteixen que aquestes poden “arruïnar” les celebracions, a més de convidar a “utilitzar els petards amb responsabilitat”, a “seguir les indicacions d'ús» d'aquest material “en espais adequats i en horaris autoritzats segons el Ban de Falles” i a adquirir-lo “en establiments autoritzats”. 

Així ho va indicar aquest dimarts el regidor de Cultura Festiva en Consistori valencià i president de la JCF, Pere Fuset, en presentació del text. Les recomanacions que recull estan dirigides a tots els valencians, tant si són fallers com si no, i a les persones que visiten la ciutat aquests dies. 

Decàleg d'unes Falles Responsables advoca pel civisme, el respecte i la convivència per a aconseguir unes festes “responsables”, va dir Fuset, que va agregar que les normes plantejades són “fruit del consens” amb “les entitats socials més representatives de la ciutat i de les comissions falleres”. “És la festa de tots els valencians, la festa gran de la ciutat, i hem de posar tots un gra d'arena per la responsabilitat, perquè aquesta siga una festa i es puga gaudir”, va insistir el regidor, que va animar a tots a col·laborar perquè les Falles continuen sent, “com sempre, el caos millor organitzat”. 

“Volem convidar-vos a viure aquestes festes de forma intensa, participativa però, sobretot, diversa, segura i sostenible”, es pot llegir en el primer paràgraf del decàleg. Aquest insta a “respectar els actes públics sense interrompre el pas de comissions” i usar els accessos disposats en cada cas, així com a “seguir les indicacions de bombers, policia i Protecció Civil”, i a extremar “la precaució davant possibles robatoris”. Respecte a aquest últim punt, indica que s'ha d'evitar portar objectes de valor en motxilles a l'esquena i butxaques posteriors de pantalons. 

Referent a l'ús de material pirotècnic, agrega que s'ha d’“ensenyar als més xicotets a gaudir d'aquestes festes amb responsabilitat, sobretot, en l'ús de petards”. Entre les recomanacions està també l'ús del transport públic “sempre que siga possible” i la de “deixar el cotxe a casa”

D'altra banda, als qui es desplacen amb bicicleta o patinet els demana que respecten “la convivència ciutadana” i que no envaïsquen voreres ni vies tancades al trànsit. En el cas de les begudes alcohòliques demana que s'evite beure al carrer i subratlla que “l'alcohol és una opció i no una obligació”

D'altra banda, als qui estiguen de visita a València durant les Falles i hagen d'allotjar-se a la ciutat, els recomana que ho facen en “establiments autoritzats i amb garanties”. El document parla també de les parades de venda ambulant i assenyala que han de complir la normativa, al mateix temps que adverteix als consumidors que davant qualsevol anomalia han de reclamar i que extremen les precaucions en el cas de productes alimentosos. 

En aquesta línia, recorda que s'ha d'exigir i guardar el tiquet de les compres, de qualsevol servei o dels locals d'hostaleria, i aconsella demanar el full de reclamacions davant qualsevol incidència i acudir a l'Oficina Municipal del Consumidor. 

Finalment, el decàleg destaca que en Falles “el reciclatge és important”, també si s'està en la via pública, tenint en compte “l'augment del consum i de la major quantitat de residus generada”. 

Entre les entitats participants en l'elaboració de les mesures estan l'Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris (Avacu); la Federació d'Oci, Turisme, Joc, Activitats Recreatives i Indústries Afins de la Comunitat Valenciana (Fotur); la Federació Empresarial d'Hostaleria de València (FEHV), Tyrius València i la Unió de Consumidors de la Comunitat. A més, van contribuir a la seua redacció Proyecto Hombre, Controla Club, el Consell de la Joventut de València, Lambda, la Federació d'Associacions de Veïns de València, Comerç València Centre, l'ONCE i Fesord.

12a mascletà en “la Catedral” de la pólvora 

Un final digital terrestre amb pocs elements aeris i molta potència van ser alguns dels elements pels quals la Pirotècnia Hermanos Ferrández, de Beniel (Múrcia), va apostar ahir en la 12a mascletà d'aquestes Falles per a “sorprendre” el públic en la plaça de l'Ajuntament, a la qual els responsables d'aquesta empresa han definit com “la Catedral” de la pólvora. La d’aquest dimecres (14.00 h) serà a càrrec de la Pirotècnia Crespo.

Consulta aquí más noticias de València.