Comunitat Valenciana

El cardenal Cañizares aposta per mesures legals i educatives per a lluitar contra la violència i desigualtat

  • L'arquebisbe de València, el cardenal Antonio Cañizares, ha reivindicat aquest divendres, 8 de març, la igualtat d'homes i dones i considera que no n'hi ha prou amb la condemna de les agressions que pateixen aquestes últimes, sinó que aquest ha d'anar acompanyada d'"iniciatives concretes que eliminen totes les formes de violència, agressió i esclavització".
El cardenal Cañizares.
El cardenal Cañizares.
ALBERTO SÁIZ/AVAN - Archivo
El cardenal Cañizares.

Entre aquestes, ha dit, es requereixen mesures legals apropiades i "s'imposa, al mateix temps, un ardu treball educatiu i de promoció cultural perquè es reconega i es respecte la dignitat de cada persona, per tant de la dona".

"En efecte, hi ha una cosa que no pot absolutament faltar en el patrimoni ètic-cultural de la humanitat sencera i de cada persona: la consciència que els éssers humans -home i dona- són tots iguals en dignitat, mereixen el mateix respecte i són subjectes dels mateixos drets i deures", ha assenyalat Cañizares.

El cardenal ha reclamat una reacció contundent perquè "en la seua defensa ferma no podem oblidar els patiments i amenaces a la seua veritat i dignitat. Repetidament -enguany està sent particularment terrible en aquest punt- els mitjans de comunicació social ens alerten sobre els maltractaments, les agressions i violència dels quals la dona està sent víctima amb incomprensible freqüència, el tráfic de dones tan cruel, denigrant i vexatori", ha indicat el prelat.

Ha destacat la perspectiva de l'antropologia cristiana, "en la qual tota persona té la seua dignitat inviolable, no devaluable, ni vulnerable ni molt menys suprimible" i ha incidit que "l'home i la dona, pel fet de ser persones, són iguals en dignitat".

"Com a persona, la dona no té menys dignitat que l'home. I per açò, no pot convertir-se de cap manera en objecte de domini, ni de possessió masculina, ni de vexació o menyspreament per part de l'home. Desgraciadament, el missatge cristià sobre la dignitat inviolable de la dona troba oposició en la persistent mentalitat que tracta d'imposar-se contrària a la dona, que considera a l'ésser humà no com a persona, sinó com a cosa, com a objecte de compravenda, com a instrument de l'interés egoista i del sol placer".

Aquesta mentalitat, ha prosseguit el cardenal, "produeix fruits molt amargs, com el menyspreu i instrumentalització de la dona, els maltractaments, la violència sexual, les violacions, la pornografia, la prostitució -molt més com aquesta és organitzada, a vegades des de posicions properes al poder- i totes les discriminacions que es troben en l'àmbit de l'educació, de la professió, de la retribució del treball, de la maternitat, de les tasques domèstiques, entre tantes altres".

"És hora de condemnar amb determinació, emprant els mitjans legislatius apropiats de defensa, les formes de violència sexual i de tota violència i agressió que amb freqüència té per objecte les dones. I açò senzillament en nom del respecte a la persona", ha afirmat.

Així, ha fet una crida a tots, i de manera molt especial als cristians, "a una acció enèrgica i incisiva, decidida i eficaç, a fi que aquestes situacions siguen vençudes definitivament".

Ha conclòs recordant les paraules de Sant Joan Pable II: "Si el nostre segle, en les societats liberals, està caracteritzat per un creixent feminisme, es pot suposar que aquest feminisme siga una reacció a la falta de respecte a causa de tota dona. Potser un cert feminisme contemporani tinga les seues arrels precisament en l'absència d'un verdader respecte per la dona".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento