Comunitat Valenciana

Save the Children alerta sobre els alts nivells de violència masclista entre els adolescents valencians

  • En 2017 va haver-hi un total de 104 xiquetes víctimes d'aquesta violència a la Comunitat Valenciana.
  • L'entitat proposa una ampliació del Programa d'Intervenció en Educació Sexual (PIES) a edats primerenques.
Cartell 'No més violència de gènere'
Cartell 'No més violència de gènere'
ARCHIVO
Cartell 'No més violència de gènere'

Save the Children alerta pel 8 de Març, Dia Internacional de la Dona, sobre els alts nivells de violència masclista entre els adolescents valencians, unes dades "preocupants" perquè la Comunitat és la segona regió d'Espanya amb més xiquetes víctimes de violència de gènere.

Segons l'últim balanç de 2017 de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a la Comunitat Valenciana va haver-hi un total de 4.196 víctimes de violència de gènere amb ordre de protecció o mesures cautelars, de les quals fins el 104 van ser xiquetes o adolescents. A l'àmbit estatal va haver-hi 29.008 dones en aquesta situació, 653 d'elles menors.

Una altra dada destacable per a l'organització és el nombre de denúncies entre adolescents, ja que dels 4.196 homes denunciats en 2017 per violència de gènere a la Comunitat, 23 són menors de 18 anys. A Espanya, un total de 28.987 homes van ser denunciats fa dos anys per violència masclista, 127 menors, detalla Save the Children en un comunicat.

Davant aquestes xifres, l'entitat proposa una ampliació del Programa d'Intervenció en Educació Sexual (PIES) a edats primerenques, adaptada a cada grup d'edat i en tots els nivells educatius, amb l'objectiu de contribuir a posar fi a aquesta violència i "acabar amb la discriminació de gènere que pateixen les xiquetes en la nostra comunitat".

Per a Save the Children és necessari augmentar els recursos destinats a la prevenció d'aquest tipus de violència. "Tot i que s'ha rebaixat l'inici de l'educació sexual als 12 anys gràcies a la modificació en 2017 del Pla Integral d'Educació Sexual (PIES), pensem que continua sent insuficient", assegura el director a la Comunitat, Rodrigo Hernández, .

"Quan s'ha produït l'agressió ja hem arribat tard; és necessari posar el focus en la prevenció. Una xiqueta agredida és un fracàs social", lamenta, i adverteix que "la violència contra les dones i contra les xiquetes encara es contempla normal en molts contextos". Per tot açò, "l'única forma d'eradicar-les és la prevenció, l'educació i la tolerància zero".

Sota aquest prisma, l'organització demana que tots els centres educatius compten amb plans de prevenció i formació i amb protocols de detecció i intervenció per a professors sobre totes les formes de violència que puguen patir els seus estudiants, com l'assetjament, l'abús sexual o la violència masclista.

La llei de violència contra la infància inclou una sèrie de mesures dirigides a eradicar tots els tipus de violència masclista que pateixen les xiquetes pel fet de ser-ho, com la mutilació genital femenina, el matrimoni infantil o la tracta per a l'explotació sexual.

Save the Children recorda així que la discriminació de gènere té un greu impacte en l'avanç i desenvolupament de la societat. "Representa un obstacle per a aconseguir que tots els xiquets i xiquetes tinguen el mateix dret a sobreviure, aprendre i viure una vida lliure de violència", expliquen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento