Comunitat Valenciana

Els dibuixos de Paco Roca salten a les parets de l'IVAM

  • L'exposició, titulada 'El dibuixat', podrà visitar-se fins al 30 de juny.
  • L’autor, Premi nacional de Còmic 2008, convida endinsar-se en un còmic a grandària real.
Cultura.- Los dibujos de Paco Roca saltan a las paredes del IVAM e invitan adent
Cultura.- Los dibujos de Paco Roca saltan a las paredes del IVAM e invitan adent
EUROPA PRESS
Cultura.- Los dibujos de Paco Roca saltan a las paredes del IVAM e invitan adent

Els dibuixos de Paco Roca escapen dels límits del paper i salten a les parets de l’Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) per a convidar al visitant/lector a gaudir d'una nova experiència: endinsar-se en un còmic a grandària real, conéixer el procés de creació des del cap de l'autor i viure la "llibertat" de trencar les normes artístiques.

Així ho ha avançat Roca en una visita guiada per la mostra al costat del director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, i el comissari Álvaro Pons. Sota el títol 'El dibuixat', l'exposició podrà visitar-se fins al 30 de juny.

Es tracta d'un projecte únic creat específicament per a l'IVAM que marca "un abans i un després" en la relació entre els còmics i el museu, ha apuntat Cortés. La vinyeta es queda "obsoleta" i aqueix 'paper en blanc' són ara quatre parets, que es converteixen en el suport d'una nova història, a manera de "còmic expandit" amb impressions de gran format en les quals es confonen autor, personatge i contingut.

Paco Roca, Premi Nacional de Còmic 2008, ha trobat un "al·licient" en aquesta nova aventura, no exempta de "vertigen" i "suor freda" davant la possibilitat de treballar amb una "llibertat absoluta" com la que ha tingut, ha confessat.

En els seus dibuixos reinterpreta la relació entre creador i creació i juga a les "vides creuades" d'autor i personatge, al mateix temps que proposa una reflexió sobre una de les discussions filosòfiques de tota la vida: "replantejar-se les normes en l'ésser humà i en el món de l'art; quines són innates i quins imposades per la cultura i la religió". En aquest sentit, es pregunta "quines noves normes hem de crear per a una nova convivència".

Estructura de l’exposició

La mostra es divideix en dues parts. En la primera, el visitant experimenta el còmic en 3D des de dins, d'una manera "immersiva", ha apuntat el comissari Álvaro Pons. En la segona, se submergirà en la ment del creador per a fer un recorregut que repassa els formats del còmic al llarg de la història, la seua evolució com a llenguatge i el procés creatiu.

Aquest recorregut compta amb diversos vídeos projectats sobre la paret en els quals es pot observar tot el procés d'elaboració del còmic des de la "racionalització del la idea", així com la seua evolució.

Hi ha també un lloc per a la "memòria", ha apuntat Roca, en el qual es retrocedeix fins a les primeres formes de llenguatge il·lustrat, des de la pintures rupestres de la prehistòria, els jeroglífics egipcis o la Torre Trajana fins a Rodolphe Töpffer, considerat el creador del còmic modern en el segle XIX.

A partir d'ací, s'exposen còmics en tots els formats que han adquirit al llarg dels anys, ja siga en periòdics, revistes, quaderns, papirs, llibres o pop-up, entre altres. També es disposa d'un 'racó de lectura' per a rellegir els còmics de Paco Roca, sobre el paper, a la manera tradicional.

Per a Paco Roca la sensació de crear un còmic en les parets ha sigut un experiment nou que obri "possibilitats infinites". "Tant de bo siga el començament d'un nou llenguatge", confia l'autor.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento