Comunitat Valenciana

L'esquerra valenciana tracta de limitar els danys després de la fractura pel 28-A

  • PSPV i Compromís rebaixen la tensió perquè no afecte al final de la gestió del Consell ni a un futur pacte.
  • Podem exerceix de mediador i convoca a Puig i Oltra a una reunió per a complir mesures acordades.
  • Per al PP és la "crònica d'una mort anunciada" mentre Ciutadans lloa la "valentia" de Puig.
Una ujier de Les Corts cierra la puerta al inicio de la última Junta de Síndics, celebrada este martes.
Una ujier de Les Corts cierra la puerta al inicio de la última Junta de Síndics, celebrada este martes.
Manuel Bruque / EFE
Una ujier de Les Corts cierra la puerta al inicio de la última Junta de Síndics, celebrada este martes.

Els partits de l’Acord del Botànic han intentat aquest dimarts, un dia després que el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciara l'avançament electoral al 28-A, minimitzar danys. La imatge de divisió projectada per part dels dos màxims dirigents de l'Executiu autonòmic i dels consellers socialistes i de Compromís, dividits en dos blocs, ha deixat pas a certa estabilització, amb Podem com tercera pota del pacte en labors de mediació.

L'oposició de Compromís a la decisió de Puig s'ha modulat en certa mesura, no perquè haja variat la seua posició, sinó en la mesura en què l'ha assumida i sembla disposat a moure's en el nou escenari electoral. La vicepresidenta Mónica Oltra, sense deixar de lamentar "les formes" de la crida a les urnes per part del cap del Consell, ha apel·lat a la "lleialtat", que "continua existint" i ha afegit que el seu adversari "són les dretes".

Darrere d'aquestes declaracions està la voluntat que l'enfrontament i la tensió generats per aquesta qüestió no afecten els dos mesos de gestió que té encara per davant l'actual Consell ni a futurs pactes en els quals les forces d'esquerres haurien de tornar a asseure's a negociar.

El cap del Consell i líder del PSPV, per part seua, també ha restat dramatisme a la reacció de Compromís i ha afirmat que en un acord de Govern "sempre hi ha posicions diferents, però no passa res. Passem pàgina i preparem ja el final d'aquesta legislatura, que ha sigut extremadament positiva per als valencians", ha manifestat.

També els portaveus del PSPV i Compromís en Les Corts, Manolo Mata i Fran Ferri, han defensat la fórmula del pacte tripartit d'esquerres, un acord que consideren que continua vigent.

El tercer dels socis del Botànic, Podem, ha adoptat cert paper de mediador, en convocar a Puig i Oltra a una reunió per a abordar el compliment de compromisos del pacte de Govern en els dos pròxims mesos, com la reversió de l'àrea de salut de Dénia a la gestió pública. El secretari general de la formació a nivell autonòmic, Antonio Estañ, va ser consultat per Puig sobre l'avançament electoral la setmana passada, però ha dit que es va assabentar aquest dilluns pels mitjans de comunicació.

Des de l'oposició, la portaveu adjunta del PP en Les Corts i candidata a l'Alcaldia de València, María José Català, ha afirmat que el Botànic "ha mort i té molt difícil reanimar-se i sobreviure a aquesta ruptura tan abrupta". En la seua opinió, "ha acabat com tota bona obra teatral, amb aqueixa escenografia, aqueix drama final i algú que mor amb un ganivet a l'esquena".

Per part seua, la portaveu adjunta de Ciutadans Mercedes Ventura ha dit que veu "beneficis per tots costats" en la convocatòria electoral i ha lloat la "valentia" de Puig en cridar als valencians a les urnes de forma anticipada.

Balanç de Les Corts: 60 lleis i alguns temes pendents

Les Corts Valencianes han quedat aquest dimarts oficialment dissoltes amb la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat del decret de l'avançament electoral al 28 d'abril. Durant la legislatura recentment acabada, el Parlament valencià ha donat llum verda a més de 60 lleis, encara que queden en l'aire altres iniciatives com la llei d'expresidents, la de diputacions o la de residus, proposades per Podem, i deixa a diverses comissions d'investigació com Taula o la del finançament de PSPV i Bloc sense concloure i, per tant, sense dictamen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento