Comunitat Valenciana

Les Corts es dissolen amb més de 60 lleis aprovades i projectes en l'aire

  • A partir d'ara serà la diputació permanent la que es reunirà si així ho acorden els grups.
  • Podem ha criticat que amb la dissolució anticipada queden temes "en el tinter" però "tornaran més prompte que tard".
Ple dels Corts Valencianes
Ple dels Corts Valencianes
INMA CABALLER/CORTS - Archivo
Ple dels Corts Valencianes

Les Corts Valencianes han quedat aquest dimarts dissoltes amb el decret del president Ximo Puig per a avançar les eleccions autonòmiques al 28 d'abril, tancant la porta així a una legislatura en la qual s'ha donat llum verda a més de 60 lleis, encara que queden en l'aire altres iniciatives com la llei d'expresidents, la de diputacions o la de residus, proposades per Podem, i deixa diverses comissions com Taula o la del finançament de PSPV i Bloc sense concloure.

Aquest dimarts s'ha celebrat l'última junta de portaveus i en ella s'ha donat compte del decret de dissolució de la cambra. A partir d'ara serà la diputació permanent la que es reunirà si així ho acorden els grups. De fet, queda pendent de convalidació un decret sobre coordinació de policies, encara que no s'ha posat data encara a eixa reunió de la diputació fins a veure si s'acumula algun assumpte més a tractar.

A més, continuarà l'activitat institucional amb la celebració del Dia de la Dona o del 25 d'Abril, Dia de les Corts, en què s'entregarà el reconeixement a la Sindicatura de Greuges.

Els cinc grups parlamentaris han valorat el treball realitzat des de cadascun dels seus escons en aquesta IX legislatura i Podem ha criticat que amb la dissolució anticipada queden "en el tinter" diversos temes però "tornaran més prompte que tard".

Per exemple, ha citat la llei de diputacions, la d'expresidents, la de l'Institut Cartogràfic, la de residus, la del joc, la de reforma del Consell de l'Audiovisual, la de seguretat ferroviària o la de la Sindicatura de Greuges. També hi ha comissions que queden sense acabar i unes altres, com Ciegsa o la de les fires, sense dictamen.

El seu portaveu, Antonio Estañ, ha qualificat la legislatura com a "exitosa amb limitacions", especialment en àrees com el turisme, els residus o el medi ambient, on algunes qüestions "no s'han abordat". No pot tancar-se, ha assenyalat, amb tants "deures per fer" i per açò volen abordar amb el Consell com traure algunes qüestions endavant a través de la diputació permanent. Entre elles estarien també la reversió de l'Hospital de Dénia, que segons ha recordat, s'ha anunciat fins a en quatre ocasions.

"Ja veurem la forma, perquè no tot pot anar per decret llei", ha indicat Estañ, que ha incidit que caldrà estudiar la via legal i política dels acords botànics que encara queden per desenvolupar.

Legislatura "molt productiva"

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha explicat que la diputació permanent només pot convalidar decrets llei del Consell, no lleis, i a més aquests decrets no es fan "en quatre dies" perquè, entre altres qüestions, han de passar per filtres com el del Consell Jurídic Consultiu. Dubte molt, per tant, que es puguen aprovar "molts" en el temps que queda fins a les eleccions i la conformació del nou parlament, ha dit. Li "sorprèn" que Podem "no s'haja plantat" davant l'avançament electoral i reivindique ara que s'aproven tots eixos assumptes pendents.

Ha subratllat, en qualsevol cas, que aquesta ha sigut una legislatura "molt productiva" en la qual el "cap" ha sigut el Consell i el "cor" de la política les Corts. "Ha sigut la legislatura del canvi en majúscules", ha indicat, passant de "la corrupció que afectava el dia a dia dels valencians" al treball "per a les persones".

Agraïments de Mata

També el portaveu socialista, Manolo Mata, ha posat en valor que el parlament valencià ha sigut "per primera vegada centre de la vida política", que ara es traslladarà als carrers i a les televisions en la campanya electoral. Després d'agrair la tasca dels "23 gladiadors" socialistes en la cambra, ha destacat també el paper de Compromís i al seu "germà, soci, amic Ferri".

Així mateix, ha aprofitat l'ocasió per a lamentar que persones com Antonio Montiel, amb una "qualitat excepcional" no vagen a repetir, i ha recordat com Ciutadans ha protagonitzat una "evolució peculiar", amb quatre diputats separant- se i quedant la resta del grup com a "irrellevant". Mata ha tingut també paraules per a la líder del PPCV, Isabel Bonig, una persona "lleial, que quan et dona la paraula mai et traeix" i amb conviccions "potents" encara que ell les veja "equivocades".

També ha recordat que quan va començar la legislatura en 2015 "pareixia que açò se n'anava a acabar en mesos, que seria quasi impossible que les tres forces es posaren d'acord durant quatre anys, i que se n'anava a radicalitzar la vida dels valencians i després de quatre anys veiem que açò no ha sigut així". Queden lleis, ha admès, perquè "sempre quedarà alguna cosa en el tinter, la política mai s'acaba".

El Botànic "ha decebut moltíssim els seus votants"

La 'popular' María José Català ha assegurat que aquesta legislatura del Botànic "ha decebut moltíssim els seus votants" perquè la reivindicació del finançament "era pur teatre" i "s'ha llastrat la gestió dels servicis públics".

Segons ha explicat, han demanat a la Mesa que la dissolució no faça decaure les sol·licituds de documentació que han realitzat els grups, però no s'ha recolzat aquesta iniciativa.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento