La Generalitat va tindre un resultat pressupostari negatiu en 2018 de 2.187 milions
La Generalitat va tindre un resultat pressupostari negatiu en 2018 de 2.187 milions Europa Press - Archivo

El ple del Consell ha sigut informat aquest divendres de la liquidació del pressupost de la Generalitat de 2018, elaborada per la Intervenció General com a pas previ a la confecció del compte general, que reflecteix un resultat pressupostari negatiu de 2.187 milions d'euros, en línia amb el registrat en el 2016. L'execució dels comptes va arribar al 96,47%, la més elevada dels últims 10 anys.

Així ho ha explicat la vicepresidenta, Mónica Oltra, que ha explicat que en 2018 s'ha registrat la segona xifra més baixa de resultat pressupostari negatiu des de fa 8 anys, ja que en 2014 va ser de -4.479 milions i en 2012 va registrar el sostre de -6.223 milions. Des d'aleshores, ha millorat un 64,8%.

El document reflecteix, ha indicat Oltra, que la Comunitat "arrossega un problema d'infrafinançament crònic que genera dèficits pressupostaris, malgrat que registra una despesa per habitant inferior a la mitjana de les comunitats", de 2.590 euros per habitant, 266 euros per davall del conjunt de les autonomies.

El resultat pressupostari, segons ha indicat la Generalitat, també s'ha vist influït per l'"herència" de l'etapa anterior, ja que el Consell ha fet front en 2018 a pagaments per sentències derivades d'actuacions de l'anterior executiu valencià per import de 69,36 milions.

La liquidació feta pública aquest divendres no permet determinar el dèficit, ja que correspon exclusivament al pressupost de la Generalitat i no inclou organismes autònoms ni la resta d'entitats del sector públic. Tampoc incorpora les operacions pendents d'aplicar al pressupost.

A més, s'elabora amb criteris de caixa pressupostària i no en termes de comptabilitat nacional, amb el que no permet conéixer el dèficit que regeix a l'efecte de la Llei d'Estabilitat i que es remet a Europa. Com a exemple, en 2017 el resultat pressupostari va ser negatiu en 1.975 milions mentre que el dèficit es va situar en 888 milions.

Consulta aquí más noticias de València.