Cirque du Soleil desplega acrobàcies en 'Kooza', que s'oferirà al maig a València
Cirque du Soleil desplega acrobàcies en 'Kooza', que s'oferirà al maig a València CIRQUE DU SOLEIL

L'espectacle 'Kooza' de Cirque du Soleil, que arribarà a València el pròxim mes de maig, torna als orígens de l'art circense a través de dos dels seus elements tradicionals, els pallassos i les acrobàcies "sorprenents", per a desplegar sota l'emblemàtica carpa blava i groga de la companyia un "ampli ventall" de sensacions, des de la por fins a la bellesa dels "moments poètics".

L'última proposta del prestigiós Circ del Sol "té tot el que es puga imaginar", ha assegurat la seua directora artística, Denise Biggi, en declaracions als mitjans aquest dijous en el Cub dels Comarques de la Marina de València.

Biggi és la responsable de la "qualitat i integritat" de 'Kooza', de "cuidar la funció" i de "ficar-se al cap" dels creadors d'aquest nou univers de Cirque du Soleil perquè "no perda la seua essència". 'Kooza' s'instal·larà en l'Antiga Estació del Grau al maig, huit anys després de l'última parada de la companyia a València, amb 'Corteo' en 2011.

Ballarina de formació, Biggi porta més de deu anys en la companyia, des que va acudir a una de les seues representacions a Las Vegas i "es va enamorar". Al seu judici, la qual cosa diferència a Cirque du Soleil de la resta de circs és el seu "nivell de creativitat extraordinari" i el "sentiment de família".

"Cada espectacle del Cirque du Soleil és diferent als altres, el crea la mateixa companyia però és un món en si mateix, un univers, i això és el que els fa tan especials", ha manifestat la directora artística.

Sota aquest prisma, el "món de 'Kooza'" torna als orígens de l'espectacle circense. "Vam agafar dos dels elements del circ tradicional, amb els molt potents números acrobàtics i els pallassos, per a convertir-los en el principal focus de 'Kooza'", ha destacat.

Corda fluixa, ‘Roda de la mort’ i una mica de ball

La recepta de Cirque du Soleil per a la proposta que aterra a València inclou números acrobàtics, contorsionistes, passejos per una corda fluixa, una actuació amb 'roda de la mort', malabars amb cadires, actuacions aèries, una mica de ball i 'hula-hop', ha concretat.

"El públic experimentarà tantes emocions veient l'espectacle, amb els pallassos i els moments en els quals rius a riallades i els moments on la teua alegria cau perquè les acrobàcies són molt impressionants. Hi ha moments molt poètics, en els quals la música i els cantants condueixen a un viatge emocional", ha ressaltat.

D'aquesta forma, en 'Kooza' hi ha "por", a través d'actuacions que juguen amb l'"extrem i extraordinari" fins al punt que "no pots evitar pensar 'déu meu!'", ha apuntat Biggi. "Els pallassos et faran riure, la música i alguns personatges et portaran a un viatge preciós, poètic i emotiu. Té tot el que pugues imaginar", ha afirmat.

A l'hora de triar algun "moment estrela" de la representació, la directora evita triar una actuació: "Depén del que t'agrade, per a algunes persones seran els pallassos, per a unes altres la música. Si t'agraden els números d'alta adrenalina, la corda fluixa i la 'roda de la mort' són molt espectaculars".

Els valencians que s'acosten a la carpa groga i blava "veuran imatges increïbles" perquè "el 'set', el vestuari i el maquillatge són sorprenents", mentre que "la música en directe li dóna el cor a l'espectacle".

Una "família" de ciutat en ciutat 

Darrere del teló hi ha una "família" de 150 persones "que viatgen tot el temps amb l'espectacle", ha posat en valor Denise Biggi. D'ells, 50 són artistes i la resta són "tècnics, personal de suport i persones que ens ajuden a portar la nostra xicoteta casa de ciutat en ciutat", ha il·lustrat.

I és que en Cirque du Soleil "tot es redueix al treball en equip" i "totes les persones són importants, juguen un paper en la cadena de gestió de l'espectacle i en el seu trasllat de ciutat en ciutat", ha assegurat l’exbailarina.

Per a ella, el "repte és que tothom entenga la importància" del treball que exerceix. Per exemple, "és vital tindre bon menjar perquè tothom estiga alimentat i feliç" o "personal que ajude amb els permisos de treball per a anar a un país en particular". "Totes les persones són importants. Per a mi, és el súmum del treball en equip", ha insistit.

Consulta aquí más noticias de València.