La Generalitat becarà a 500 llicenciats per a ajudar-los amb les oposicions
La Generalitat becarà a 500 llicenciats per a ajudar-los amb les oposicions XUNTA - Archivo

La Generalitat becarà amb 500 euros al mes a 500 llicenciats menors de 30 anys per a ajudar-los a preparar les oposicions per a accedir a la funció pública valenciana, amb l'objectiu d'incorporar joves "altament qualificats" i amb coneixements actualitzats.

El 'Programa 500', amb un pressupost de tres milions d'euros per a 2019, llançarà la primera convocatòria d'ajudes previsiblement al juny. Aquesta iniciativa tracta de donar resposta a la jubilació en els pròxims deu anys de més de 5.000 persones de les poc més de 17.000 de la plantilla de funció pública de la Comunitat, la qual cosa suposa quasi un terç.

A partir de 2019 es generen 500 vacants a l'any, que seran prop de 800 des de 2022 i 900 en el període 2025-2029, segons les previsions del Consell. En la presentació del projecte, la consellera d'Administració Pública, Gabriela Bravo, ha advertit que "si no posem remei, l'administració valenciana col·lapsarà en menys d'una dècada".

"En la Generalitat necessitem sàvia nova, perquè la ciutadania valenciana mereix serveis públics de qualitat prestats per llicenciats superiors", ha asseverat la també titular de Justícia, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques en una trobada amb estudiants de Dret de la Universitat de València (UV), informa l'administració en un comunicat.

Encara que a un lloc de treball en l'administració s'accedeix "amb el respecte absolut als principis d'igualtat, mèrit i capacitat", Bravo ha incidit en la possible falta d'oportunitats dels quals tenen menys recursos per a dedicar temps a preparar una oposició.

Per això, la Conselleria ha dissenyat el 'Programa 500' per a facilitar la incorporació de joves altament qualificats a la funció pública. "El Consell estarà si es necessita suport econòmic per a ajudar els joves a aqueix projecte de futur que és convertir-se en alt funcionari o funcionària de la Generalitat", ha asseverat la consellera.

Preparar una oposició suposa dedicar molts mesos i fins i tot anys a una activitat no retribuïda com estudiar, una cosa que "pot generar desigualtat, ja que aquells que puguen permetre's continuar estudiant sense percebre ingressos després d'acabar la carrera estan en avantatge enfront d'altres persones".

En concret, el programa té una dotació de tres milions d'euros per a 2019. Està previst que el ple del Consell aprove aquest divendres, 1 de març, el decret regulador de les bases i la seua posterior publicació en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGV). Sobre la base d'això, l'estimació d'aprovació de la primera convocatòria d'ajudes serà al juny d'enguany.

Renovable per dos anys

El 'Programa 500' contempla la concessió d'una ajuda mensual de 500 euros durant un any, renovable per altres dos, a 500 llicenciats amb bon expedient acadèmic i menors de 30 anys. Han d'acreditar que estan preparant unes oposicions per a algun dels cossos i escales del grup A en un centre especialitzat o mitjançant un preparador individual.

Té un doble objectiu: rejovenir la plantilla de l'administració, incorporant persones amb potencial i amb coneixements actualitzats, i donar resposta a les necessitats específiques dels joves.

"En la Generalitat creiem que hem d'ajudar-nos els uns als altres, i per això necessitem el vostre talent per a millorar l'administració valenciana. Per això arbitrem aquestes ajudes, perquè hui ho fem per vosaltres i demà vosaltres, des dels vostres llocs de treball ho fareu per tots", ha manifestat la responsable d'Administració.

Consulta aquí más noticias de València.