Comunitat Valenciana

Culmina la reforma de l'Estatut valencià després del 'sí' de les Corts Valencianes

  • Havia de ser acceptada per la cambra autonòmica perquè s'han introduït modificacions en el Congrés.
  • Només aquest estatut i els d'Andalusia i Catalunya tenen una "clàusula de salvaguarda" respecte a les inversions.
Ple de les Corts Valencianes en imatge d'arxiu
Ple de les Corts Valencianes en imatge d'arxiu
I. CABALLER/CORTS VALENCIANES
Ple de les Corts Valencianes en imatge d'arxiu

El ple de Les Corts Valencianes ha validat aquest dijous amb els vots a favor de tots els grups menys Ciutadans (Cs), que s'ha abstingut, la reforma de l'Estatut de la Comunitat Valenciana que arreplega el compromís que les inversions de l'Estat en la regió siguen equivalents al pes poblacional, per al que es crearà una comissió negociadora integrada per les dos parts.

Es posa fi, així, a un llarg període de tramitació de huit anys, des que al març de 2011 el parlament valencià aprovara modificar l'Estatut i enviara la proposta al Congrés. El passat mes de novembre els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans van aconseguir un acord per a desbloquejar el text, que va ser aprovat en el Congrés i en el Senat amb l'única abstenció de Cs.

El text pactat per les formacions modula la clàusula sobre inversions de l'Estat, impulsada en el seu moment per l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, evitant que aquesta modificació haja de ser aprovada en referèndum pels valencians.

En haver introduït el Congrés modificacions en la proposta inicial de reforma, havia de ser acceptada per les Corts amb una majoria de dos terços, que ha superat en aconseguir 83 vots a favor -PSPV, PP, Compromís, Podem i els ex de Cs- dels 99 escons existents. Després de la votació, tots els grups (menys Cs) i el Consell en ple s'han posat dempeus i han aplaudit l'aprovació definitiva de la modificació.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha assegurat que és un "avanç espectacular, importantíssim, amb conseqüències irreversibles" ja que només hi ha tres estatuts a Espanya, l'andalús, el català i ara el valencià, que tenen una "clàusula de salvaguarda" respecte a les inversions, més enllà dels sistemes de concert basc i navarrés.

Ha assegurat que el que s'aprova no és la clàusula Camps i ha avisat que actualment hi ha "forces històriques que no entenen l'Estat de les Autonomies". Ha posat en valor el consens assolit aquest dijous, encara que "la pena és els que es volen excloure del joc democràtic de l'Estat de les Autonomies i que tenen com a aliats a qui vol carregar-se aquest gran invent".

El síndic de Compromís, Fran Ferri, ha assenyalat que "ja era hora, pareixia que no arribaria mai", i ha demanat que l'alegria "no tape la vergonya que una reforma torne huit anys després".

Ha defès la necessitat que la Comunitat compte amb inversions ajustades a la seua població perquè els valencians s'han "cansat de ser sempre menys que la resta" i ha criticat als qui han posat "pals en les rodes". S'ha referit a Cs en explicar que "diuen que és inaplicable perquè no és vinculant, això no és cert perquè hi haurà una comissió mixta i açò sí és vinculant pel principi de lleialtat institucional".

"D'obligat compliment"

"Aquesta reforma no és com el programa electoral de Cs, és d'obligat compliment", ha ironitzat, per a agregar que espera que l'11% d'inversions "siga un mínim i no un màxim". "No és la reforma perfecta, també voldríem el que tenen els bascos, però hem fet un esforç per a aquest gran consens", ha subratllat.

La portaveu del PP, Isabel Bonig, ha celebrat que es reconeix i blinda "una de les reivindicacions històriques valencianes", ha recordat que al març de 2011 Compromís criticava aquesta clàusula, i ha posat en valor que la Comunitat només vol "rebre el que li correspon" i no aprofita aquesta reforma "per a confrontar amb Espanya".

"Justícia per als valencians dins del marc constitucional, no és un dia de victimisme, hui és un triomf i un orgull per a tots els valencians", ha dit Bonig, que ha acabat la seua intervenció amb un "reconeixement al president que va impulsar açò, Francisco Camps".

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha posat en valor que "es tanca el cercle que es va obrir fa huit anys i posa fi a una sensació de menyspreu històric" a la Comunitat Valenciana amb una aposta per la codecisió.

"Proposta que no resol res"

Des de Cs, Toni Subiela ha assegurat que el seu grup defèn la millora de la inversió en la regió "però de manera efectiva i legal, no prenent el pèl als valencians amb una proposta que no resol res" perquè aquesta reforma "és un pegat i no atraurà ni un euro per als valencians".

"Es dirà que som centralistes, però entre el centralisme del que ens acusen i l'alçar fronteres que volen fer, hi ha un terme mitjà polític de solidaritat entre territoris i aquesta reforma no va en eixe camí", ha indicat, per a agregar que els valencians necessiten un nou finançament, "no una propaganda passada de data".

L'ex de Cs David de Miguel ha parlat en nom dels 'agermanats' celebrant que han pogut votar "lliurement i en consciència" del que consideren el millor per als valencians. "Sí a aquesta reforma, sí a l'autogovern i sí a un tracte just", ha asseverat, fent una crida a la defensa de l'autogovern més enllà de sigles i partits.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento