Comunitat Valenciana

La família de Josep Garcia Richart dona el seu fons bibliogràfic i documental a l'Espai Joan Fuster

  • L'Espai Joan Fuster, situat en la localitat natal de l'autor, Sueca (València), amplia el seu fons documental amb la incorporació de l'obra i documentació de Josep Garcia Richart (Xàtiva, 1929-Polinyà, 2015) cedida en donació.
Cessió de documentació a l'Espai Joan Fuster
Cessió de documentació a l'Espai Joan Fuster
AYUNTAMIENTO DE SUECA
Cessió de documentació a l'Espai Joan Fuster

Elena Garcia Richart, germana i una de les hereves, ha acudit a l'Ajuntament de Sueca amb els seus familiars més pròxims per a formalitzar la cessió. Richart va mantindre una relació estreta d'amistat amb el pensador i autor de 'Nosaltres, els valencians' al llarg de tota la seua vida i va ser un dels membres de l'anomenada 'tertúlia de Joan Fuster'.

El fons cedit es compon de material divers: la pròpia obra de creació (poesia, traduccions de Michel Montaigne, textos memorials sobre la tertúlia de Joan Fuster, quaderns i diaris); els mecanoscrits i manuscrits originals de la correspondència amb Joan Fuster i amb Juan Mollà, de qui es conserva els originals i el suport digital; fotografies -originals i còpies- en les quals apareix Joan Fuster i els articles de premsa publicats de Garcia Richart, detalla el consistori a través d'un comunicat.

"El meu germà estava molt preocupat en els últims anys de la seua vida sobre el futur de la seua biblioteca i pensem que l'Espai Joan Fuster era un bon lloc per a conservar-la per l'amistat que havia mantingut sempre amb ell. Hauria sigut una gran alegria per a ell saber que els seus llibres, la seua obra poètica i els seus treballs de traducció es guarden a casa del seu amic, on tindran un racó que conservarà la seua memòria", ha asseverat Elena Garcia Richart.

Quant a la seua relació amb l'intel·lectual de Sueca, Garcia Richart escrivia en el seu dietari que Fuster havia sigut la persona que més havia influït en la seua vida. "El que m'ha impressionat sempre d'ell és que era una perfecta màquina de pensar, de raonar, d'examinar les coses i els homes", apuntava.

"Prompte es va formar una tertúlia -la tertúlia dels dilluns en la cafeteria Noel i en la llibreria Dávila de la qual formaven part Joan Fuster, Vicent Ventura, Josep Iborra i Josep Garcia Richart-. Es va reforçar una amistat que els va unir sempre", afig.

Per la seua banda, l'alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit, ha mostrat el seu agraïment a la família de Garcia Richart en nom del poble de Sueca: "Sempre que m'he referit a Fuster ho he descrit com a un home generós que va voler compartir amb el seu poble i els seus conciutadans el més valuós que tenia, que era la seua obra, la seua col·lecció d'art i també la seua casa. I, en eixe sentit, hui rebem una donació que considere que pot completar encara més l'ampli i extens arxiu documental que es conserva en aquest espai", ha subratllat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento