Comunitat Valenciana

L'AVM3J celebra l'obertura de juí oral per l'accident del metro de València

  • "Cal trencar amb eixa sensació d'impunitat del poderós, som l'exemple que al final sí que es pot", diu Rosa Garrote.
  • L'associació de víctimes demana quatre anys de presó, el màxim per a un homicidi per imprudència
Concentració Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol de València
Concentració Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol de València
EUROPA PRESS - Archivo
Concentració Associació Víctimes del Metro 3 de Juliol de València

La presidenta de l'Associació de víctimes de l'accident de metro del 3 de juliol de 2006 en Metrovalència (AVM3J), Rosa Garrote, ha assegurat que estan molt "contents" de l'obertura de juí oral, espera que es dirimisquen les responsabilitats dels directius en el sinistre, que va deixar 43 morts i 47 ferits, i ha recordat que el camí fins a ací ha sigut "dur". "Cal trencar amb eixa sensació d'impunitat del poderós, som l'exemple que al final sí que es pot", ha assegurat.

Així s'ha pronunciat Garrote en declaracions a Europa Press després que la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 21 de València haja dictat l'obertura de juí oral contra huit ex-alts càrrecs de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per l'accident ocorregut en la línia 1 de Metrovalència fa quasi 13 anys.

"És el pas que faltava i per fi ha arribat eixe moment, només és un acte de tràmit, però si no es donava aquest pas no podíem arribar als següents", ha indicat la presidenta de l'associació de víctimes, que ha recordat que ha sigut "un camí molt dur perquè han sigut més de 13 anys perquè arribara aquest moment i establir les responsabilitats dels directius de l'empresa".

Aquest, ha recordat, "són al cap i a la fi els qui prenen les decisions, que no podia ser, era molt injust, que es quedara tota la responsabilitat en l'últim esclavó de la cadena que era el conductor".

Garrote ha lamentat que l'AVM3J s'ha trobat "amb l'obcecació de la jutgessa Nieves Molina, que des del primer moment s'ha limitat a portar la investigació pel condicionant de la velocitat que assenyalava exclusivament al conductor i amb això es quedava" mentre ells defenien que calia obrir la investigació a totes les possibles circumstàncies que van poder influir en l'accident, com la seguretat, l'estat de la via i el comboi o les mesures de prevenció en FGV.

"Tot això és el que la jutgessa no ha volgut veure i sobre la base de la nostra insistència i també al treball de la Fiscalia, que ha estat per la tasca de seguir investigant, i de l'Audiència Provincial s'ha aconseguit que es tinguera en compte la mala gestió de l'empresa quant a la planificació del risc", ha subratllat, i "s'ha demostrat que sí hi havia indici de delicte per a culpar els directius de FGV" en el moment del sinistre.

Segons ha dit, el missatge que vol ressaltar després d'aquest camí judicial és que "cal intentar-ho, encara que siga dur" perquè "si no ho intentes no ho aconsegueixes" i "cal trencar amb eixa sensació d'impunitat del poderós i que això depèn dels ciutadans" perquè "ells no se'n van a moure de la seua poltrona, d'eixos drets que es creuen que tenen de fer el que els done la gana sense donar explicacions".

"Establir el valor d'una vida és difícil"

Garrote ha explicat que "no hi ha terminis" per a fixar la data del juí perquè ara s'haurà de determinar en quin jutjat recau i aquest, sobre la base del seu calendari, establirà eixa data. L'associació, ha recordat, demana quatre anys de presó, el màxim per a un homicidi per imprudència: "Establir el valor d'una vida és difícil, de 43 vides encara mes, és el màxim que marca la llei i això és el que demanem".

Respecte a la posició que el PP ha mantingut aquests 13 anys, ha indicat que les víctimes sempre han intentat que "reconeguera eixa mala actuació anterior, que és el que va permetre l'accident, i la que s'ha fet posteriorment ocultant informes o donant ordres als mitjans de silenciar la notícia" però sols han obtingut com a resposta "que tot estava ben fet" i que si es queixaven era perquè volien danyar la imatge del partit i tenien "interessos ocults".

"No hem aconseguit que es mogueren gens en eixa versió, és l'espineta que ens queda", ha conclòs la presidenta de l'AVM3J.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento