Comunitat Valenciana

Cultura presenta el llibre de la primera enquesta de participació cultural

  • El 15% dels entrevistats ha llegit llibres en valencià en els últims 12 mesos.
  • Les dones són les que lligen més, van més al teatre i a l'òpera i visiten més els museus.
  • El treball s'ha presentat aquest dimarts en un acte a la Universitat de València.
Cultura presenta el llibre de la primera enquesta de participació cultural
Cultura presenta el llibre de la primera enquesta de participació cultural
GVA
Cultura presenta el llibre de la primera enquesta de participació cultural

El 77% de la població valenciana ha llegit almenys un llibre durant l'últim any. Aquesta és una de les principals dades que es desprenen de la primera enquesta de participació cultural de la Comunitat Valenciana desenvolupada per la Generalitat Valenciana, un treball que reflexa que les dones lligen més que els homes, un 82% enfront del 72,5%. La mitjana dels llibres que es lligen a l'any és de 6,03 i el 15% ha llegit llibres en valencià en els últims 12 mesos.

Quant a hàbits audiovisuals, el 65% diu haver escoltat la ràdio el dia anterior (el 7,4% ho va fer en valencià), el 85% va veure la televisió ahir i el 72% utilitza Internet diàriament. El 64% admet tindre xarxes socials (62% dels homes i 65% de les dones).

Respecte a la música, el 98% diu haver escoltat música el dia anterior, però l'assistència a concerts de música es redueix a un 46% que diu que almenys ha anat a un concert de música a l'any i el 42,8% no va mai de concerts. El 9,2% és melòman (va a més de 6 concerts a l'any), el 12% són dones i el 5,8% homes. Els assistents a concerts diu que el 60% és en castellà, l'11% va a concerts en valencià i un 11% va a concerts en anglés.

El 59,6% assisteix al teatre en les seues modalitats de teatre, microteatre, teatre musical i teatre infantil. En aquesta disciplina, el 66,4% assisteix a espectacles en castellà i 19,11% en valencià.

A la modalitat de teatre assisteix el 29,4%: el 33,8% són dones enfront del 24,7% d'homes. El 9% acudeix a espectacles de dansa (12,2% són dones i 5,3% homes); El 5,2% assisteix a l'òpera (7% dones i 3,3% són homes) i el 7,4% va a festivals literaris (10,3% dones i 3,3% homes).

Sobre la presència al sales de cinema, el 51% diu que va al cinema almenys una vegada cada tres mesos. Als museus, acudeixen el 33,9% de ciutadans (37% dones i 30,6% homes); i visiten els monuments patrimonials almenys un 29,9% de persones.

Les dades, editades en un llibre

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, juntament amb el vicerector de la Universitat de València, Antonio Ariño, ha presentat aquest dimarts les dades de la primera enquesta de la Generalitat sobre pràctiques culturals, que es recull en el llibre 'La participación cultural en la Comunitat Valenciana'.

Es tracta d’una enquesta pionera, perquè mai abans s'havia preguntat de manera específica sobre els hàbits culturals a 2.000 valencians i valencianes. Les dades han sigut tabulades pels professors de la Universitat de València Antonio Ariño i Ramón Llopis.

"L'objectiu de l'enquesta no és la comparació sinó l'anàlisi de les dades -ha explicat Amoraga-. Volíem conéixer la relació de la societat valenciana amb la cultura a través de les seues pràctiques tenint en compte diferents enfocaments d'edat, gènere, idioma, poder adquisitiu, temàtica i altres components".

La directora general ha indicat que, com a conclusió general, l'enquesta ratifica que les dones són més participatives en la vida cultural valenciana. Són les que lligen més, van més al teatre i a l'òpera i visiten més els museus.

La directora general ha indicat que l'enquesta de pràctiques culturals juntament amb l'Observatori Valencià Cultural són dues eines molt útils que s'han posat en funcionament per a poder planificar millor les polítiques culturals.

Estructura del llibre

Per la seua banda, el vicerector de la Universitat de València, Antonio Ariño, ha explicat que el llibre està estructurat en quatre parts. La primera part, en la qual s'aborda què entén la ciutadania per cultura; la segona part, que descriu les pràctiques culturals; una tercera part, que analitza els factors que expliquen els tipus de públic i el quart capítol en el qual es reprenen totes les variables de l'enquesta des de la perspectiva de gènere.

D'acord amb Ariño, "la pràctica més generalitzada de totes és escoltar música, més que, fins i tot, veure la televisió", perquè, segons ha explicat, està vinculat a Internet i a la revolució digital. En canvi, ha afegit que "hi ha pràctiques que, fins i tot sent gratuïtes, continuarien sent minoritàries, com per exemple anar a l'òpera per la imatge social elitista que comporta". En aquest sentit aquesta primera radiografia permet implementar polítiques per a canviar tendències.

Tant Ariño com Amoraga també han parlat d'universos culturals diferents segons els gèneres. En aquest sentit, hi ha universos femenins i masculins. En canvi, per als gèneres musicals, han destacat que la variable que més diferencia no és el sexe sinó l'edat. El coneixement de tots aquests paràmetres a través d'aquesta primera enquesta permetrà articular unes polítiques determinades.

L'enquesta s'ha presentat dins de les jornades 'Un país de cultures', que ha inaugurat l'escriptor Fernando Delgado. Aquestes jornades, organitzades per la Generalitat i la Universitat, analitzaran les experiències i projectes culturals que afavoreixen la inclusió social i com les bones pràctiques en les quals s'estimula la creativitat i la innovació encoratgen al diàleg, la cooperació i la construcció del bé comú.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento