Comunitat Valenciana

Sense solució al finançament després de la cimera amb l'Estat

  • La reunió entre Puig i Batet va culminar amb acords per a inversió en habitatge social, turisme i cítrics.
Sense solució al finançament després de la cimera amb l'Estat
Sense solució al finançament després de la cimera amb l'Estat
GVA
Sense solució al finançament després de la cimera amb l'Estat

Abordar la possibilitat de recuperar partides dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) del Govern de Pedro Sánchez via decret llei. Aqueix era l'objectiu de l'esperada primera cimera bilateral entre el Consell i l'Executiu central d'aquest dijous. El Palau de la Generalitat va ser el lloc triat per a la trobada entre el cap del Govern valencià, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet.

Tots dos van arribar a acords per a construir 1.036 habitatges de lloguer assequible, el desenvolupament del Parc Sagunt 2 i actuacions per a la defensa del sector citrícola, però no van trobar solució a una problemàtica que ha marcat la legislatura: el finançament autonòmic. Batet va afirmar ser conscient de la situació d’infrafinançament de la Comunitat –plantejada de nou aquest dijous per Puig– i va considerar que és un tema multilateral que cal negociar en una taula com el Consell de Política Fiscal i Financera.

La ministra va lloar l'esforç del Consell per a gestionar els seus recursos –que no cobreixen totes les necessitats–, i va indicar que espera que en la pròxima legislatura es puga recordar el nou model i resoldre de forma estructural aquest problema. Tant el president com la ministra van lamentar el rebuig del Congrés als Pressupostos de 2019, que té “conseqüències negatives”, com que l'augment inversor en la Comunitat quede en pràcticament res.

En aquests comptes es contemplava, entre altres coses, l'assumpció del deute de la Marina de València. I, encara que existeix el “compromís ferm per a resoldre aquesta qüestió” sense Pressupostos, la titular de Política Territorial va indicar que serà un tema a tractar en la visita a València de la seua homòloga d'Hisenda, María Jesús Montero, prevista per a la pròxima setmana. “El Govern està disposat a explorar si hi ha un mecanisme que puga donar una resposta immediata”, va dir Batet, que va assegurar que si el PSOE guanya les eleccions tornarà a presentar els Pressupostos «i aqueixa assumpció del deute continuarà estant”.

D'aquesta cimera bilateral sí que va eixir un protocol perquè el Govern participe en la promoció d'habitatges de la Generalitat. En concret, es desenvoluparan a Manises, Silla, Torrent i València i permetran construir 1.036 pisos de lloguer assequible i social. La ministra va garantir així mateix que els 40 milions per al Pla d'Habitatge inclosos en els PGE no es perdran perquè eren pluriennals.

En relació a Parc Sagunt, Puig va subratllar que aquest projecte estratègic per al desenvolupament industrial i logístic ha sigut “desembossat” pel Consell en aquesta legislatura, amb més de 20 operacions de venda de sòl, i requereix ja d'una segona fase: el Pla de Sagunt 2, per al qual va aconseguir tancar un acord amb el Ministeri d'Hisenda. També es van plasmar iniciatives per a pal·liar la “complicada” situació del sector citrícola.

Puig va avançar una cimera per al 7 de març amb el sector i les comunitats productores juntament amb el Govern, amb la finalitat de “plantejar mesures de xoc per a ajudar els agricultors afectats per les dificultats d'aquesta campanya”. El president va acordar també que es garantira el desenvolupament del Pla de Recuperació de Destinacions Turístiques Madures, que comportava la injecció de 5 milions per a potenciar les destinacions turístiques de la Comunitat, inclosos en els PGE.

Bases d'una “nova relació”

Ximo Puig va destacar també que la cimera bilateral i l'aprovació al Senat de l'Estatut Valencià “senten les bases d'una nova relació entre la Comunitat Valenciana i l'Estat”, i va assegurar que aquesta “és la via valenciana, la recepta del diàleg, de la col·laboració, de la cerca de consensos”. “Exportem valors i un model de convivència enfront de la crispació, la intransigència, la confrontació estèril d'uns altres”, va reivindicar.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento