Comunitat Valenciana

La cimera bilateral 'arranca' inversió estatal en vivenda social, suport al turisme i als cítrics

  • VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
La cimera bilateral 'arranca' inversió en vivenda social, suport al turisme i a
La cimera bilateral 'arranca' inversió en vivenda social, suport al turisme i a
GVA
La cimera bilateral 'arranca' inversió en vivenda social, suport al turisme i a

La cimera bilateral Estat-Generalitat celebrada aquest dijous en el Palau de la Generalitat i centrada en aspectes econòmics, ha culminat amb acords per a la construcció de 1.036 vivendes de lloguer assequible, per al desenvolupament de Parc Sagunt 2, actuacions per a la defensa del sector citrícola amb la celebració d'una cimera amb comunitats productores i accions en turisme com la injecció de 5 milions en el pla per a "destinacions madures".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, han presidit la primera reunió d'aquesta comissió bilateral -que el Govern socialista ha garantit continuarà convocant-se després de les eleccions si segueix en el poder-, que inicia la seua marxa un dia després de l'aprovació en el Senat de la reforma de l'Estatut valencià que tots dos han valorat.

Puig ha destacat que tots dos fets "assenten les bases d'una nova relació entre la Comunitat Valenciana i l'Estat" i ha assegurat que aquesta "és la via valenciana, la recepta del diàleg, de la col·laboració, de la cerca de consensos". "Exportem valors i un model de convivència davant de la crispació, la intransigència, la confrontació estèril d'altres", ha reivindicat.

MESURES ACORDADES

Tal com ha explicat el president, en matèria de vivenda s'ha tancat un protocol perquè el Govern d'Espanya participe en la promoció de vivendes de la Generalitat en l'àrea metropolitana de València.

També s'ha acordat en el mateix protocol l'impuls de sòls de l'empresa pública estatal Sepes en la ciutat de València, amb una inversió de 17 milions d'euros. És sòl destinat igualment a la construcció de vivendes de lloguer accessible per als valencians. En conjunt, el protocol permetrà la construcció de 1.036 vivendes de lloguer assequible i social.

MESURES DE XOC DAVANT EL SECTOR CITRÍCOLA

Puig ha avançat una cimera per al pròxim 7 de març amb el sector i les comunitats autònomes productores juntament amb el Govern, amb la finalitat de "plantejar mesures de xoc per a ajudar als agricultors afectats per les dificultats d'aquesta campanya".

També s'han acordat mesures estructurals, relacionades especialment amb l'obertura de mercats. D'aquesta manera, es realitzaran dos campanyes de promoció dels cítrics en la Xina i al Canadà que, tal com ha precisat Batet, es canalitzaran a través de l'Icex en col·laboració amb l'Ivace.

S'han abordat a més accions en relació amb la xylella. Puig ha assenyalat que s'actuarà de forma concertada amb el Govern d'Espanya per a traslladar a la Unió Europea "la necessitat de millorar la gestió d'aquesta plaga per a ajudar els agricultors que s'han vist obligats a arrancar les seues plantacions". Batet ha reiterat l'aposta per combinar l'estratègia d'eradicació amb la replantació de les mateixes espècies.

En relació amb Parc Sagunt, s'ha tancat un acord amb representants del Ministeri d'Hisenda per a desenvolupar Parc Sagunt 2. Puig ha subratllat que aquest projecte estratègic per al desenvolupament industrial i logístic ha sigut "desembossat" pel Consell en aquesta legislatura, amb més de 20 operacions de venda de sòl i requereix ja d'una segona fase.

TURISME I BREXIT

En turisme s'ha aconseguit un acord amb el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme que garantirà el desenvolupament del Pla de Recuperació de Destinacions Turístiques Madures. A més, que l'empresa pública Seggitur col·labore amb Turisme Comunitat Valenciana en la creació de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents. Actualment, hi ha 32 municipis valencians que ja estan en procés de transformar-se en destinacions turístiques intel·ligents.

D'altra banda, Turespaña va a reforçar, en col·laboració amb la Generalitat, el Pla Operatiu de Màrqueting en el Regne Unit, davant les incerteses generades pel Brexit.

La ministra, que ha felicitat el Consell pel "bon acompliment" de polítiques d'ocupació, ha explicat que gràcies al bon nivell d'execució dels fons de Garantia Juvenil que ha realitzat la Generalitat, rebrà 50 milions més, que no es veuran afectats pel rebuig als Pressupostos Generals. Aquests fons extra vindran de partides no executades per altres comunitats autònomes.

FINANÇAMENT

Preguntats per si en la cimera s'ha abordat la reforma del finançament autonòmic, la ministra ha explicat que Puig ha plantejat aquesta exigència i el Govern és "molt conscient" de la preocupació en el si de la Generalitat per aquest infrafinançament "que existeix". No obstant açò, ha incidit que aquesta és una qüestió a negociar en una mesa multilateral com el Consell de Política Fiscal i Financera.

Batet, que ha destacat l'"esforç" del Consell a l'hora de gestionar uns recursos "que no cobreixen les necessitats", s'ha mostrat convençuda que la pròxima legislatura es podrà "abordar definitivament" eixe canvi del model.

DEUTE DE LA MARINA

D'altra banda, respecte a l'assumpció del deute de la Marina de València, que figurava en els pressupostos de 2019 rebutjats, ha indicat que la setmana vinent la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, estarà a València i podrà abordar aquest tema, però en tot cas ha ressaltat que el Govern "tenia un compromís ferm per a resoldre aquesta qüestió" i figurava en els comptes però "lamentablement el fre fa que eixa condonació quede en l'aire".

"El Govern està disposat a explorar si hi ha un mecanisme que puga donar una resposta immediata", ha dit Batet, que en tot cas ha indicat que si el PSOE guanya les eleccions tornarà a presentar els pressupostos "i eixa assumpció del deute continuarà estant".

Puig ha indicat que la setmana que vé es podrà veure amb la ministra qual és la solució i ha reiterat que "el Govern ha complit" però els pressupostos no són una realitat pel vot d'independentistes, PP i Cs.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento