Més de la meitat dels escolars carreguen massa pes a la motxilla

  • Els pediatres recomanen no portar més del 10% del pes del nen.
  • Sostenen que s'hauria de treballar amb més materials digitals i poder deixar els llibres a la taquilla per no dur-los a diari.
  • CONSULTA MÉS NOTÍCIES DE BARCELONA.

Més de la meitat dels escolars catalans -a Primària poden ser més de 200.000- porten un pes excessiu per a la motxilla.

Això vol dir sobrepessar el recomanat: no carregar a l'esquena més del 10% de la massa corporal. És a dir, un nen de 20 quilos no hauria de transportar-ne més de dos.

El doctor Luis García Trapote, de la Societat Catalana de Pediatria, ha arribat a aquesta conclusió després de pesar les carteres dels nens que visiten la seva consulta.

Carregar grans bosses no és bó

Tot i aixó, no hi ha proves concloents que "el pes causi dolor a l'esquena o desviació a la columna. Carregar grans bosses, però, no és el millor", matissa la cap de Rehabilitació del Vall d'Hebron, Empar Cuixart.

Els materials didàctics tenen un ús "poc racional", afirma Walter García, president de l'Associació de Pares d'Alumnes. Llibres de text per a cada assignatura, llibretes, diccionaris...

"En l'era de la informàtica, no té sentit. Es podria alleugerir amb més materials digitals, deixant els llibres en les taquilles de l'escola", indica la doctora Cuixart.

"Ara bé el més recomenable és que els nens tinguin una vida més activa perquè estiguin més forts".

Limitem el pes... a Itàlia

Un estudi elaborat a Jaén, els resultats del qual no serien molt diferents a Catalunya, afirma que l'excès de pes a l'esquena augmenta amb l'edat perquè els nens deixen de dur carret i a l'ESO porten exclusivament motxilla.

A Itàlia es va aprovar un projecte de llei perquè la càrrega no superès el 15% de la massa dels joves (el 40% d'alumnes tenia alguna lesió a l'esquena pels llibres). A Catalunya no hi ha previst cap iniciativa semblant.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento