Comunitat Valenciana

Tramitats ja el 65% dels permisos a falles de València

  • L'Ajuntament porta validades 224 autoritzacions a comissions per a focs i activitats.
  • Enguany es restringeix l'ús de petards a les nits i es podran celebrar les revetles a la vesprada.
  • La Junta Local de Protecció Civil ha aprovat el protocol per a la mascletà i altres actes massius.
'Mascletà' De Pirotecnia Zaragozana De Este Viernes En Las Fallas De 2018
'Mascletà' De Pirotecnia Zaragozana De Este Viernes En Las Fallas De 2018
EUROPA PRESS - Archivo
'Mascletà' De Pirotecnia Zaragozana De Este Viernes En Las Fallas De 2018

Una setmana després de la publicació del ban faller (la norma que inclou tots els aspectes relatius a la celebració de les festes d'enguany i que ha sigut consensuada amb tots els agents implicats), l'Ajuntament de València ha tramitat ja el 65% dels permisos a les comissions falleres.

Segons va anunciar aquest dilluns el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, el Consistori té ja preparades 224 autoritzacions, el 65% del total. Entre elles es troben els permisos municipals per a les zones de focs i d'activitats de les comissions en les seues demarcacions, així com les zones de mercats ambulants.

Fuset va destacar que enguany “el consens ha precedit a la redacció del ban faller” per part dels serveis municipals a causa del procés de participació obert per l'Ajuntament en la Mesa de Diàleg Municipal, en la qual van prendre part la totalitat dels representants de les comissions falleres, entitats veïnals, de consumidors, de comerciants i empresarials, que al llarg de diverses reunions han consensuat les normes bàsiques que regeixen la festa al carrer.

“Aquest consens, així com la utilització de la finestra única digital, les noves tecnologies i, sobretot, el treball ingent de revisió en matèria de seguretat per part del personal tècnic municipal, ha permés avançar considerablement en la gestió dels permisos a les comissions falleres”, va afirmar Fuset, per a qui s'ha demostrat que “el diàleg i el consens eren possibles a l'hora de reforçar la seguretat, la convivència i la imatge de la ciutat, i a més això s'ha traduït en una agilitació evident dels permisos a les falles sobre el calendari habitual”, va afegir.

El regidor va agrair “la generositat i responsabilitat de totes les parts implicades que han arribat a acords” així com “la gran eficiència i els esforços dels treballadors municipals per a agilitar el procés al mateix temps que es reforça la convivència i la seguretat en les Falles”.

Entre les novetats del ban destaquen el reforç de les mesures de seguretat alimentària als food trucks i l'establiment d'horaris protegits per al descans amb la restricció als masclets durant determinades hores. Hi haurà dues franges diferenciades: de 22.00 a 7.30 hores els dies no festius de març, i de 2.00 a 7.30 hores des de la nit del 14 fins al 19 de març, i els dies 8 i 9 de març, jornades en les quals hi ha revetles autoritzades.

A més, es permetrà per primera vegada –tal com es proposava des de les comissions– canviar l'horari nocturn de les seues orquestres i discomòbils per a passar-les a les vesprades, afavorint així la reducció dels sorolls nocturns. També es planteja una aposta pel reciclatge i la reducció de residus, el reforç de les mesures que garanteixen la neteja dels carrers, la reserva d'espais especials per a persones amb mobilitat reduïda i una crida a continuar garantint “el respecte a la diversitat i la lluita contra les agressions sexistes tristament habituals” en alguns actes massius.

D'altra banda, la Junta Local de Protecció Civil va aprovar aquest dilluns el Protocol d'Actuació Municipal Falles 2019, pel qual es regirà l'actuació del Servei de Protecció Civil i Bombers en esdeveniments multitudinaris, com mascletaes, cavalcades i castells de focs.

“La novetat d'enguany es produeix en l'àrea de Russafa, ja que únicament la falla del carrer Cuba realitzarà espectacle pirotècnic, i per tant serà l'única del barri que tindrà un pla de seguretat juntament amb la plaça de l'Ajuntament”, va informar la regidora de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato, que va subratllar la col·laboració de serveis com a Mobilitat o Sanitat, a més de Creu Roja, voluntaris de Protecció Civil o el Centre de Coordinació d'Emergències 112, que reforçarà la seua participació en el dispositiu de Falles amb un 43% més de personal que l'any passat.

Respecte a l'operatiu especial de Bombers, durant la Nit de la Cremà participaran en el dispositiu 299 efectius, mentre que durant totes les festes falleres el nombre de bombers de guàrdia serà de 66.

La Diputació obri les seues ajudes

La Diputació de València va obrir aquest dilluns el termini perquè les comissions falleres de la província sol·liciten les ajudes d'enguany. Amb un pressupost global de 230.000 euros, les subvencions podran sol·licitar-se fins al pròxim 15 de març, va informar la Corporació provincial.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento