El jutjat de clàusules terra supera les 16.000 demandes tramitades
El jutjat de clàusules terra supera les 16.000 demandes tramitades ARCHIVO/EUROPA PRESS

La justícia valenciana comença a digerir l'allau de demandes per clàusules terra hipotecàries. El jutjat de Primera Instància número 25 de València, que té atribuïda en exclusiva aquesta competència en tota la província, va resoldre durant el tercer trimestre del passat any 1.042 assumptes, enfront dels 1.248 registrats en aqueix mateix període, la qual cosa fixa la seua taxa de resolució en un 83%, quasi el doble del 43% en què se situa la mitjana nacional en aquesta matèria. 

Així consta en l'últim informe estadístic publicat pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que recull l'activitat d'aquests òrgans judicials especialitzats. Els tres jutjats de la Comunitat Valenciana que assumeixen en exclusiva aquesta matèria (a més del de València, els de Primera Instància números 5 i 6 d'Alacant i Castelló, respectivament) van resoldre entre juliol i setembre 1.701 casos, pels 2.994 que van ingressar en aqueix trimestre, la qual cosa llança també una taxa de resolució autonòmica, pròxima al 57%, que supera amb escreix la mitjana del conjunt d'Espanya. 

El jutjat de clàusules terra de València compta amb un jutjat bis com a reforç que està servit per quatre jutgesses substitutes, una lletrada de l'Administració de Justícia i 11 funcionaris. Des de la seua especialització i provincialització, l'1 de juny de 2017, fins al passat 31 de gener, ha tramitat 16.257 demandes, a raó de 46 al dia. Aquest òrgan assumeix ja quasi el 75% del total de demandes de judici ordinari que es presenten en els Jutjats de Primera Instància de València, segons dades del Deganat de la ciutat. 

El Jutjat de Primera Instància 25 ha resolt en tot aquest temps 5.614 casos, un 35% dels registrats, i té assenyalat judici per al 60% de les 9.650 demandes que segueixen pendents de resolució. En concret, ha fixat ja la data de 5.535 noves vistes fins a maig de 2020. El magistrat degà de València, Pedro Viguer, considera que aquests resultats “evidencien que s'han fet les coses bé i que el treball està donant els seus fruits”. 

En aquesta línia, ha destacat que els jutges “donen la resposta esperada quan es posa a la seua disposició els mitjans personals i materials necessaris”. “O cosa que és el mateix, quan hi ha voluntat política per a proporcionar-los el que necessiten per a exercir la seua funció”, ha assegurat, després de lloar la col·laboració i l'esforç conjunt en aquest àmbit de “jutges, lletrats de l'administració de Justícia, advocats, procuradors i Conselleria de Justícia”.

Cada mes entren 500 noves 

Viguer adverteix que cada mes entren en el jutjat 500 noves demandes, per la qual cosa considera necessari que la plantilla actual del Jutjat de Primer Instància 25 bis es reforce amb altres dos funcionaris i un segon lletrat de l'Administració de Justícia.

Consulta aquí más noticias de València.