Comunitat Valenciana

El sirià que va trobar el 'full de ruta' digué a la jutgessa que al 'ionqi dels diners' se li "va desencaixar" la cara

  • VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)
Marcos Benavent en Les Corts
Marcos Benavent en Les Corts
CORTS VALENCIANES/FLICKR - Archivo
Marcos Benavent en Les Corts

El ciutadà sirià de nom Imad que va ser qui va entregar els documents del 'full de ruta' del cas Erial a l'exgerent d'Imelsa i autodenominat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, va explicar a la jutgessa en la seua declaració com a testimoni que va veure com aquest últim se li "desencaixava la cara" en veure els documents que van donar lloc a l'operació en la qual finalment va acabar detingut i investigat l'expresident de la Generalitat i exministre de Treball, Eduardo Zaplana.

Així consta en la seua declaració davant la jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 8 de València, que acaba d'alçar en part el secret del sumari, al que ha tingut accés Europa Press, i en la qual relata com va ser el procés en el qual va trobar els papers en un sobre blanc "molt fi", en el lateral de la caixa forta de la vivenda que li havia llogat un notari però que el seu anterior propietari havia sigut precisament l'expresident de la Generalitat.

Eixos papers de 'full de ruta' van ser intervinguts en un despatx d'advocats en el marc de l''operació Taula', en la qual va ser clau el testimoniatge de Benavent. Davant la magistrada, i sota prevenció de l'obligació de dir la veritat, el ciutadà sirià va explicar al maig de 2018 que va llogar la vivenda de la Plaça Legión Española, de 2008 a 2015, el propietari de la qual era un notari.

SOBRE BLANC "MOLT FI"

El testimoni va relatar que va netejar i va pintar la casa, però no van revisar el vestidor de l'habitació principal, perquè estaven tots els armaris buits i en bon estat, i en el qual hi havia una caixa forta. Un dia, d'acord amb la versió facilitada a la jutgessa, quan ja portava un any residint en la casa, va veure un "sobre blanc molt fi" en el lateral d'eixa caixa forta, amb unes fulles amb ratllades.

El sirià va preguntar qui havia viscut en eixa casa abans i li van dir que Zaplana, un punt del que va tindre coneixement perquè "treballava amb la Generalitat amb temes de la mesquita". En eixa època, Imad va explicar que va mantindre alguna reunió amb Benavent i que tenia contactes amb un grup inversor de Qatar, ja que com sabia que la Generalitat estava venent edificis, va veure una "oportunitat d'inversió" en la seua adquisició.

LI VA PROPOSAR REUNIR-SE AMB RUS

Per a açò, va mantindre reunions amb un director de Patrimoni, amb qui fóra ex-vicepresident de la Generalitat i exconseller Juan Cotino i amb el conseller d'Indústria. Va ser arran d'aquestes reunions quan es va posar en contacte amb Benavent, al que coneixia d'actes públics del PP, als quals li convidaven i va relatar que aquest últim li va proposar reunir-se amb l'expresident de la Diputació i del PP provincial Alfonso Rus, perquè el València CF buscava patrocinadors.

En un dels dies que va quedar amb Benavent, li va comentar els papers que havia trobat en el pis i li'ls va ensenyar en una cafeteria, on va veure "com a Marcos se li desencaixava la cara". En eixa primera trobada no li va explicar on els havia trobat, i no va ser fins a una altra posterior.

Segons el testimoni, Benavent va arribar a pensar que es tractava "de photoshop" i, després d'una "primera reacció de sorpresa, va canviar la seua actitud com volent dissimular". A la fi de 2016, el 'ionqui dels diners' li va citar en un carrer del centre de València, on van entrar en la part posterior d'un cotxe i li va dir que "volia ajudar el poble sirià" i li va demanar que li entregara els originals dels papers i li va començar a "ficar por" dient-li que li anaven a cridar perquè Fiscalia i Guàrdia Civil anaven darrere d'ells.

Per la seua banda, en la seua declaració davant la jutgessa, Benavent va relatar que coneixia a Imad perquè representava una comunitat àrab i acudia a actes de PP als quals es convidava a personatges de la societat civil. D'ací, es va entaular una "certa relació d'amistat" i en una de les vegades que es va passar pel seu despatx li va entregar la documentació, de la qual li va cridar especialment l'atenció els papers ratllats.

"MOGUDA ECONÒMICA"

No obstant açò, segons la seua versió, en veure'ls li va comunicar a Imad que no volia "saber res d'eixe problema" perquè "deduïa la moguda econòmica que hi havia en els mateixos i, sobretot, la persona pel que sembla relacionada amb ells", en haver sigut trobats en un pis pertanyent en el seu moment a Zaplana. No obstant açò, s'els hi va quedar en 2012/2013 com a "una garantia per si algun dia li venien bé", sense comentar-li a ningú de la seua existència. S'els hi va guardar, els va arxivar amb la resta i es "va oblidar d'ells".

Segons Benavent, quan li va preguntar a Imad si havia trobat més coses, ni li va afirmar ni li va negar però "no li interessava res més ja que li pareixia suficientment fort el contingut del que havia llegit".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento