Comunitat Valenciana

El Magnànim celebra el seu 70 aniversari amb la publicació d'un llibre

  • Diversos investigadors universitaris analitzen la trajectòria de la institució al llarg de les últimes set dècades.
  • Es presentarà aquest dijous 14 de febrer a les 19 hores en el Centre del Carme Cultura Contemporània.
La Institució Alfons El Magnànim Presenta, Amb Motiu Del seu 70 Aniversari, El
La Institució Alfons El Magnànim Presenta, Amb Motiu Del seu 70 Aniversari, El
INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM
La Institució Alfons El Magnànim Presenta, Amb Motiu Del seu 70 Aniversari, El

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presenta, amb motiu del seu 70 aniversari, el llibre 'El Magnànim: setanta anys de cultura valenciana', que repassa la història d'una institució cultural dedicada a reflectir "l'evolució de la societat valenciana i els seus condicionaments exteriors" mitjançant la publicació i edició.

En aquesta obra un conjunt d'investigadors universitaris -Santi Cortés, Ferran Martínez Sanchis, Pau Viciano, Francesc Hernàndez, Pedro Ruiz-Castell, Vicent Simbor, Miquel Nicolás i Gonçal López-Pampló- sota la direcció de Gustau Muñoz, analitzen l'esdevindre de la Institució, la trajectòria de la revista 'Debats' i la transformació de diversos camps del saber i de la cultura valenciana al llarg de les últimes set dècades.

El llibre es presentarà aquest dijous, 14 de febrer, als 19.00 hores, en el Centre del Carme de Cultura Contemporània i comptarà amb l'assistència de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; Gustau Muñoz; i el periodista Adolf Beltran. El volum està publicat en la col·lecció 'Arxius i Documents' i es pot comprar en llibreries i en la botiga online del Magnànim: www.alfonselmagnanim.com.

Des de l'organisme depenent de la Diputació de València expliquen que la Institució Alfons el Magnànim "concentra en la seua història tot el conjunt de contradiccions, assoliments, aspiracions i frustracions d'una societat, circumstància que la fa d'un enorme interés com a reflex, com a espill, d'un temps i d'un país".

En 2018 es van complir 70 anys de funcionament de la Institució Alfons el Magnànim, "nascuda en un temps obscur, en ple franquisme, ha conegut etapes molt diferenciades, algunes lluminoses, altres no tant". "La seua contribució a la cultura valenciana és "incontestable, les seues contradiccions, també. D'ací l'interés de reconstruir i recórrer una trajectòria rica i intensa, complexa i amb alts i baixos, que ha reflectit l'evolució de la societat valenciana i els seus condicionaments exteriors", expliquen en un comunicat.

La Institució Alfons el Magnànim té una llarga història. Va ser fundada efectivament en 1948 (encara que l'acord de constituir-la era ja de 1947) amb l'ambició de sistematitzar els estudis locals en l'òrbita de les iniciatives tutelars del CSIC. La institució inicial, que va patir diverses remodelacions, va promoure, a pesar de tot, investigacions i publicacions valuoses.

En 1980, amb el PSPV al capdavant de la Diputació, va començar una renovació "capital". En 1985 es va transformar en la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació (IVEI), amb la forma legal d'un consorci amb la Generalitat Valenciana que estenia la seua activitat al conjunt del país, superant la limitació provincial. La IVEI "va arribar a aconseguir un gran prestigi tant en el camp de la investigació com de les publicacions, a través de les Edicions Alfons el Magnànim i la revista 'Debats'", afirmen.

Arran de les eleccions municipals i autonòmiques en 1995, amb l'arribada del PP a les institucions, es va procedir a dissoldre la IVEI i en aquesta fase es va reconstituir l'antiga Institució Alfons el Magnànim "però amb grans limitacions i escassos resultats", segons el comunicat. En les noves circumstàncies polítiques obertes a partir de les eleccions de 2015, "el Magnànim va començar una nova etapa, l'actual, amb noves idees i ambicions", agreguen.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento