En general, les empreses de la Comunitat Valenciana confien en menor mesura en l'ús d'aquest òrgan de govern ja que, a nivell nacional, són el 36,6% de les empreses familiars i el 53,8% de les no familiars les que compten amb ell, segons ha informat Bankia en un comunicat.

Segons les dades desenvolupades per l'Observatori, "el predomini de la figura de l'administrador únic en les empreses familiars valencianes mostra una realitat en la qual no abunda la diversitat de perspectives i la dació de comptes davant tercers en els òrgans de govern". No obstant açò, l'interés per incorporar un model de govern més obert, a través del consell d'administració, augmenta en el cas de les empreses familiars més competitives.

En concret, el 38% de les empreses familiars valencianes incloses en el grup de 'superiors' en competitivitat, segons la classificació elaborada per l'Observatori, té consell d'administració. En el grup de les 'fràgils' solament el 23,6% recorre al ús d'un consell d'administració.

Els percentatges d'empreses amb consell d'administració augmenten entre les empreses mitjanes i grans dins de les més competitives i estenen a igualar-se als de la mitjana nacional. Entorn del 51% de les empreses familiars de dimensió mitjana i gran que se situen en el nivell més elevat de competitivitat utilitzen consells d'administració, tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya.

EQUIPS DIRECTIUS

El 58,7% de les empreses familiars que compten amb consells d'administració també es dota formalment d'equips directius, enfront del 24% de les quals són dirigides per un administrador únic.

Les empreses familiars amb consell també són més proclius a la creació d'estructures que faciliten la relació entre la família propietària i l'empresa. Est és el cas dels consells de família, que estan presents en el 15% de societats familiars que posseïxen un consell d'administració i solament en el 7,6% de les quals estan controlades per un administrador únic.

Segons el document de l'Observatori, "els consells d'administració són estructures de govern corporatiu que estimulen la consideració d'una major diversitat de perspectives en la presa de decisions estratègiques, encoratgen la dació de comptes enfront de tercers i actuen com a impulsors i mediadors en la creació d'altres estructures que contribueixen a millorar el govern de la relació entre la família propietària i l'empresa familiar".

Consulta aquí más noticias de València.