Comunitat Valenciana

Els experts alerten del perill de l'ús descontrolat dels telèfons mòbils

  • Espanya encapçala la llista de països europeus amb més casos d'addicció a Internet entre els adolescents.
  • Especialistes dels hospitals Vithas Nisa Aigües Vives i València al Mar alerten del perill d'un mal ús.
La dependència del mòbil
La dependència del mòbil
ISTOCK - Archivo
La dependència del mòbil

Contestar de forma compulsiva als missatges, incapacitat per a relacionar-se amb altres persones sense usar el mòbil, desinterés per la vida quotidiana o problemes físics com tendinitis són algunes de les possibles conseqüències que es deriven de l'ús descontrolat dels smartphones, concretament de les aplicacions de missatgeria immediata, segons han advertit expertes dels hospitals Vithas Nisa Aigües Vives i València al Mar.

En un comunicat, han explicat que Espanya encapçala la llista de països europeus amb més casos d'addicció a WhatsApp i a Internet entre els adolescents, i un estudi realitzat pel Pew Research Center en 2018 assenyala que les aplicacions de missatgeria immediata s'han convertit la principal ferramenta de comunicació entre adolescents.

Aquest canvi en les formes de relacionar-se està provocant "un augment de problemes com la dependència al mòbil o la disminució del rendiment escolar", ha afirmat la doctora Elisa Ibáñez, psiquiatra de les unitats de desintoxicació i salut mental dels hospitals Vithas Nisa Aigües Vives i València al Mar/Ivane Salut de València.

Entre els senyals d'un ús descontrolat estan contestar de forma compulsiva als missatges rebuts, incapacitat a l'hora de relacionar-se amb altres persones sense deixar d'utilitzar el telèfon mòbil, crear conflictes o tergiversar converses, mostrar desinterés per la vida quotidiana, utilitzar l'aplicació com una forma de controlar la parella, desenvolupar conductes obsessives compulsives, baixa autoestima, depressió o tristesa en sentir-se rebutjats, nomofobia o por irracional a eixir de casa sense el mòbil, la 'síndrome de la telefonada imaginària' en estar pendent del smartphone contínuament, la 'síndrome del doble check' o el 'phubbing' o menyspreu a les persones.

Els símptomes poden anar més enllà dels psicològics i aparéixer problemes físics com tendinitis, absència de somni, dificultats en l'aprenentatge o ment absent i disminució de la capacitat de retenció. "També sentiment de tristesa en demorar-se o no rebre les contestacions esperades", ha afegit Ibáñez.

Addicció en adults

Malgrat donar-se de forma especial entre adolescents, l'addicció a WhatsApp també es dóna en adults sense cap tipus de patologia psicològica.

"Les persones que utilitzen aquesta ferramenta diàriament per a comunicar-se durant la major part del dia i realitzen un mal ús poden desenvolupar conductes obsessives, convertir-se en persones possessives i controladores, experimentar depressió o gelosia que poden interferir en la vida personal, sentimental i social, generant malestar emocional", han indicat Clara Díez i Marta Escobedo, psicòlogues d'eixos centres.

"Si es realitza un ús correcte i moderat de WhatsApp resulta una ferramenta de gran utilitat en el dia a dia i ens facilita la vida; no obstant açò, no substitueix una conversa, una abraçada o una besada", afirmen les especialistes dels hospitals Vithas Nisa/ Ivane Salut.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento