Comunitat Valenciana

La jutgessa deixa en llibertat a Zaplana, malalt de leucèmia, després de bloquejar-li 6,3 milions d'euros a Suïssa

  • L'expresident valencià pateix leucèmia i els metges avalaven que no torne a la presó.
  • La jutgessa ha canviat de criteri perquè considera que ja no hi ha risc de fugida.
Fotografía de archivo del expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.
Fotografía de archivo del expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.
Morell / EFE
Fotografía de archivo del expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana.

La jutgessa que instrueix el cas Erial ha deixat en llibertat provisional a l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre de Treball Eduardo Zaplana i als altres dos detinguts en el marc d'aquest cas, l'advocat Francisco Grau i l’exdirectiu de Terra Mítica Joaquín Barceló.

Zaplana estava a la presó des del passat 24 de maig i va ser ingressat a l'Hospital La Fe de València el passat 18 de desembre a causa de la leucèmia que pateix i per la qual va ser trasplantat de medul·la en 2015. Precisament per aquest motiu, els seus advocats havien sol·licitat en diverses ocasions la seua posada en llibertat argumentant que existeix un "risc vital". Ara es produeix aquesta llibertat 259 dies després que entrara a la presó, els últims 51 dies a l'hospital.

La jutgessa va acordar la presó provisional, comunicada i sense fiança per a Eduardo Zaplana, el mes de maig passat, després de ser detingut per presumptes delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació. Ara, segons fonts judicials, ja jutgessa adopta la decisió d'alliberar-ho en haver-se observat una considerable reducció del risc de fugida, després d'haver aconseguit bloquejar més de 6,3 milions d'euros suposadament procedents del cobrament de mossegades i ocults a Suïssa.

Uns diners que havien sigut transferits a una entitat bancària suïssa i la propietat de la qual, al 90%, és de Zaplana, segons les estimacions de les fonts judicials consultades (la resta s'atribueix a Barceló i Grau).

Acusat de blanqueig i malversació

Cinc dies després del seu ingrés hospitalari, el passat 23 de desembre, Zaplana va fer públic un escrit en el qual assegurava que era "impossible" que poguera escapolir-se d'Espanya, perquè per a ell seria una "indignitat", i que era innocent dels càrrecs que se li imputen i volia defensar el seu honor i el seu nom.

En el cas Erial, el citat jutjat investiga, entre altres actuacions, el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, posat en marxa en 2003. En la causa consten com investigats, a més, l'ex director general de la Policia i expresident de les Corts Juan Cotino; la dona de Zaplana, Rosa Barceló, i la secretària personal del expresident, Mitsuko Henríquez.

Una petició amb consens

La posada en llibertat del expresident ha sigut una petició reiterada del seu defensa i la seua família, que durant les 37 setmanes transcorregudes des del seu ingrés en la presó de Picassent han presentat diversos informes mèdics i recursos argumentant que el seu estat de salut és incompatible amb el risc de fugida.

Zaplana ha rebut atenció mèdica diàriament en el penal, se li ha autoritzat seguir amb les visites programades amb el seu equip mèdic de referència a l'Hospital La Fe que tracta la seua leucèmia, i quan ha necessitat hospitalització extraordinària se li ha concedit.

Precisament, les últimes set setmanes les ha passades a l'hospital La Fe, on ha romàs en règim d'aïllament hospitalari, la qual cosa li ha permés recuperar al voltant de quatre quilos dels deu que havia perdut des del seu ingrés a la presó fa vuit mesos i mig.

La família de l’exdirigent del PP ha reclamat fins a cinc ocasions la seua posada en llibertat provisional i han apel·lat a un canvi de criteri de la jutgessa i del fiscal del cas, i a més diferents càrrecs polítics de pràcticament tot l'espectre polític han insistit a demanar públicament la seua llibertat per una qüestió de "humanitat".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento